Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

7032
Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета
Снимка: Birgit Böllinger / Pixabay

Говорим за артишок, който не всеки е опитвал и само малцина знаят как да го готвят. Но определено си струва да се сприятелите с това вкусно и здравословно растение. Защо е полезно и какво може да се направи от него в кухнята?

Какво е артишок?

Артишокът не е зеленчук. Това е растение, което, когато цъфти, прилича на трън. Именно цветята - или по-скоро неразтворените пъпки - се ядат. Овалните зеленикаво-лилави пъпки на артишока са покрити с големи, заострени листа; те се отстраняват преди готвене, а жилавите люспи също се отстраняват от сърцевината на пъпката.

Артишокът идва от Средиземноморието, така че се използва активно в гръцката, турската и испанската кухня. Но сега той е разпространен по целия свят.

10 ползи от консумацията на артишок

Ползи и вреди

Артишокът има толкова благоприятен ефект върху тялото, че от екстракта му се приготвят хранителни добавки. Яденето на това растение помага за поддържане здравето на черния дроб, като насърчава прочистването на черния дроб, предпазва от увреждане от токсини и свободни радикали и подобрява функционирането на този важен орган.

В допълнение, поради способността си леко да разширява кръвоносните съдове, артишокът понижава кръвното налягане и също така намалява нивата на холестерола в кръвта.

Артишокът съдържа много витамини и минерали, например К, С, В, фосфор, калий, магнезий. Благодарение на уникалния си състав, растението укрепва имунната система, подобрява зрението, поддържа здравето на костите и удължава младостта на тялото на клетъчно ниво. А невероятното количество фибри стимулира чревната функция.

Като цяло, както и да го погледнете, артишокът е здравословен. Той трябва да се консумира с повишено внимание, ако имате обостряне на стомашно-чревни заболявания или слабо храносмилане. Факт е, че излишните фибри в артишока могат да доведат до подуване на корема и газове. Ако имате проблеми с жлъчния мехур, трябва да се консултирате с вашия лекар, тъй като растението може да стимулира производството на жлъчка.

В допълнение, хората, които са алергични към слънчоглед, трябва внимателно да опитват артишок, тъй като тези растения принадлежат към едно и също семейство.

Засяване на артишок: Съвети от добрите градинари

Как да изберем артишок?

Пъпката трябва да е твърда. Листата са сочни и свежи, не окапват и прилягат плътно едно към друго, хрускат при леко стискане. Обърнете внимание и на дръжката: тя не трябва да е суха, мека или лепкава.

Как да готвя артишок?

Въпреки достъпността и лекотата на приготвяне, артишокът все още остава екзотичен продукт. Мнозина просто не знаят на коя страна да застанат срещу него. Междувременно артишокът е добър като предястие, гарнитура и като самостоятелно ястие. Суровият артишок се счита за най-здравословен, следван от задушения артишок на второ място. При варене има много нежна текстура и сладникав билков вкус, напомнящ на млади орехи.

Преди да готвите артишока, обелете стъблото, отстранете твърдите листа отвън и лилавите влакна в центъра на пъпката. По-добре е да правите това с ръкавици, тъй като сокът на растението не се измива лесно от кожата, подобно на сока от жълтурчета или глухарче. По-добре е обеленият артишок да се постави във вода, подкислена с лимонов сок, за да не потъмнее.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com