Почина бившият управител на БНБ проф. Тодор Вълчев

6154
Почина бившият управител на БНБ проф. Тодор Вълчев
Снимка: БГНЕС

На 97-годишна възраст в сряда почина изтъкнатият български икономист и финансист проф. д-р Тодор Вълчев. Той беше дългогодишен член на Българската академия на науките и преподавател по икономика. Председател на БНБ в периода 1991-1996 г. и член на Римския клуб.

Роден е на 28 октомври 1922 г. в София. Завършва Стопанския факултет на Софийския университет през 1949 г. От 1978 г. е доктор по международни икономически отношения.

През 1951 г. специализира в Берлин, а през 1968 г. и в Москва. В периода 1958-1988 г. работи към Икономическия институт на БАН и в Центъра за Азия и Африка на академията. През 1951 г. е вербуван от Втора главно управление на ДС и му е даден псевдоним „Сотир“. През 1990 г. досието му е унищожено, но остават картони с името му като агент. От 1978 г. е доктор по международни икономически отношения. В периода 1958 – 1988 г. работи към Икономическия институт на БАН и в Центъра за Азия и Африка на академията. На 9 януари 1991 г. става управител (Гуверньор) на БНБ с назначение от Седмото велико народно събрание избран единодушно от СДС и БСП. Участва в българската група по Национална стратегия „Ран-Ът“. Преподавал е във ВИИ "Карл Маркс".

Мандатът на Тодор Вълчев като гуверньор изтича точно по време на банковата криза през 1996 година. По това време в България има вълна от банкови фалити. Тогава президент е все още Желю Желев. След двуседмични срещи с депутати, банкери и независими експерти и президентът Желев публично признава разочарованието си от управлението на централната банка. "Президентът споделя мнението, че БНБ и по-точно нейният управителен съвет носят своята отговорност за сегашното състояние на банковата система в България", заяви в официално изявление неговият говорител Валентин Стоянов.

Според тогавашната опозиция дейността на управителния съвет на централната банка за последните пет години под ръководството на проф. Тодор Вълчев е причина за голямата банкова криза. По това време, въпреки засилените контакти на президента с различни представители на финансовите среди, Желев не пожела среща с проф. Вълчев. 

След изтичането на мандата му, Тодор Вълчев работи в неправителствения сектор. До 1997 г. е председател на Съюза на българските фондации и сдружения. Участва в ръководствата на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и на фондациите „АЛМА“ и „ХХI век“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com