Радев в Пловдив: Да тачим историята и традициите си

2851
Радев в Пловдив: Да тачим историята и традициите си
Снимка: БГНЕС

Нека тачим нашата история и традиции и да не забравяме, че пътят напред проправяме ние. Затова нека днес се преклоним пред всички съвременни будители, пред нашите учители, просветители, морални и духовни стожери, пред хората, които горят в съзиданието, обогатяват нашата ценностна система или имат смелостта да разобличават недъзите ни, които носят в себе си същата тази достойна искра, пренасяна през вековете. Това заяви президентът Румен Радев в Пловдив, където участва в официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  

В приветствието си пред жители и гости на Пловдив, президентът изтъкна, че Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност отново ни събира край храмовете на българския дух.

Радев открои и важната роля на Пловдив в решителните събития на Българското възраждане, в борбата за църковна и политическа самостоятелност, в изпитанията пред нова България. Той посочи, че градът доказва ролята си и днес на полето на културата и изкуството и на гражданската смелост. „Именно тук още през 1851 г. се пропуква зората на днешния празник, за да се разлее от град на град и да се превърне в ден на всяко българско училище, в символ и темел на българщината. Тук на здрава пловдивска почва покълна почитта към светите братя, за да разнесе пламъкът на родолюбието и просветата из цялата българска земя.“, заяви президентът в словото си.

Държавният глава призова да помним и че тази „пловдивска крепост на духа“ е изграждана с всеотдайност, себеотрицание, мъдрост, далновидност и дързост на видни български интелектуалци като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и много други, които с перо и дело проповядваха, че най-голямата човешка прокоба е невежеството, а пътят да се отървем от потисничество, сиромашия и зло е единствено в здравата наука, вярата и всеобщата просвета.

В рамките на честването Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай отслужи молебен, а пред паметника на славянските равноапостоли пл. „11 май“ бяха положени венци и цветя. След церемонията президентът Радев, Пловдивският митрополит, представители на образователни и на културни институции, на местната власт оглавиха празнично шествие за 24 май. Водено от ученици, носещи иконата на Св. Св. Кирил и Методий, то започна от пл. „11 май“ и продължи до пл. „Стефан Стамболов“. Преди участието си в тържественото отбелязване на празника, държавният глава запали свещ в храма "Св. св. Кирил и Методий".

Какво пожела министър-председателят Кирил Петков за празника? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?
Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Към края на 2023 г. по сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата би трябвало да има налични повече от 423 млн. лв. Това казват експертите...