Омбудсманът: Държавата трябва да пази тайните си

3863
Омбудсманът: Държавата трябва да пази тайните си

Не е задължение на журналистите да пазят държавна тайна - това е работа на държавата. Никой не може да забрани на журналист да публикува информация, която има, каза пред bTV омбудсманът Константин Пенчев по повод разпитите в прокуратурата на журналиста от Mediapool Борис Митов.

"Аз веднага се сетих, че той пише на съдебна тематика, а на такава тематика може да се пише само критично," допълни омбудсманът. Той отбеляза, че работата с класифицирана информация е регламентирана със закон и институциите трябва да търсят проблема първо в себе си, предаде БГНЕС.

Константин Пенчев посочи, че при него постъпват оплаквания на граждани най-вече срещу монополите. Той изрази неразбиране, че дружествата отказват информация на клиентите си, а на запитванията на омбудсмана за проблемите на същите клиенти веднага дават отговори.

"Ако протестите утихнат и енергията угасне, нещата ще се върнат постарому," подчерта той и призова гражданите да не се отказват от справедливите си искания.

Омбудсманът е категоричен, че запорът на енергийни помощи е абсолютно незаконен, но частните съдебни изпълнители не получават информация от банките за произхода на парите в сметките, които запорират.

Пенчев изрази съжаление, че Конституционният съд не е успял да свали някои от привилегиите за банките. Той даде пример с решение на Европейския съд за правата на човека в Люксембург за Испания, където вече се забранява банките да продават имущество на длъжници, ако те са завели дело срещу институцията, оспорвайки лихвите.

Според Константин Пенчев по време на предизборната кампания ще има много удари под масата. "Това не са правилата на играта и не трябва да свикваме с тях," категоричен е омбудсманът. Той счита, че гражданите трябва да поискат да живеят и да се развиват по друг начин и това да бъдат акцентите на предизборните кампании.

"Ромите си тръгнаха вчера, защото от 23 години не се прави нищо за интеграцията на ромите," посочи омбудсманът. Той обаче допълни, че не разбира защо ромите са насочили гнева си към служебния министър Марин Райков, а на други заседания на този съвет са оставали.

Константин Пенчев присъства на заседанието на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (НССЕИВ) на вчерашния Международен ден на ромите. Заседанието беше напуснато от 15 ромски организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com