Новините: Най-важното за деня, 5 юли

5147
Новините: Най-важното за деня, 5 юли
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важните новини от 5 юли.

НОВА ЗАПОВЕД: ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН PCR ТЕСТ ЗА ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ ИСПАНИЯ, КИПЪР И РУСИЯ

Задължителен документ с отрицателен резултат от PCR тест за пристигащите у нас от Испания, Кипър и Русия въвежда здравното министерство. Изискването влиза в сила от 8 юли, като резултати от антигенни тестове няма да се признават.

ПРОФ. КРАСИМИР ГИГОВ: ВАКСИНАЦИЯТА НЕ Е ЗАДОВОЛИТЕЛНА

Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения и разкрити центрове за ваксинация, но въпреки това резултатите към ваксинирането не са задоволили очакванията. За това призна в сутрешния блок на БНТ проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет по ваксинации.

COVID-ПОМОЩИ: КОЛКО ДЪЛГО МОГАТ ДА ИЗДЪРЖАТ ПРАВИТЕЛСТВАТА ПО СВЕТА

Няколко държави прекратяват програмите за спасяване на работни места, които субсидират заплатите на работниците. „Дойче Веле“ прави проучване колко дълго правителствата могат да изплащат огромните помощи на засегнатите от COVID фирми.

ЧУЖДИ МЕДИИ: СЛЕД ЛЯТОТО НА ПРОТЕСТА В БЪЛГАРИЯ ДОЙДЕ ПРОЛЕТТА НА РАЗКРИТИЯТА

След лятото на протеста дойде пролетта на разкритията, които подхраниха съмненията в "мафиотската държава", пише "Нойе Цюрхер Цайтунг". Достатъчно критичен ли е Брюксел към София? Още мнения на чуждестранни издания.

ГЕРБ ОБВИНИ КАБИНЕТА, ЧЕ ИСКА ДА ВДИГНЕ КОРПОРАТИВНИЯ ДАНЪК, НО НЕ КАЗА КАК

Служебното правителство тайно е решило да вдигне корпоративния данък от 10 на 15%. Това обявиха от ГЕРБ на извънредна пресконференция.

АСЕН ВАСИЛЕВ: НЯМА ДА ВЪВЕЖДАМЕ 15% КОРПОРАТИВЕН ДАНЪК, ГЕРБ ЛЪЖАТ

България няма да въвежда 15% корпоративен данък, данъкът остава 10%. Това обяви министърът на финансите Асен Василев на извънреден брифинг по повод оповестеното по-рано днес на пресконференция на ГЕРБ.

РАШКОВ: В ПЛОВДИВ СА СЕ КУПУВАЛИ ГЛАСОВЕ ОТ ИМЕТО НА ГЕРБ

В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ. Това са разкрили полицейските служители в Пловдив. Прокуратурата ще разкрие дали дамаджаните имат някакво правно значение, това ще се види. Борисов може да даде отговор на този въпрос. Прокуратурата трябва да даде повече информация от тук насетне. Това обяви служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков в интервю за БНР.

ПРОКУРАТУРАТА: РАШКОВ ПОСЯГА НА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА

По повод изявлението на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по Българското национално радио от 05.07.2021 г., съдържащо негативни коментари и оценки относно работата на прокурори в страната по конкретни досъдебни производства за престъпления, свързани с изборните права на гражданите и искания за предприемане на незабавни кадрови мерки – налагане на дисциплинарни наказания и „отстраняване“ на същите. Прокуратурата на Република България заявява, че ще защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения при спазването на закона, съобразно принципите на правовата държава.

СТЕФАН ЯНЕВ ПРЕД ШВЕЙЦАРСКИЯ BLICK: НЕ ОЧАКВАМ ИЗНЕНАДИ ВЪВ ВОТА НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ, ТРУДНО ЩЕ СЕ СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО

Служебният министър-председател на България Стефан Янев даде интервю пред най-голямото и авторитетно швейцарско издание Blick. В разговора си пред Кристиан Дорер премиерът засегна всички най-важни теми, касаещи политическите процеси в страната, борбата с корупцията, справянето с пандемията, ваксинацията, бъдещето на ЕС и двустранните отношения между България и Швейцария.

„МАРКЕТ ЛИНКС“: ПОД 1% РАЗЛИКА МЕЖДУ ГЕРБ И ИТН

Подкрепата за първите две политически сили е почти еднаква. ГЕРБ-СДС получават 19,7% подкрепа, а „Има такъв народ“ - 18,8%.

СЪДЪТ ОКОНЧАТЕЛНО КАЗА НА ПРОКУРАТУРАТА, ЧЕ ОБВИНИТЕЛНИЯТ Й АКТ ЗА “БЕЛЕНЕ“ НЕ СТРУВА

Заради пропуски в обвинителния акт, Апелативният специализиран наказателен съд върна окончателно делото "Белене" на прокуратурата, съобщава в. "Сега".

НА ВТОРА ИНСТАНЦИЯ: ПРОКУРАТУРАТА РЕШИ ДА РАЗСЛЕДВА КАК ДОГАН ВЗЕ ТЕЦ ВАРНА

След жалба на Антикорупционния фонд (АКФ) и сенаторът в чешкия парламент Лукаш Вагенкнехт, Апелативна прокуратура София (АП) отмени отказа на Софийска градска прокуратура (СГП) да се разследва продажбата на "ТЕЦ Варна" ЕАД на фирма, контролирана от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това съобщава АКФ.

АРХ. ДИМИТЪР ДИМИТРОВ: СТРОИТЕЛСТВОТО НА АМ „ХЕМУС“ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕРАЗГЛЕДА

“Към момента строителството на магистрала “Хемус” е скъпо и нецелесъобразно”. Това заяви архитект Димитър Димитров пред Actualno com. Той коментира изказването на министъра на регионално развитие и благоустройството Виолета Комитова, според която няма как да се спре строителството на аутобана, след като не е започнало.

ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ: ФЕЙСБУК-ТРОЛОВЕ МЕ АТАКУВАТ, ДОКАТО РАЗКРИВАМ ЗЛОУПОТРЕБИ ЗА МИЛИОНИ

„Ларгото“ е пълно беззаконие и корупция. От това, което се вижда в доклада, злоупотребите са ужасяващи. Това е престояло с месеци при бившите управляващи и те не са се докоснали, защото пари и знаят какви са последствията. Трябваше да дойде служебното правителство, за да се задействаме и да го пуснем към прокуратурата – и Европейската, и българската. Не съм сигурен кака ще бъде реакцията на Европрокуратурата – може да не ни спестят и лев, за съжаление". Това каза пред Нова телевизия служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

ДО 5000 СТРАНИЦИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА ЗА УЧЕНИЦИТЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО

До 5000 страници задължителна литература трябва да изчетат по-големите ученици през лятната ваканция. Това показва проверка на „Телеграф“.

БОГДАН БОГДАНОВ: ПАЗИТЕЛЯТ НА ХЛЯБА (ВИДЕО)

41-годишният Богдан Богданов е майстор хлебар и собственик на 2 автентични пекарни в страната, които произвеждат традиционен хляб по древна рецепта. Първата пекарна отваря врати преди 12 години в родния град на Богдан Стара Загора, а втората се намира в София и работи от миналата зима. През 2014 година българският хлебар получава признание от ЮНЕСКО за „живо човешко съкровище“. След обстойно проучване на дейността на Богдан, организацията признава, че той пече най-чистия хляб на планетата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com