Стотици миряни спазиха традицията на Разпети петък и минаха под Плащеницата

6250
Стотици миряни спазиха традицията на Разпети петък и минаха под Плащеницата
Снимка: Gettyimages

Стотици миряни спазиха християнската традиция на Разпети петък и се стекоха в митрополитски храм "Св. Неделя" в София. В центъра на храма беше изнесена св. Плащаница, а в богослужебното последвонание взе участие главата на Българската православна църква Негово Светейшество патриарх Неофит. По време на отслужването на Царските часове от Браницки епископ Григорий, миряните запалиха свещи, поднасяха цветя пред символичния гроб на Иисус Христос в центъра на храма, припомниха си и съпреживяха Христовите страдания, в името на изкуплението на греховете ни.

След изнасянето на Плащаницата хора на всякакви възрасти минаха под масата, на която бе поставена тя, след което се поклониха пред големия кръст, символизиращ гроба на Иисус Христос. Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. В този ден от Страстната седмица постът е особено строг - не се яде, нито се пие каквото и да било, включително вода.

Разпети петък е! В този ден миряните минават под Плащеницата

На Разпети петък Христос е разпнат на кръста. Разпети петък е най-тежкият ден за Божия син. В този ден миряните минават под Плащаницата...

Според представите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, късмет и опрощаване на греховете. Църквата обаче счита тези тълкувания за неправилни. Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението, а след това целуват последователно Христовото Тяло извезано на Плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. Навеждат се и преминават под издигнатото място, като по този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят. После отново се покланяме пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме.

Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна утеха символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го поставяме над иконите, за да ни напомня, че очакваме великия ден. В този смисъл минаването под масата не от суетна вяра за здраве, късмет и прощаване на греховете, а водени от чиста и силна вяра се покланяме на Христовия гроб, предава БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com