От началото на войната в Украйна: Руснаци са купили имоти за милиарди в Дубай

15796
От началото на войната в Украйна: Руснаци са купили имоти за милиарди в Дубай
Снимка: iStock

След началото на войната в Украйна през 2022 г. руски граждани са купили съществуващи и новостроящи се имоти в Дубай за 6,3 млрд. долара, изчислиха в неотдавнашен доклад група икономисти от Данъчната обсерватория на ЕС и Норвежкия център за данъчни изследвания, пише ICIJ.

Притокът на руски инвестиции в недвижими имоти в Дубай през последните години е документиран по-рано, но новоизтеклите записи за имоти от 2022 г. сега предоставят моментна представа за неговия обхват. Записите са получени като част от Dubai Unlocked, скорошно сътрудничество между ICIJ и над 70 медийни партньори, водени от норвежкия финансов издател E24 и Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията.

6-месечното разследване на процъфтяващия, таен имотен пазар в ОАЕ показва как политици, предполагаеми престъпници и заподозрени укриващи санкции – от „криптокралицата“ Ружа Игнатова до обвинения наркобос Даниел Кинахан – са купили недвижими имоти в някои от най-ексклузивните квартали в Средния Изток.

ОЩЕ: Бягащите от санкции руски богаташи масово купуват имоти в Дубай

Докладът на икономистите, написан съвместно от Анет Алстадстер, Матю Колин, Габриел Зукман и Андреас Окланд представя актуализирани оценки на чуждестранни недвижими имоти за годините от 2020 до 2024 г., като се основава както на изтичане, така и на допълнителни данни за транзакции.

„Изчисляваме, че количеството руски пари, инвестирани в недвижими имоти в Дубай, е нараснало повече от десетократно след войната в Украйна“, казва Матю Колин, старши изследовател в Данъчната обсерватория на ЕС. „Това илюстрира как градът се превърна в основна дестинация за елитни руснаци, които избягват санкциите или самата война“.

От закупените жилищни имоти на стойност 6,3 млрд. долара – „консервативна оценка“ според доклада – 2,4 млрд. долара са за съществуващи имоти, а 3,9 млрд. долара за такива в процес на разработка.

Руснаци в Дубай

Снимка: iStock

Сред инвеститорите са ключови играчи в руската политика, държавни компании и бизнес – както и колоритни герои като шпионката Анна Чапман.

Чапман беше арестувана в Ню Йорк през 2010 г. за шпионаж и след това беше обект на размяна на затворници между САЩ и Русия. Документите за имоти сочат, че е купила апартамент в Дубай в началото на 2022 г. за 566 000 долара, малко след като популяризира инвестициите в имоти в града на своите руски последователи в Instagram, според E24.

През март 2022 г., по-малко от месец от началото на инвазията на Русия в Украйна, един от най-богатите депутати от руската „Държавна дума“, Григорий Аникеев, купи пентхаус апартамент на стойност 13 млн. долара в ексклузивния Serenia Residences on the Palm, според към IStories, като отчете изтичането и наличните записи на транзакции.

ОЩЕ: Дубай се превърна в убежище за богати руснаци

През април 2022 г. Ирина Купарева – някогашна партньорка на Аникеев и майка на един от синовете му – също стана собственик на апартамент от 140 кв. метра в същия комплекс Serenia Residences, обявиха IStories и The Times of Malta. По-рано тази година апартаментът беше даден под наем за 84 000 долара на година. Олга Полякова, майката на друг от синовете на Аникеев, също е регистриран собственик на два имота в Дубай на обща стойност 3 млн. долара.

Досиетата с имоти от 2022 г., получени от разследването на Dubai Unlocked, включват 5 000 руски граждани и компании като регистрирани собственици на 6 600 жилищни имота в Дубай на стойност около 3,3 млрд. долара. Освен това репортерите установиха, че няколко руски граждани фигурират в данните с други националности и номера на паспорти; използването на множество гражданства може да помогне на санкционирани лица да избегнат контрола.

Екипът от икономисти изчислява, че общите руски инвестиции в жилищни имоти в Дубай са били 4,8 млрд. долара през 2022 г. – повече от разкритото изтичане, което нарежда руснаците на 7-о място сред чуждестранните собственици на жилищни имоти.

Рискове от пране на пари и укриване на данъци

Снимка: iStock

Изследователите установиха, че през 2020 г. чуждестранни граждани са притежавали жилищни имоти в Дубай на стойност около 98 млрд. долара – число, скочило до 121 млрд. долара през 2022 г. Това е 43% от общата стойност на всички жилищни имоти и е по-високо от всеки друг град в света с налични оценки. До 2022 г. притежават и имоти в процес на разработка за 39 млрд. долара.

Размерът и мащабът на чуждестранните инвестиции на пазара на недвижими имоти в Дубай представляват „риск от пране на пари“, предупреждава докладът.

„Добре известно е, че недвижимите имоти са един от секторите, които са предразположени към пране на пари и изискват най-голямо внимание и дължима грижа“, казва пред E24 европарламентаристът Маркус Фербер, зам.-председател на парламентарната подкомисия по данъчните въпроси. „Изглежда Дубай е направил бизнес случай да погледне в другата посока“.

Мащабът на чуждестранните инвестиции в Дубай има значение не само за емирството, но и за други правителства, тъй като създава „основна сляпа зона за чуждестранните данъчни власти“, отбелязват изследователите. Например около 70% от имотите в Дубай, притежавани от норвежки данъкоплатци, не са били отчетени за данъчни цели през 2019 г., според предишен доклад.

Снимка: iStock

В изявление, изпратено по имейл до британския медиен партньор на ICIJ, The Times, служител от британското посолство на ОАЕ казва, че „ОАЕ приема изключително сериозно ролята си в защитата на целостта на световната финансова система“ и че „работи в тясно сътрудничество с международните партньори за прекъсване и спиране на всички форми на незаконно финансиране“.

Докладът представя три политически препоръки за борба с потенциалния поток от подозрителни средства през недвижими имоти в Дубай.

Първият е свързан с включване на недвижими имоти в споразумения за отчитане за автоматичен обмен на информация, като Общия стандарт за отчитане на ОИСР – който изисква юрисдикциите да събират и споделят информация от своите финансови институции една с друга.

ОЩЕ: Руски богаташи масово купуват имоти в Турция и Дубай

Икономистите препоръчаха и създаването на глобален регистър на активите, който да помогне за проследяване на богатство, собственост и други активи и идентифициране на истинските им собственици и подновяване на международния натиск върху ОАЕ за прочистване на сектора на недвижимите имоти.

„Увеличаването на международното сътрудничество и обмена на информация прави по-трудно укриването на пари в чуждестранни банки“, казва Анет Алстадстер, професор по икономика и програмен директор в Данъчната обсерватория на ЕС. „Но недвижимите имоти остават сляпо място и средство за укриване на активи от властите“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Краят на "Северен поток 2": Тайни документи показват - точно преди Путин да нападне Украйна

Световното производство на риба и аквакултури достигна нов рекорд

Копачите на биткойни вече инвестират в изкуствения интелект

Европейските фондови пазари потънаха след евроизборите

Швейцарците подкрепиха на референдум соларните и вятърните електроцентрали

Обрат с цената на петрола заради търсенето

След евроизборите: Рязка промяна в курса на еврото, достигна стойност, невиждана от месец

ЕС разследва купувач от ОАЕ в рамките на първата проверка за използването на местни субсидии

ООН добави армията на Израел в "черния списък" за престъпления срещу деца

Турция налага 40% допълнителни мита върху вноса на автомобили от Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com