Сух режим само в Пловдив за изборите на 11 юли

7100
Сух режим само в Пловдив за изборите на 11 юли

Познатият от близкото минало сух режим за деня за размисъл и изборния ден е на път окончателно да замине в историята.За вота на 11 юли най-вероятно няма да има забрана за продажба и консумация на алкохол в големите градове с изключение на Пловдив, показва проверка на „Монитор“.

Кметовете на почти всички областни градове вече са издали заповедите си, като както и на предните избори на 4 април, и на тези в София няма да има ограничение за продажбата на спиртни напитки както в деня на размисъл, така и в самия ден на парламентарния вот. Със заповедта си столичният градоначалник Йорданка Фандъкова забранява само употребата на алкохол в изборните помещения и в непосредствено прилежащите им територии. Забраната важи за 10 и 11 юли. С друга заповед на Фандъкова Столичната община ще осигурява безплатен специализиран транспорт за избирателите с увредено зрение или затруднения в придвижването за вота. Заявките ще се приемат на номер 0800 20 720 от 7 до 20,30 часа на 10 юли и от 7 до 19,30 часа на 11 юли.

ЦИК: Гласуване с бюлетини, ако до 20 минути не бъде поправена развалена машина

Ако машина не стартира или спре работа по време на изборния ден, председателят на съответната комисия трябва да уведоми незабавно РИК и...

Без сух режим ще са и в Хасковска област, Добрич, Стара Загора и Русе. Крайдунавският град всъщност бе сред пионерите в отмяната на сухия режим за изборите, като от години там няма заповед, с която временно да се забранява продажбата и сервирането на алкохол в заведенията. Полицейските екипи в Русе обаче ще следят дали в секциите влизат граждани в явно нетрезво състояние. Неотдавна общинските съветници в града гласуваха промяна в една от наредбите, с която се забрани употребата на алкохол на открити обществени места през нощта - през лятото от 23 до 6 часа, а през зимата - от 22 до 7 часа.

На този фон най-консервативен се оказва Пловдив, където кметът Здравко Димитров на 24 юни е подписал заповед, с която се забранява продажбата, сервирането и употребата на алкохол и спиртни напитки в заведенията за обществено хранене и други обществени места в Пловдив в деня на изборите от 6 до 21 часа на 11 юли 2021 година. Изпълнението на заповедта е възложено на районните кметове. Изключение се допуска само за предварително планирани семейни тържества. На районните администрации е възложено да информират заведенията и търговските обекти в обхвата на съответната територия и да публикуват информация на официалните си сайтове.

Забранява се издаване на разрешителни за провеждане на масови мероприятия в деня на изборите, за да не се създават предпоставки за нарушаване на обществения ред. Във връзка с осигуряване на необходимите условия за нормалното провеждане на изборите на територията на община Пловдив кметът Здравко Димитров със същата заповед разпореди районните кметове, съгласувано и съвместно с ОД на МВР и съответните РПУ, да организират опазването на обществения ред, като осъществяват непрекъснат контрол върху стриктното спазване на законовите разпоредби, като осигурят нормалната обстановка в изборния ден.

С осигуряване на нормалното протичане на изборите са ангажирани също общинската и районните администрации, ОП „Общинска охрана”, сектор „Общинска полиция” - Пловдив, „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД и РД „Пожарна безопасност и защита на населението” на територията на община Пловдив.

ЦИК: Пристигнаха допълнителните 1673 машини за гласуване за изборите на 11 юли

Вече пристигнаха допълнителните 1673 машини за гласуване за изборите на 11 юли. Те се намират в склада, където са останалите 9600 устро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com