Новините: Най-важното за деня, 10 юли

4906
Новините: Най-важното за деня, 10 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 10 юли

ДЕН ЗА РАЗМИСЪЛ

Вече всички секции са оборудвани с машини за гласуване. На изборите ще се явят общо 23 партии и коалиции. За първи път в историята изборите у нас ще се проведат изцяло на машини, съгласно последните промени в Изборния кодекс, реализирани в краткия живот на предходното 45-то Народно събрание. Изключение от правилото ще правят само секциите с под 300 избиратели, гласуването с подвижна урна, както и секциите, разкрити в болници, специализирани институции и плавателни съдове. Там остава традиционната хартиена бюлетина.

 СМЯНАТА НА ПОЛИЦЕЙСКИ НАЧАЛНИЦИ ПРОДЪЛЖАВА

Вътрешният министър Бойко Рашков временно преназначи главен инспектор Стоян Кюпов за началник на РУ - Велинград, съобщиха от областната полицейска дирекция в Пазарджик, пише БГНЕС. Досегашният началник на РУ - Велинград главен инспектор Даниел Бараков е преназначен за началник на полицейското управление в Панагюрище. РУ - Панагюрище пък остана без ръководител след като доскорошния му началник Петко Шотлеков бе назначен за директор на областната полицейска дирекция в Пазарджик.

ЦИК РАЗРЕШИ ВИДЕОЗАСНЕМАНЕТО В ИЗБОРНИТЕ СЕКЦИИ

Как ще гласуват избирателите под карантина или изолация (ВИДЕО)

Избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, ще могат да гласуват с подвижна избирателна кутия на изборите за народ...

Видеозаснемане/видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на избирателна секция по чл.272 от Изборния кодекс (ИК) ще се осъществява след края на изборния ден. Това реши окончателно Централната избирателна комисия (ЦИК). Условието е видеозаснемането да се извършва при обявяване на гласуването за приключило. Според решението на ЦИК, снимането обхваща: действията на секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването; процеса на броене на хартиени бюлетини – в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини; процеса на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

ОТВАРЯТ НОВ ЗАВОД ЗА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ У НАС

Подписаха меморандума за изграждане на завод за електромобили. Той беше подписан от германската фирма производител и българското правителство, представено от министъра на икономиката Кирил Петков.

"Много съм горд, че немска компания на бъдещето, която вече произвежда електромобили, ще прави основното си производство в Ловеч. Голяма част от добавената стойност ще се произвежда в България, кабелите на автомобила ще се произвеждат в Ямбол. Имаме още няколко доставчика, които ще работят с тях. Това ще се случва в Ловеч - точно, където имаме нужда от такива работодатели", каза той.

ПРЕДЛАГАТ ЛИНЯТА БЕДНОСТ ДА СТАНЕ 413 ЛВ.

Кирил Петков: България може, България заслужава

Искам да поздравя всички българи, че ще имаме една от най-новите технологии в електромобилите, които ще се произвеждат от Ловеч. Това к...

От 1 януари 2022 година линията на бедност в страната ще бъде 413 лева вместо досегашните 369 лева - това предвижда проект на правителствено постановление, качен за обществено обсъждане на сайта на МТСП, предаде БНР. Определянето на размера на линията на бедност за страната става на основание на специална методика. Тя дава възможност, при резки икономически промени, социалният министър да предлага размер на линията на бедност на базата на обективна информация, съобразена с възможностите на бюджета, но не по-малък от определения размер на линията на бедност за страната през текущата година.

ДЕЖУРНО ЗВЕНО КЪМ ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ СЛЕДИ ЗА НАРУШЕНИЯ ПРЕЗ ИЗБОРНИЯ ДЕН

Върховна касационна прокуратура започна да функционира дежурното звено от прокурори и служители, което ще обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация, свързана с извършени престъпления и нарушения на изборния процес. Това се казва в прессъобщение на прокурорския пресцентър от днес.( От него става ясно още, че към 10:00 ч общият брой на образуваните преписки е 612, а 69 са образуваните досъдебни производства към началото на деня за размисъл. "Наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки", пишат още оттам, въпреки че - както е известно - министър Бойко Рашков не включи МВР към звеното на прокуратурата и ДАНС и вътрешното ведомство работи по своя "специализирана операция".

50 000 ДУШИ ПОДКРЕПИХА МЕЧКАТА, КОЯТО НАПДНА ЖЕНА КРАЙ БЕЛИЦА

Мечката, която нападна жена в гората над Белица, ще бъде отстреляна само при последваща агресия от страна на дивото животно. Разрешението е подписано от министъра на земеделието, храните и горите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...