Ще имаме по-ниски разходи за отопление през зимата, смята Петкова

3735
Ще имаме по-ниски разходи за отопление през зимата, смята Петкова
Снимка: БГНЕС

През този отоплителен сезон българските граждани ще имат по-малко разходи за отопление заради поевтиняването на природния газ. Това заяви в ефира на "Нова телевизия" министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

"Смятам, че през този зимен сезон българските потребители ще имат по-малко разходи за отопление”, заяви тя. Във връзка с изравнителните сметки, които получават абонатите на "Топлофикация-София" министърът посочи, че тя не се е сблъсквала с този проблем, но това не значело, че той не съществува.

Петкова: НЕК е управлявана неефективно

"Размерът на дефицита в НЕК е 3 700 млрд. лв. 2 300 млрд. лв. от този дефицит е генериран точно в резултат на икономически решения, на...

"България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно своя енергиен пазар и това е много сериозен проблем пред нас. НЕК се явява буфера, който обира всички негативи и загуби. Тарифният дефицит, който НЕК реализира в резултат на липсата на пазарни условия, е 1,4 милиарда лева. Това е дисбалансът, който се получава в резултат на това, че НЕК е обществен доставчик и единствен купувач”, заяви енергийният министър. 

"Пазарът ще определи каква ще бъде цената на тока на базата на търсенето и предлагането. Наблюденията на съседни страни след пълната либерализация на пазара показват, че първоначално там е имало леко завишаване на цената на тока, но след това следва рязък спад", обясни Петкова. 

В тази връзка тя не се нае да прогнозира каква ще бъде цената на тока след 1 януари 2016 г. С либерализацията на пазара се предвижда всеки потребител да има възможност да избира доставчик на електроенергия, а те от своя страна ще имат ангажимента да предоставят най-добрите условия.

От следващата година цената на тока няма да се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а ще се определя изцяло от пазара, обясни вчера Петкова.

Петкова: От 1 януари КЕВР няма да определя цената на тока

Пълната либерализация на българския енергиен пазар е приоритет на това правителство. След 1 януари 2016 г. цената на електрическата ене...

Междувременно ведомството организира проверки в трите ЕРП-та, като целта е да се установи каква е подготовката им за есенно-зимния сезон.  "Подготвя се доклад след тези проверки, който ще бъде предоставен и на медиите. В него ще се съдържа информация за констатациите в трите ЕРП-та, изводите и препоръките, които са направени. Подготвяме и матрица на рисковете, която ще им бъде предоставена, така че да имаме единна система за действие при бедствени ситуации”, обясни Петкова.

"Предприемаме необходимите мерки, за да не се стига до бедствени ситуации като тази от месец март 2015 година", каза министърът на енергетиката. По думите й, са направени проверки в различните региони и в момента се подготвя доклад, който ще бъде предоставен и на медиите, в който ще се съдържа информация за констатациите, изводите и препоръките на министерството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com