Педиатри: Кризата разболява и българските деца

14781
Педиатри: Кризата разболява и българските деца

Значителната безработица, масовото обедняване на хората и ред други икономически проблеми се отразяват негативно върху здравето на българските деца.

Това каза в интервю за БГНЕС доц. Евгени Генев, председател на Българската педиатрична асоциация.

Най-затлъстелите американци са от Мисисипи

Ново правителствено проучване откри, че общо дванадесет американски щата имат изключително високи нива на затлъстяване. Над 1/3 от въз...

В последните няколко десетилетия проблемът за затлъстяването, включително и при децата, е един от най-актуалните в световната медицина. Това е така, защото затлъстяването се оказа една от причините за развитието на голяма част от т.н. "социално значими" заболявания и на първо място сърдечните заболявания, които са причина за голяма част от причините за смъртност, отчита специалистът.

Наднормено тегло се установява в около 35% при учениците от 7 клас (14 – 15 годишни), а това значи, че една голяма част от тях ще имат затлъстяване в по-късна възраст. Същото проучване потвърждава това – близо 25% от учениците в 10 клас (16 – 12 годишните) продължават да са с наднормено тегло. Тревожно е, че този проблем е налице в по-ранна възраст – при първолаците затлъстяване се открива при 16,3%, цитира нерадостната статистика доц. Генев.

Според него нарушената, в най-широк смисъл, профилактика през последните 2 десетилетия доведе до увеличаване на заболеваемостта сред децата. Причина за това също е и промяната в организацията на здравеопазването и на детското здравеопазване в частност – практическа ликвидация на детската консултация, поемането на доболничното обслужване на децата от общо практикуващи лекари вместо от педиатри, силно намалената раждаемост и увеличената детска смъртност стоят в основата на неблагоприятния здравен статус на голяма част от българските деца.

Не бива да пренебрегваме и икономическите причини – значителна безработица, масовото обедняване на хората и ред други икономически проблеми се отразяват неблагоприятно върху здравето на българските деца, не без болка отчита авторитетният педиатър.

В последните години се наблюдава повишаване на заболеваемостта от заболявания, характерни за зрялата възраст – артериална хипертония, сърдечносъдови инциденти, захарен диабет втори тип, различни невропатии и др. Тези факти тревожат педиатричната общност и налагат сериозни мерки за промяна в благоприятна насока, категоричен е доц Генев.

Честото хъркане при малки деца може да е знак за бъдеща хиперактивност

Според американски педиатри децата в ранна предучилищна възраст, които хъркат, имат по-голям риск от поведенчески проблеми по-късно о...

Причините за т.н. екзогенно или алиментарно затлъстяване са прехранването и то с високо калорични храни и обездвижването или хипокинезията. Консумацията на предимно въглехидратни храни (които са и по-евтини – бел. ред.) и намалената двигателна активност на децата, които прекарват голяма част от времето си пред телевизора или компютъра, заедно с известно генетично предразположение са главните виновници за затлъстяването при децата във възрастта между 7-8 и 17-18 години.

Борбата със затлъстяването при децата е напълно възможна и трябва да започне колкото може по-рано.

Тя включва спазването на подходяща хипокалорична диета с повече плодове и зеленчуци и ежедневна подходяща за възрастта на детето двигателна активност, но дали всяко семейство може да си позволи здаравословна храна и да осигури на детето си активно спортуване, задава въпрос лекарят.

В началото на т.н. преход педиатрите с призната специалност у нас бяха около 3 000 и поне още хиляда специализираха педиатрия. Промените през изминалите години поставиха доболничните педиатри в неблагоприятна икономическа ситуация и голямата част от тях се регистрираха като общо практикуващи лекари. Педиатрите останаха в болничното здравеопазване. Силно намаляха и желаещите да специализират педиатрия казва доц. Генев в отговор на въпрос дали недостигат детските лекари у нас и търсена ли е специалността.

По данни на Лекарския съюз сега у нас има малко повече от 1 000 педиатри, концентрирани главно в детските клиники и отделения и много малка част в амбулаторната практика. Всичко това се отразява силно негативно върху качеството на медицинското обслужване на българските деца, което тревожи ръководството на Българската педиатрична асоциация, подчертава доц. Генев и като неин председател.

Домашните любимци помагат на деца с аутизъм

Появата на домашен любимец може да окаже положително влияние върху децата с аутизъм, смятат френски учени. Тяхното изследване е публи...

Според него, това се дължи на нарушената организация в медицинското обслужване на децата, наред с останалите проблеми, е най-големия проблем в детското здравеопазване. Този проблем стои на вниманието и на Европейската асоциация по педиатрия и Европейската академия по педиатрия, в които членува Българската педиатрична асоциация.

Проблемът е поставян многократно на вниманието на Министерството на здравеопазването и Комисията по здравеопазване при Народното събрание, но все още няма никакви резултати и ситуацията с детското здравеопазване продължава да се влошава, заключава с песимизъм доц. Генев.

Редактор: Мая Боева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com