С принципи, не с твърди правила ще се пази личната неприкосновеност в медиите ни

3896
С принципи, не с твърди правила ще се пази личната неприкосновеност в медиите ни
Снимка: iStock/Guliver

Личните данни по начало се обработват от 2002 година. По старите правила журналистите трябваше още когато почнат разследване, да имат ясни основания, на които да събират и разпространяват информация към конкретния случай. Новото сега е, че журналистите са освободени от задължението за основание да събират информация, но трябва да преценят дали събраната информация може да бъде публикувана на база законовите промени заради GDPR. Затова Законът за защита на личните данни предлага принципни правила, съобразно които журналистите да преценят дали събраната лична информация е законосъобразно да бъде оповестена. Това заяви председателят на Комисията за защита на лични данни (КЗЛД) Венцислав Караджов.

Попитан дали чрез Комисията за защита на личните данни може да се окаже натиск заради принципите, председателят ѝ призна, че винаги може да има натиск, но органът е мандатен (5 години) т.е. това е гаранция за добросъвестност. От 2002 година досега има 90 жалби срещу медии при общо 15-20 000 жалби към КЗЛД, като за основателни са намерени 8-9, а 2 са отменени от съда, каза Караджов. Той припомни, че всяко решение на КЗЛД за глоба (4% от оборота на компанията или до 20 млн. евро) може да се обжалва пред съда.

АЕЖ поиска от Радев да наложи вето върху скандалния закон за личните данни, цензуриращ медиите

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България изрази притеснение и отправи критика към решението на парламента да приеме окон...

Караджов подчерта, че медиите са освободени от администраторската функция при събиране на данни – нямат задължения да отговарят на субекта на данните, които се събират, нямат задължение да водят регистър, и т.н. С това той отхвърли тезите, че новият закон е рестриктивен и налага цензура. Занимаваме се само с правото на някое лице на неприкосновеност, заяви Караджов.

На въпрос на БНТ как в крайна сметка ще се извършва контрол, Караджов отвърна – чрез 10-те принципа, не правила, въведени вече в Закона за личните данни. Даден беше и пример за критерий – доколко информацията е достъпна публично и без оповестяване от конкретната медия. Например, ако субектът на разследване сам е разпространил данни. Имало значение и дали става въпрос за публична информация или не, дали се говори за публична личност или не.

В България няма закон за медиите, за разлика от други страни-членки – да речем в Австрия и Германия, оплака се Караджов. И добави – ние не преценяваме дали става въпрос за жълта журналистика или не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com