Тодор Коларов подаде оставка

5130
Тодор Коларов подаде оставка

Председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Тодор Коларов депозира оставката си в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Като мотиви Тодор Коларов посочва липсата на реформаторско мнозинство в комисията и на политическа подкрепа от Народното събрание и от президента.

"Още утре ще подпиша оставката на Коларов. Не мога да приема човек, назначен от мен за председател на комисия и получил политическото ми доверие, да предизвиква постоянни скандали вътре в комисията и да оправдава невъзможността си да организира работата й с институциите, в това число с парламента и с президентството", заяви премиерът Борисов.

Оставката ще бъде подписана утре след изтичане на двудневния отпуск на министър-председателя.

Припомняме, че Тодор Коларов бе назначен за председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност на 20 април 2011 година. Тогава той смени на поста Стоян Кушлев, който беше освободен от премиера. Причина за освобождаването на Кушлев пък бе извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка и установената несъвместимост за заемане на длъжността, поради участие на Кушлев в управителни органи на неправителствени организации.

На 3 февруари миналата година Комисията за борба с корупцията сезира ВАС заради констатиран конфликт на интереси на проф. Стоян Кушлев. Решението на депутатите от комисията бе взето единодушно на редовното заседание, на което професорът не се яви, въпреки че присъствието му бе изискано на няколко пъти за изслушване. Тогава депутатите призоваха министър-председателя Бойко Борисов да вземе мерки във връзка с конфликта на интереси на Кушлев. Комисията настояваше за изслушване на Кушлев, след като стана ясно, че при назначаването си е участвал в УС на сдружението "Царски ловен клуб" и Национална развъдна асоциация по овцевъдство. На всяка покана за изслушване обаче Кушлев не се явяваше с оправданието, че е изгубил гласа си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com