Уволняват 135 служители на затворите

6628
Уволняват 135 служители на затворите
Снимка: Getty Images/Guliver

Ръководството на министерството на правосъдието и представители на синдикатите обсъдиха мерки за оптимизиране на структурата и разходите в ГДИН, съобщиха от пресцентъра на МП.

Преобразуването на затвора в Белене в затворническо общежитие от закрит тип към затвора в Плевен, закриване на затворническо общежитие от открит тип "Средна гора" към затвора в Пазарджик, съкращаване на щата на Поправителния дом в Бойчиновци с перспектива за преминаването му към затвора във Враца, намаляване на областните служби "Изпълнение на наказанията" от 27 на 6, намаляване на щата на централното управление на ГДИН с най-малко 10%, са основните мерки за оптимизация в системата на изпълнение на наказанията, които вчера бяха обсъдени на работна среща на министъра на правосъдието Христо Иванов и представители на синдикатите в местата за лишаване от свобода.

Прогнозният резултат на обсъжданите мерки е съкращаване на общо 192 щатни бройки, от които 135 – заети и 57 вакантни, при уговорката, че данните са динамични и се променят непрекъснато. Очакваната бюджетна икономия за 2015 г. е около 1, 2 млн. лв., поради дължимите обезщетения при съкращения. Реалната икономия е от 2,5 млн. лв. ще бъде факт най-рано през 2016 г., сочи разчетът на ГДИН.

Срещата се състоя по инициатива на министър Иванов, а темата бе предстоящата оптимизация на щата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието. На срещата присъстваха ресорният заместник-министър Андрей Янкулов, Иван Петров и Христо Илков от Управителният съвет на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/, Мария Темелкова и Веселин Аспарухов от Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ, както и ръководствата на ГДИН и ГДО - и.д. главният директор на ГДИН Свилен Цветанов и Любен Велев от ГДО. Министър Иванов изрично подчерта, че това е първият етап от диалога със социалните партньори и дискусията тепърва ще се разгръща. Всяко конкретно предложение ще бъде коментирано както с представителите на синдикатите, така и на място с териториалните структури на ГДИН. Днес ресорният зам. министър на правосъдието Андрей Янкулов и и.д главният директор на ГДИН Свилен Цветанов ще посетят затвора в Белене.

Обсъжданите мерки са резултат от изготвяния от ограничения бюджет за системата. Средствата за фонд работна заплата, в частта за персонал на ГДИН и подразделенията й, в сравнение с разходите за 2014 г., са намалени с почти 11 млн. лева.

Предвижда се също продължаване на политиката на преместване на няколко ареста в съществуващи затвори, там където това е възможно. В края на март вече бе преместен арестът в гр. Бургас в ремонтирано помещение на местния затвор. До края на годината се предвижда преместване на арестите в Плевен и Ловеч.

Анализът на МП включва и преглед на необходимите нормативни промени за реализиране на предложените мерки, доколкото статутът на ГДИН, затворите, затворническите общежития, областните служби "Изпълнение на наказанията" са уредени в ЗИНЗС и Правилника към него. Отчетена е необходимостта от спазване на законовото изискване при съкращаване на държавни служители в системата задължително да им бъде предложено да заемат друга длъжност. Правоотношението може да бъде прекратено само ако служителят откаже или няма друга вакантна длъжност, подходяща за него.

Успоредно с този план за оптимизация Министерството на правосъдието продължава работата по намиране на решения в отговор на критиките на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание и Европейския съд по правата на човека за условията в затворите и третирането на лишените от свобода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...