"Топлофикация София" съветва как да пестим топлинна енергия

38708
"Топлофикация София" съветва как да пестим топлинна енергия

„Топлофикация София” разпространи сред своите абонати подробна информация за това как всеки клиент на компанията може да оптимизира собственото си потребление на топлинна енергия, така че да пести енергия без това да влияе негативно на топлиния комфорт в жилището му.

Спазването на няколко прости съвета могат да доведат до правилното използване на уредите в къщи, което да доведе до спестяване на енергия и да намали месечната сметка за парно. Подробно описаните съвети по-долу ще бъдат предоставени на близо 14 000 домоуправители, на които всеки месец „Топлофикация София” изпраща информация за подадената и потребена топлинна енергия в сградата, така че всеки един от живущите в съответната кооперация може да я изиска и получи.

1. Трябва да знаете, че термостатичният вентил на всеки от вашите радиатори има отделни степени, като на всяка степен приблизително отговаря определена температура в помещението.

2. Когато го завъртите на определена степен, вие му „давате команда” до колко градуса приблизително искате да ви е топло в стаята. Достигне ли се желаната температура, вентилът автоматично притваря достъпа на топлина до радиатора. И така пестите енергия като оставяте на автоматичния уред да следи отоплението в стаята и да не позволява разхищение на енергия.

3. Не „забравяйте” вентила максимално отворен през целия сезон, защото тогава той няма да „разбере” кога автоматично да затвори достъпа на топлина в радиатора, независимо, че в помещението вече е достатъчно топло. Не забравяйте да „командвате” вентила!

Пускат парното в края на месеца

Столичани ще се топлят с парно в домовете си в края на месеца. Причината е, че все още не са налице условията - три последователни дни ...

4. Не се стремете да поддържате еднаква температура в цялото жилище, защото това не е икономично.

5. Не си мислете, че ако оставите включен само един радиатор и отворите широко вратите, ще топлите останалите помещения и така ще икономисате от сметката. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство и всъщност точно това ще увеличи сметката ви.

6. Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите.

7. Ако сутрин всички излизат от дома, не е добре напълно да затворите вентилите на радиаторите. Вечерта ще е нужна много повече енергия, за да стоплите изстиналите помещения. Най-добре е вентилите да се оставят на 1 или 2 степен.

8. Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището, не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението *. Така дори навън да стане изключително студено, радиаторите няма да замръзнат и да стане авария.

"Топлофикация София" има готовност за пускане на парното

"Топлофикация София" приключи предварителната подготовка за новия отоплителен сезон 2013-2014 г. и е в пълна готовност за работа в зи...

9. Ако искате да се проветри помещението, вентилът се завърта на знак звездичка * и прозорците се отварят широко за 5 минути.

10. Термостатичният вентил не трябва да се оставя дълго време под прякото действие на студения въздух, защото тогава той се отваря автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма. Ако искате да се убедите в това, можете да опитате, но не избирайте да пробвате действието на вентила в най-студения зимен ден.

11. Завесите пред радиаторите, както и декоративните решетки пречат на вентила да си върши работата. Те ограничават едно малко пространство, което бързо се стопля и вентилът затваря, защото счита, че е постигната зададената температура. В останалата част от помещението остава студено. Тогава потребителят си включва радиатора на по-висока степен и пак се получава същия резултат. Така се намалява ефективността от работата на вентила и се изразходва излишно много енергия.

12. Не слагайте мебели точно пред радиаторите, защото те са препятствие пред достъпа на топлина към помещението. Тогава част от топлината отива към стената и навън, а според експерти това води до увеличение на консумацията на топлинна енергия с 10-20%.

13. Жилището не бива да се претопля. Европейски експерти са изчислили, че понижението на температурата в дома с 1°С е равно на около 6% икономия на енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...