Съкращения в армията - чак след 2018 г.

9687
Съкращения в армията - чак след 2018 г.
Снимка: БГНЕС

Съкращения в армията ще има чак след 2018 година. Това е заложено в плана за въоръжените сили в следващите години. Преди освобождаването на хора обаче военните ще заложат на модернизация, предаде Нова тв.

Числата, които илюстрират мощта на армията в следващите години: 102 танка, 29 бойни самолета, 7 бойни кораба.

В армията недоволстват, защото Ненчев дава коледни бонуси само на офицери

Голямо недоволство назрява сред по-ниските чинове в армията заради решението на военния министър Николай Ненчев да се дадат коледни бон...

Тази техника имаме и сега, обясниха от военното министерство, но не цялата е поддържана в готовност. Остарелите машини ще се бракуват, чак след като се купят новите. А армията - от сега 40-хилядна, може да стане най-малко 37-хилядна. Но не и до 2018 година. Защото в следващите две години няма да има съкращения, а дори няколкостотин назначения.

На хартия и по план до 2020 година на един офицер в армията ще се пада да командва двама войници. Но реално на терен 1 офицер ръководи 30-тина войници. А в щабовете повечето военни са офицери.

„Това означава, че има повече щабове, отколкото е необходимо”, коментира ген. Кирил Цветков.

Средно в европейските армии на 1 офицер се падат по 15 войници.

„Ние се движим в нормалните граници за числеността на офицерите в щабовете и в тактическите формирования”, заяви ген. Атанас Запрянов.

Във времена на криза армията ни изглежда тотално съсипана

България има само трима пилоти, които носят бойно дежурство и не отговарят на условията да се пенсионират и между 4 и 6 изтребителя МиГ...

Проблемът на армията ни е, че са подценени Сухопътните войски, обясняват експертите.

„Има поделения, където половината войници ги няма. Дори и в София няма хора”, обясни ген. Цветков.

Няколкостотин войници ще бъдат назначени още тази година - най-вече в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово и 2-ра Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора.

Тази година започва и модернизацията на техниката. 80 млн. са заделени в бюджета за бойната авиация. Основната цел е нов тип многоцелеви изтребител, който може да струва до милиард лева. Но няма да се плаща наведнъж.

„България е постигнала минимумът на военна техника и няма да се откаже от нея, докато не бъде въведена нова”, обясни ген. Запрянов.

"Реверанс" към военните - хем вземат заплата, хем пенсия

Мащабните полицейски протести, които вдигнаха на крак цялата страна, изглеждат вече като далечен спомен в навечерието на второто четене...

Неправителствената гледна точка: нека да има нова техника, но да се плаща разумно, защото поддръжката струва 2-3 пъти по-скъпо.

„Ако бързат да вземат комисионите - няма да има пари, ако не - ще може спокойно в годините да се изплати. Но нашите бързат, като вертолетите - дадоха 300 млн. за 2 години и къде са вертолетите сега - на земята”, коментира ген. Цветков.

До 2020-та в плана за армията е заложено още: модернизацията на фрегатите на военноморските сили и нов патрулен кораб. В следващите години разходите за заплати трябва да се намалят с 13%, а за техника - да се увеличат с 14%, за да стигнем евростандартите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com