Потърпевш от ЧСИ и ЕРП: Живеем в мъгла - плащаме, без да знаем за какво

7584
Потърпевш от ЧСИ и ЕРП: Живеем в мъгла - плащаме, без да знаем за какво
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Юрисконсулт от община Варна и частен съдебен изпълнител с район на действие Варна блокирали незаконно банковата сметка на софийска фирма, твърди в разпространено до медиите писмо изпълнителният директор на софийската фирма "Анонс 94" АД Владимир Йотов. Той е убеден, че става въпрос за "организирана престъпна група" и свика пресконференция в СБЖ по темата.

Йотов разказа пред Actualno.com, че сагата започнала преди около две години, когато във Варненския административен съд спечелил дело, свързано с битовите отпадъци в "Златни пясъци". "Самият юрисконсулт, който водеше делото, беше бесен, защото аз не съм юрист, имам друго висше образование, но го бих и той оттук пуска касационна жалба до Върховния административен съд (ВАС). ВАС отхвърля решението и постановява, че трябва да платя държавна такса 300 лева на община Варна", разказа Йотов. Той подчерта, че е погасил това задължение, даже се обадил в правния отдел на общината и съобщил, че парите са преведени. "Пратих съобщение и на Варненския административен съд и оттам го върнаха и казаха, че платежното нареждане трябва да бъде съхранено при мен, в случай че възникнат въпроси и проблеми", добави Йотов.

Евродепутати идват да проверят дали ЧСИ и съдът в България правят каквото си искат

Между 24 и 26 февруари мисия на Комисията по петиции към Европейския парламент (ЕП), която ще посети България. Причината – жалби ...

"Знаейки, че има платена такса, знаейки, че съм огласил плащането, ЧСИ вади изпълнителен лист", продължи да разказва Йотов и коментира, че това е престъпление по служба, защото въпросният ЧСИ е с район на действие град Варна, а неговата фирма е регистрирана в София и подлежи на ЧСИ в София. "Това е незаконно - противоречи на Закона за ЧСИ, според който частният съдебен изпълнител има право да упражнява тази дейност в района, който му е посочен по лиценз и по разрешение от Окръжния съд", твърди Йотов.

"Въпросният ЧСИ има район на действие град Варна и той, в противоречие със Закона за ЧСИ, прави запор в Уникредит Булбанк на сметката на софийска фирма, която не е в неговия район, което е престъпление по служба", заключи пострадалият и съобщи, че е пуснал жалба до Варненския окръжен съд.

"Има решение на ВАС, аз съм платил задължението, оттук натам ми е блокирана сметката поради тази причина, че ЧСИ трябва да надуе повече, за да вземе по-голям хонорар, което е голямо нарушение и голяма кражба – аз така го оприличавам", добави Йотов.

Той съобщи още, че е сигнализирал за случая Дисциплинарната комисия на Камарата на ЧСИ и Инспектората на Висшия съдебен съвет, но отговори все още няма. "Живеем в една мъгла", коментира той мълчанието на институциите и сподели, че недоумява на какво основание продължава да стои запорът.

Законодателни промени срещу правомощията на банки и ЧСИ искат адвокати

За незабавна промяна на заповедното производство и Гражданския процесуален кодекс (ГПК) се обявиха известният дисидент Николай Колев-Бо...

На тъмно

Йотов сподели, че от 20 години се занимава с кабелна телевизия и туроператорска дейност и твърди още, че ЕРП "Златни пясъци" обирало абонатите си по непрозрачен начин. "Електромерите са скрити в техни трафопостове и какво отчитат и надписват само те си знаят", казва той. Според него, хотелиерите завишават цените, за да могат да си избият режийните. "Това, че ЕРП-то продава скъпо ток, разказва играта на хотелиерите – плащат много повече пари и не могат да си видят електромера къде е, не могат да го наблюдават", отбеляза той. Йотов съобщи, че редовно сигнализира КЕВР за нарушения на лицензията и общите условия за работа с потребителите за визуален достъп на и до електромерите, но резултат няма, освен неудовлетворителното за него становище от ЕРП-то, че ако си плати, щели да изкарат електромера му отвън.

Той е убеден, че цените на услуги и настаняване в "Златни пясъци" са завишени на базата на скъпа електроенергия, скъпа вода, която е некачествена и не е питейна, както и заради други услуги. "Имаме спад на ръста на туристите с 37% и това ще продължава при тези спекулативни цени", коментира той и изрази неодобрение на водената политика в сектора. "Не се рекламира като дестинация "Златни пясъци". Няма туристическа реклама", жалва се той.

"Защо е този 37% отлив на туристи  - защото милионите за реклама на туризма на България заминават за пътешествия", добави той и упрекна "нашата пътешественичка, дето ходи в Холивуд и Лазурния бряг", визирайки министъра на туризма Николина Ангелкова. За сравнение, Йотов посочи, че по времето на Румен Драганов страната е имала рекламно време в Euronews и редовно вървели реклами на български курорти в праймтайма. "…а сега тези 9 милиона къде отидоха - за пътешествия първа класа", подчерта той и заключи по адрес на министърката: "Випаджийка".

Отпадни води текат по улиците на Златни пясъци

Отпадни води текат по улиците на курорта Златни пясъци. "Екоминистерството проверява сигнал за препълване на пречствателната станция в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com