Новините: Най-важното за деня, 16 юли

6468
Новините: Най-важното за деня, 16 юли
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти от днешната неделя, 16 юли.

ВЛАСТИТЕ СЕ ОПЛАКАХА ОТ "ТЕРОРИСТИЧНАТА" ХАКЕРСКА АТАКА СРЕЩУ НАП

Терористично нападение срещу българските граждани и НАП – така властта определи хакерската атака, при която беше изтеглено огромно количество информация и лични данни на българи от системата на приходната агенция (НАП).

По-рано днес премиерът свика Съвета за национална сигурност заради атаката. "Изключително неприятна атака, информацията е част от базата данни на НАП. Около 3% от данните са засегнати", обясни министърът на финансите Владислав Горанов.

ПРЕДПОЛАГАЕМИЯТ ХАКЕР, УДАРИЛ НАП: ТОВА СЕ СЛУЧВА ОТ 11 ГОДИНИ

Анонимният хакер, успя да пробие системата на НАП, коментира случая, отговаряйки на журналистически въпроси. Става дума за въпроси на Нова телевизия. Изрично е направено уточнение, че информацията се праща единствено на Нова телевизия, bTV и вестник "Капитал", защото само там хакерът виждал "истинска журналистика". Той твърди, че изтичането на данни става от 11 години и имало хакване още през 2012 година, с което са изтеглени 30 гигабайта информация, но тогава никой не разбрал.

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН Е НОВИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на Европейската комисия (EК), предадоха световните агенции. За пръв път в историята жена оглавява Еврокомисията, на този пост тя наследява Жан-Клод Юнкер. Гласуването за председател на ЕК приключи. За германката гласуваха 383 евродепутати, 22-ма се въздържаха, а 327 бяха "против".

ПРЕТОВАРЕНИ ЛИ СА ТИР-ОВЕТЕ ПО ПЪТИЩАТА - ТОВА ЩЕ ИЗМЕРВА НОВА СИСТЕМА

Нова система ще измерва в реално време тежкотоварните ТИР-ове над 12 тона в рамките на бъдещата тол система. Целта е да се предотврати порочната практика да се превозват по-големи товари, заради които много често стават катастрофи по пътищата, а и пътната настилка се компрометира по-бързо. Това е едно от предложенията, около които са се обединили браншови организации, транспортен бранш и регионалното министерство.

ПРЕЗИДЕНТЪТ С ВЕТО ЗА БЕЗКРАЙНИТЕ ДАРЕНИЯ ЗА ПАРТИИТЕ

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет, с които се позволява финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Става въпрос за текстовете на параграф 2, т. 2, 3 и 9 и параграф 3, т. 1, 2, 3, т. 4, б. "а" и т. 6 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 година.

УПРАВЛЯВАЩИТЕ "ОПРАСКАХА" МАШИННИЯ ВОТ, СЛЕД ТРИ ДНИ ЩЕ ГО ДОВЪРШАТ

Парламентът очаквано отмени машинното гласуване за местни и парламентарни избори на първо четене и съкрати до едва 3 дни срока до окончателното гласуване на промените на второто четене. Предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс бяха приети със 122 "За", 96 "Против" и 1 въздържал се.

МАЯ МАНОЛОВА ОБЖАЛВА СПИРАНЕТО НА ДИВОТО КЪМПИНГУВАНЕ

Омбудсманът Мая Манолова внесе конституционна жалба срещу промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, съобщиха от институцията на омбудсмана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг
Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Времето не е подходящо за туризъм, тъй като облачността е много ниска. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).  Още: Внимание:...