Новините: Най-важното за деня, 22 юли

6195
Новините: Най-важното за деня, 22 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важното за изминалия ден - 22 юли.

След 7 часа дебати ВСС определи като "недопустимо" предложението за отстраняване на Гешев

Висшият съдебен съвет отхвърли като "недопустимо" искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, което бе направено от правосъдния министър. Дебатът продължи близо седем часа и показа, че в лицето на този състав на ВСС Гешев има сериозна опора.

Магистратите решиха да гласуват по предложение формулирано по следния начин: "Оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев". "За" него гласуваха 12 члена на ВСС, а "против" бяха осем.

Бойко Рашков: Ако днес ВСС е спасил Гешев, то утре няма да е така

Гешев си е назначил около 150 души, чиято най-важна работа е да го охраняват на трисменен 8-часов режим. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Това формирование сега наричат паравоенно. Това бюро за защита разполага годишно с 9-10 милиона бюджет - огромна сума. За миналата година Гешев не е отчел нито едно лице, включено в програмата за защита на свидетели, каквато работа трябва да върши бюрото", каза МВР шефът.

ИТН кани на разговор всички партии в парламента, без ГЕРБ. Мартин Димитров даде формула за управление

Има покана – това потвърди Мартин Димитров от „Демократична България” (ДБ) на въпрос дали „Има такъв народ” (ИТН). Покана ще бъде отправена към всички групи в парламента, без ГЕРБ - тя ще бъде изпратена писмено, посочи зам.-председателят на ИТН Филип Станев.

Станев добави, че ИТН канят ДПС, защото партиите на протеста нямат мнозинство в парламента. В името на желанието на гражданите за стабилност се налага да се проведат тези консултации, защото този кабинет няма как да се състои, посочи Станев, според който няма да се преговаря "за имена и постове". По думите му ГЕРБ нямало как да бъдат поканени на такива разговори. Всичко, което се случи в икономически, здравен и какъвто щете план е заслуга на ГЕРБ, тъй като в последните 12 години те са на власт.

Радев насрочи консултациите с парламентарните групи

Вече е ясно кога ще се проведат консултациите с парламентарните групи. Това ще се случи на 23 юли, петък, съобщиха от президентството.

Кой ще даде подкрепа за правителство?

Ще успее ли партията на Слави Трифонов? Големият въпрос остава и след откриването на 46-ото НС. Заявките за диалог са направени, но не е ясно ще се съберат ли необходимите гласове в пленарната зала. Депутатите прекрачиха прага на парламента с амбиция за работа и диалог между политическите сили. В очакване да получат мандата от президента, от „Има такъв народ” обявиха, че ще водят разговори с парламентарните групи. Част от тях обаче биха дали подкрепа само при определени условия.

Актуализацията на бюджета е изготвена, има обещание с нея да няма пенсионер под линията на бедност

С допълнителните приходи от подобрената икономическа обстановка и по-доброто събиране на данъци плюс приходите от Плана за възстановяване и развитие (бел. ред. - той обаче още не е внесен пред Европейската комисия, а е на обществено обсъждане), очакваме малко над 2 млрд. лева над планираното за държавния бюджет за 2021 година. Планираме разходи от малко над 1,8 млрд. лева. Това каза служебният министър на финансите Асен Василев. По думите му, 575 млн. лева от разходите ще отидат за социалната сфера, 430 млн. – за подпомагане на бизнеса, 335 млн. – за здравеопазване.

Прокуратурата обяви, че е разпитвала Делян Пеевски

По образуваните шест преписки след наложените от САЩ по закона "Магнитски" санкции, прокуратурата вече извикала за обяснения Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, Делян Пеевски и Илко Желязков. До момента от Васил Божков не са снети обяснения, тъй като той се укрива в страна извън ЕС, информират от прокуратурата.

Военен ексминистър от кабинета "Станишев" се озова в ръководството на ВиК холдинга, съдът спря вписването

Николай Цонев – министър на отбраната в кабинета "Станишев" (от квотата на НДСВ в Тройната коалиция) внезапно се озова в надзорния съвет на "Български ВиК Холдинг", чийто бюджет е над 1 млрд. лева. Промяната както в надзорния, така и в управителния съвет на създаденото миналата година държавно дружество е вписана тази сутрин малко след 10 часа в Търговския регистър. Тя е по решение на регионалния служебен министър Виолета Комитова, но не е официално оповестена.

Плащаме 15 на сто от цената на санирането

Нови правила за саниране са подготвили от регионалното министерство. Те са записани в последната версия 1.3 на Националния план за възстановяване и устойчивост. Според него вече ще санират само сгради, чиито енергиен клас е D, E, F или G - тоест тези, които консумират най-много енергия. Те ще бъдат разделени на две групи. Сградите с клас E, F или G ще получат 100% безвъзмездна финансова помощ за енергийното обновяване, а сградите с енергиен клас D преди санирането - само 85 на сто. С други думи съседите ще трябва да платят 15% от средствата, необходими за саниране на сградата.

Спад в броя на новите случаи на коронавирус у нас

През последното денонощие се наблюдава прекъсване на тенденцията от последните дни на ръст при основните показатели на пандемията в България. Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент на дневна база. 96 са новооткритите случаи за 21 юли, като те бележат спад с 49 на дневна база, след като във вторник имаше 145 заразени. Направени са 14 673 теста (PCR и антигенни) т.е. с 1280 по-малко спрямо отчетените 15 953 ден по-рано. Така процентът на положителни проби се понижава - от 0,90 на сто до 0,65%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com