Първата призната хомосексуална двойка в България няма проблеми със съседите си

5860
Първата призната хомосексуална двойка в България няма проблеми със съседите си
Снимка: Pixabay

Няма проблеми – не показват нещо по-различно от нас. Това споделят хора от село Паламарца, където живеят Кристина и Мариама, първата призната еднополова двойка в България. Местната магазинерка коментира, че двете жени са много учтиви.

Не минават без поздрав, помагат ни чужденците тук, добави и друга жена пред Нова телевизия. В селото живеят и други чужденци, освен французойката и австралийката - предимно англичани.

Български съд призна брака на еднополова двойка

В историческо решение от 29 юни 2018 г. Административен съд София-град отсъди в полза на правото на пребиваване на съпружеска хомосексу...

Припомняме, че еднополовият брак на Кристина и Мариама, двойка от Австралия и Франция, беше признат на първа инстанция в България, като предстои решение и на Върховния административен съд (ВАС). Причината – решение на Европейския съд по случай на еднополов брак между мъже – румънец и американец (бел. ред. – т.нар. дело "Коман"), като едва ли ВАС може да отсъди различно, защото би било фрапантно нарушение на създаден от по-висш съд (Европейския) прецедент.

Признаването на еднополовите бракове се дължи на Директива 2004/38/EC относно правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз. Според Директивата всеки гражданин на Съюза се ползва от свобода на придвижване за семейството си в страните от ЕС, дори и неговият съпруг да не е гражданин на държава-членка на Европейския съюз.

Кристина и Мариама сключват брак на 1 юни 2016 г. във Франция. Съгласно решението на Европейския съд това означава, че всяка страна-членка на ЕС трябва да признае брачния им съюз и произтичащите от него права съгласно законодателството на страната, в която е сключен бракът – в случая Франция. Става въпрос за права като взаимни задължения за издръжка, наследяване, осиновяване, вземане на решение в критична ситуация. Например, в България не е позволено хомосексуална двойка да осинови дете, но ако такава двойка осинови в друга страна-членка на ЕС и дойде да живее в България, българската държава трябва да признае родителските права на двойката над детето.

Заради непризнаване на такива права, в друг европейски съд – Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, вече имаше няколко дела срещу Италия и Гърция, които двете държави загубиха.

Европейският съд: Гей браковете в ЕС се признават навсякъде, но може да не се сключват навсякъде

Понятието "съпруг" обхваща съпрузите от един и същ пол, когато става въпрос за принципа на движение и правото на пребиваване в ЕС, а па...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com