Шефът на разузнаването е бил агент на ДС

18712
Шефът на разузнаването е бил агент на ДС

Директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Драгомир Димитров и деканът на Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) Пламен Митев са били служители на бившата Държавна сигурност (ДС).

Имената им са обявени от комисията по досиетата, която публикува списък с агентите на ДС, скрити по силата на параграф 12 от Закона за достъп и разкриване на принадлежността на български граждани към ДС и РУМНО
, предаде Стандарт нюз.

През декември миналата година парламентът отмени законовата забрана за обявяване на принадлежността към тайните комунистически служби на служителите от средния ешелон в разузнаването - началници на отдели и на сектори в Националната разузнавателна служба (НРС) и Служба "Военна информация" към министъра на отбраната (военното разузнаване) след 1991г. Така стана възможно и днешното огласяване.

Деканът на Историческия факултет Пламен Митев е бил и щатен разузнавач от 1983 година в Първо главно управление на ДС в отдел 14 за културно-историческо разузнаване. Тогава е 27 годишен. През 1987 година става старши разузнавач.

Митев е декан на историческия факултет на СУ от 2007 г.,  като през 2011 г. е преизбран втори мандат. Роден е на 28 ноември 1956 г. в Шумен, завършва история в СУ през 1981 г.

От изнесените от комисията данни става ясно, че настоящият шеф на НРС Драгомир Димитров е назначен като щатен служител по Държавна сигурност в Областно управление на МВР в Ловеч през август 1989 г.

В официалната му биография е посочено, че в периода 1989-1996 е офицер в структурите на МВР, без да се уточнява в кои. Служител е на Националната разузнавателна служба (НРС), регионално бюро Велико Търново (1997-2001), а след това за две години (2002-2004) е директор на РДВР Велико Търново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com