Правата ни по време на карантина

6669
Правата ни по време на карантина
Снимка: iStock

Какви са правата ни по време на карантина? Какво да очакваме от работодателя си и как да реагираме? Съвети даде експертът по трудово право в КНСБ Тодор Капитанов в студиото на "Денят започва" по БНТ.

Ако сте диагностицирани с коронавирус или се считате за контактно лице, най-работещо е да се обадите на телефонитветното РЗИ и да настоявате да бъдете обслужени. Ако не получите съдействие, трябва да се обърнете към Министерство на здравеопазването, което е техен принципал. Но има административен срок за подаване на такива оплаквания, за тях трябва да се внимава.

Задължиха работодателите да дезинфекцират и осигурят предпазни средства на служителите

Със заповед на здравния министър се задължават всички работодатели да осигурят редовно дезинфекциране и да не допускат до работните пом...

"Има интересен проблем в момента - няма правило кога си контактен. Ние си мислим, че сме контактни, когато сме общували по един или друг начин със заразен. В другите страни този въпрос е ясно уреден - трябва да си бил в едно помещение, на по-малко от метър, в продължение на 15 минути. България няма такъв протокол и хората не могат да претендират, че са били контактни", обясни Капитанов.

Какво означава "самоизолирал се"? Това няма правна стойност, защото без лекарска диагноза  не можете да претендирате нито за болничен, нито за обезщетение от работодател.

Работодателят също трябва да администрира процеса. Като нямаш болничен много е трудно да докажеш на работодателя си, че не си добре. Лекар трябва да е диагостицирал симптомите ви.

Ако имаме притеснения, а нямаме болничен: Лекарят решава дали да ви изпише болничен, не работодателят. Болничният лист обаче е на база медицински преглед, но не по наше желание. Ако лекар откаже болничен, а имаме неразположение -  има два варианта - платен или неплатен отпуск. Ако нямаме платен отпуск, а неплатеният не е вариант - стигаме до третата опция - да се разбере с работодателя дали да работи вкъщи. Т.е. говорим за добрата воля на работодателя за някакво споразумение с конкретния работник.

Борисов: Удължаваме срока за компенсиране на работодатели до 31 декември (ВИДЕО)

Удържава се срока за компенсации на работодателите до 31 декември. Това съобщи премиерът Бойко Борисов във профила си във Facebook, в к...

Ако работникът не се чувства добре, може да задължи работодателят да го пусне в болничен или отпуск? Има такава норма в трудовото законодателство, когато рабобтната среда застрашава живота и здравето на работника, той  може да не отиде на работа и няма да търпи санкции.

Какъв е правния път за това, за да няма злоупотреби? Има ясно разписани правила - кое застрашава живота и здравето на работника. Инспекцията по труда трябва да регистрира този проблем.

Ако цялото семейство е карантинирано? Така наречените "социални патронажи" към общините могат да обслужват битово семейството. Относно доходите на семейството - ако са под карантина, хората са в болничен или платен отпуск.

Ако се грижим за дете под карантина, родителите имат право на помощ от Агенцията за социално подпомагане, която е в размер до 610 лв. за едно дете до 14г. и до 915 лв. за повече от едно дете. Те могат да поискат и от работодателя си платен, неплатен или отпуск по болничен.

Работодатели могат да оценят риска от COVID-19 онлайн

Работодателите в България вече могат да оценяват риска от разпространението на COVID-19 онлайн. Това става с помощта на адаптирания на ...

Освен това фирмите би трябвало вече да имат своите правила за действие при диагностициране на COVID-19, а не да се питат какво да правим, подчерта експертът. Фирмите трябва да имат изработени два ясни механизма на действие: Както по време на диагностициране на работник, така и по време на неговото връщане в работната среда трябва да има план за безопасност на другите служители във фирмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com