Изборът на фон дер Лайен за шеф на ЕК изглежда доста несигурен

3247
Изборът на фон дер Лайен за шеф на ЕК изглежда доста несигурен
Снимка: Европейски парламент

Европейският парламент е разделен в мненията си за кандидата за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а изборът ѝ за висшия пост изобщо не е сигурен. Това стана ясно при официалното ѝ изслушване на пленарно заседание и последвалите дебати.

Фон дер Лайен отново даде щедри обещания, опитвайки се да получи подкрепа от максимално широк кръг политически семейства. Евродепутатите обаче бяха доста критични към нея, като я призоваха да разкрие конкретни планове и действия, вместо да повтаря общите приказки, които вече е казала при срещите си с различните групи в предишните дни.

Поддръжници и противници

За момента твърдо зад нея застават от Европейската народна партия (ЕНП), както и либералите. Социалистите и зелените се колебаят, като искат гаранции, че ще изпълни обещаните социалните и климатични политики. Категорично против кандидатурата ѝ са националистите, консерваторите и реформистите, както и левите.

Не всички от ЕНП обаче са във възторг от фон дер Лайен. 13-те унгарски депутати от партията на Виктор Орбан едва ли ще я подкрепят, тъй като тя обеща да въведе европейски правила за върховенството на закона, които пряко ще засегнат страни като Унгария и Полша.

Изглежда засега фон дер Лайен има над 270 сигурни гласа (от ЕНП и либералите), като са ѝ нужни още поне 100, за да застане начело на Европейската комисия. Решаваща роля ще имат социалистите и зелените, които разполагат с общо 228 гласа. Ако германката получи поне половината от тях, ще заеме желания от нея пост.

Противниците на германката я обвиниха, че търси подкрепа на всяка цена и се стреми да угоди на всички, за да получи необходимите гласове. Според левите и националистите тя се страхува да предприеме радикални промени, нужни на хората в Европа, противоречи си и не е подходяща за председател на ЕК.

"Казвате на хората това, което искат да чуят. Това е класическо поведение на политик, който иска да спечели. Липсва ви убедителна визия за Европа, която да стъпва на ценностите ѝ", критичен бе германецът Йорг Мойтен, издигнат от крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Британският евроскептик Найджъл Фараж я обвини, че иска да отнеме всякаква власт на националните държави и се стреми да милитаризира Европа, като подкопава НАТО.

Родената в Брюксел фон дер Лайен разчита на проевропейския вот – тя обяви стремежа си към по-обединена и справедлива Европа, основана на толерантност и равенство между хората и общностите, която да отговори на актуалните предизвикателства като многополюсния свят, дигитализацията, климатичните промени, социалните неравенства, демографската криза, миграцията и др.

Германският кандидат ще подкрепи даването на законодателна инициатива на Европейския парламент, вярвайки, че по-силното партньорство между Комисията и Парламента ще укрепи обединена Европа.

Какво обеща Урсула фон дер Лайен, за да получи подкрепата на евродепутатите?

Кандидатът за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи многобройни социални, екологични и икономически реформи...

Климатични промени

Фон дер Лайен предложи "зелена сделка" за Европа, огромно намаляване на вредните емисии до 2030 г., данък върху въглеродния диоксид и създаването на европейски закон за климата, така че континентът да стане климатично неутрален до 2050 г. "Независимо къде се намираме на континента, усещаме тези промени директно върху нас. Емисиите трябва да струват толкова, че да променят поведението ни", категорична бе тя.

За да се постигнат амбициозните цели, ще са нужни сериозни инвестиции – трябва да се разработи план за инвестиции за устойчива Европа (нещо като екологичен план Юнкер), а част от ЕИБ да се превърне в банка за климата. Целта е да се съберат 1 трлн. евро през следващите 10 години.

Нужно е и да се създаде и фонд за справедлив предход, който да подкрепя най-силно засегнатите райони (въглищните райони, б.а.) от преминаването към новата система.

Зелените бяха скептични към разбирането за екологичните проблеми, настоявайки фон дер Лайен да бъде по-активна в борбата с климатичните промени. Те призоваха за реформи в общата селскостопанска политика с цел запазване на биоразнообразието.

Неподготвена и неубедителна, Фон дер Лайен не успя да спечели подкрепа от евродепутатите

Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се сблъска с вълна от скептицизъм при изслушванията си с еврод...

За да подкрепят кандидатурата ѝ, Зелените искат сериозни гаранции, че екологичните им приоритети ще бъдат изпълнени. Ако фон дер Лайнен не успее да ги убеди, те няма да гласуват за нея.

Социални мерки

Ако застане начело на ЕК, германката ще се бори за справедливи европейски данъци, включително и върху технологичните гиганти. Ако компании като Apple, Google, Amazon и Facebook искат да се възползват от плюсовете на европейския пазар, те трябва да споделят и отговорностите.

Тя обеща да работи за по-справедлив и равнопоставен ЕС чрез подобряване на Европейския социален стълб, въвеждане на минимална европейска заплата (чрез колективни трудови договори между профсъюзи и работодателски организации), социална закрила на работниците и по-големи обезщетения при безработица, европейска схема за укрепване на трудовия пазар и т.н.

Предвиждат се и мерки за намаляване на младежката безработица, планира се да се утрои размера на програмата Еразъм+. Подобряване на европейската грижа за децата и борба срещу бедността – въвеждане на европейска гаранция за децата, с която да имат достъп до здравеопазване, образование и т.н.

Майка на 7 деца е новият кандидат за председател на ЕК

Германката Урсула фон дер Лайен, която е министър на отбраната на страната, е новият кандидат за председател на Европейската комисия. Н...

Икономика и бизнес

Фон дер Лайен смята да съживи европейската икономика чрез подпомагане на малките и средни предприятия, които са гръбнак на тази икономика. Трябва да се премахнат всички бариери пред тях на единния пазар и най-после да бъде завършен съюза на капиталовите пазари.

Нужно е разхлабване на строгата фискална дисциплина - Пактът за стабилност и растеж (ПСР) да стане по-гъвкав и не толкова ограничаващ. Нужни са икономически реформи и публични инвестиции.

Равенство между половете и защита на жените

Фон дер Лайен ще работи за пълно равенство между половете в ЕК – тъй като жените са половината от населението на ЕС, заслужават да получат своя справедлив дял в управлението. Майката на 7 деца обеща да води сериозна борба срещу насилието срещу жени, искайки да се въведат мерки срещу него в договорите на ЕС, а Истанбулската конвенция да бъде общоприета от всички държави в блока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа