Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки ученици с увреден слух на младежки форум в Италия

14860
Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки ученици с увреден слух на младежки форум в Италия
Снимка: сдружение "Маринела"

Севделина Джонгарска се занимава с управление на образователна институция за деца с увреден слух. Вече 14 години е директор на ССУ с ДГ за ДУС „Проф. Д-р Д.Денев” в град София. Завършила е магистърска степен на квалификация в СУ „Св. Климент Охридски” по специалностите дефектолог, което включва методи на обучение на деца с увреден слух, деца с нарушено зрение и деца с логопедични проблеми, учител по английски език и португалска филология. Повод на срещата е предстоящия спортен лагер в Италия през 2018 г., организиран и подкрепен от сдружение „Маринела”.

През месец юли 2017 година сдружението спечели финансиране по проекта 2017-2-BG01-KA105-036561 „Равен старт и интеграция чрез спорт“ по Програма „Еразъм+” 2014-2020, Ключова дейност 1 „Мобилност“, сектор „Младеж“.

Г-жо Джонгарска, от 14 години сте директор на ССУ „Проф. Д-р Д. Денев”, работите ежедневно с учениците и сте силно ангажирана с интеграцията на младежите с увреден слух. Смятате ли, че през последните години практиките за работа с тях са се подобрили и в България съществуват добри възможности за реализация?

Да, със сигурност смятам, че чувствително нивото на практиките се е повишило и мога да кажа, че следваме европейския модел за работа с деца и младежи. Светът се развива все по – интензивно и е важно ние, специалистите, да бъдем гъвкави и да даваме своя максимум в работата и комуникацията с тях.

През месец юли 2017-а година вашето училище, съвместно със сдружение „Маринела”, спечели международен проект „Равен старт и интеграция чрез спорт по Програма „Еразъм+” . Разкажете ни какво представлява той и какви ще са участниците в него?

Инициатор на партньорството ни е сдружение "Маринела", като това е поредна наша обща инициатива. Съвместното ни сътрудничество и изпълнение на този проект ще предостави възможност на младежите със специални потребности от три държави - България, Турция и Италия да вземат участие в 9-дневен младежки обмен „Равен старт и интеграция чрез спорт“, който ще се проведе в Италия, град Генуа. Целта на спортния лагер, освен да интегрира младежите с различни потребности, е и да осъществи обмен на добри практики, на история на етноси и култура. На учениците отсега им е интересно с какво се занимават техните връстници, как се справят в училище, какви интереси имат. В младежката мобилност ще вземат участие младежи със специални потребности, с увреден слух и говорни дефекти, както и младежи в неравностойно положение поради финансови причини.

С какви занимания и практики ще бъдат ангажирани учениците, налага ли се специална подготовка за дейностите, които им предстоят?

Наложи ни се да почетем за корените на доста от любимите детски форми на  спортове и игри, на които сме играли и вие, и аз – децата ще трябва да представят различни старинни спортове от своите страни. Ще извършват и подготовка на информационна брошура, в която ще бъдат описани популярни и характерни за трите държави теми на спортна тематика, както и резултатите от извършените дейности. 

Има и финална проява – сформиране на международни отбори и игри без състезателен характер. На децата предстои и  да се запознаят и с характерните особености на спорта в Италия, спортът в различните му направления като спорт за всички, спорт за хора с увреждания, спорт за деца в училище и спорт в свободното време.

Каква беше емоцията на младежите, когато разбраха за предстоящото пътешествие?

С голяма радост учениците приеха тази невероятна възможност. Особено щастливи бяха, когато разбраха, че ще пътуват извън България и ще опознаят нови приятели и места. Не са участвали в програми за обмен на добри практики досега, а някои от тях никога не са напускали страната и пътували навън. Безкрайно са заинтригувани от възможността, която им се предоставя. От няколко дни гледат в интернет къде се намира мястото до където ще пътуват, четат за страните на другите участници, разглеждат снимки, коментират помежду си. Нямат търпение да се запознаят и с останалите деца от международния обмен.

Споменахте, че това е поредна съвместна инициатива на сдружение „Маринела” със ССУ „Проф. Д-р Д. Денев”, разкажете ни в какви проекти са участвали вашите ученици?

През последните години екипът на сдружението непрекъснато работи с нашите ученици – децата са чести гости в литературния клуб „Чети с нас”, организиран от хотел „Маринела”, взеха и участие и в благотворителния проект „My HeART”, където имаха възможността да се запознаят с тайните на изкуството да пишеш и рисуваш красиво чрез калиграфия. Сдружение „Маринела“ подкрепи и тринадесетата национална научно-практическа конференция за рехабилитация на деца „Ти чуваш“, която се проведе на 31-ви март 2017 година. Мероприятията винаги са били с цел интеграция, професионално развитие, подкрепа и поощряване на спортния им талант. Това, разбира се, са само част от общите ни дейности. Относно бъдещия проект – смятам, че това е страхотен шанс за децата, който ще им предложи нови възможности и ще им създаде приятни емоции, ще им позволи да се запознаят с нови култури, да обменят идеи и добри практики.

Вашите ученици са спортни таланти - имате десетки награди на отбора Ви по волейбол. Кой е ангажиран с тяхната физическа подготовка?

С физическата подготовка на децата се занимават учителите от училище, които имат дипломи за треньори по волейбол и са били успешни състезатели в този спорт.

Най-голямата международна награда е, че като национален отбор на България нашите ученици станаха шести в света във Франция и представиха страната ни достойно.

Какви други интереси имат учениците ви извън учебните занимания?

Обичат да се занимават с изкуства, да общуват с приятели, да рисуват, да творят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю