Всеки четвърти българин мисли, че ограниченията срещу COVID са опит на властта да го контролира

2845
Всеки четвърти българин мисли, че ограниченията срещу COVID са опит на властта да го контролира
Снимка: БГНЕС

Българите са сред най-големите скептици в ЕС за целите на противоепидемичните ограничения в пандемията. Само в Полша са по-недоверчиви към действията на своето правителство. Това показва ново социологическо проучване на Европейския съвет за външна политика, проведено в 12 държави от ЕС. Автори на доклада за проучването са Иван Кръстев и Марк Ленард. "18 месеца след началото на пандемията дълбоки географски и възрастови разделения могат да променят обществените нагласи спрямо ролята на държавата и идеята за свобода в много страни в ЕС, включително и в България", посочват те в публикацията си. 

Само 50% от хората у нас вярват, че мерките се предприемат с цел опазване здравето на населението и ограничаване разпространението на коронавируса. Само в Полша от 12-те включени в изследването държави има по-ниско доверие в действията на властите - там на правителството вярват 38%. С нас на дъното е и Франция, където доверие в благородните цели на ограниченията имат само 56%. Сред останалите изследвани държави доверието във властите надхвърля 65%, като в Дания достига 77%. 

Мерките са за контрол

Проф. Минеков за щетите от COVID за културата: Ужасяващи са!

„Предложените мерки от главния държавен здравен инспектор се приемат и отхвърлят. Почти няма значителни щети върху заплатите на р...

Другата половина от българите са почти поравно разделени между две убеждения за действията на правителството. 26% смятат, че правителството използва COVID-19 като претекст да увеличи контрола си над живота на хората. Тази група е далеч по-малка в другите страни - в Германия е 15%, в Италия - 14%, в Швеция - 9%. 24% от българите подозират, че мерките прикриват неспособността на правителството да се справи със ситуацията, като този процент отново е по-висок само в Полша (34%).

От друга страна, българите изпъкват с по-висок дял на хора, които се чувстват свободни да живеят живота си по нормален начин въпреки пандемията - 31%. За сравнение в Швеция, където мерки се въвеждаха изключително пестеливо, хората, които се чувстват свободни, са само 23%. Най-малко са в Германия - 11%, и в Австрия - 15%. На другия полюс са 17% от българите, които казват, че не се чувстват свободни. В Германия този дял е в пъти по-висок - там 49% казват, че не са свободни да живеят нормално в пандемията. 

Кой е виновен?

На въпрос кой носи най-голяма вина за продължаващата криза с COVID-19, 48% от българите смятат, че това са хората, които не спазват мерките и препоръките. 39% смятат, че вината е на правителствата. Тук не се различаваме много от средното ниво за изследваните държави.

Проучването установява, че 54% от европейците не се чувстват засегнати от пандемията „изобщо“. Въпреки това съществуват две различни възприятия за пандемията, отбелязват авторите на доклада. Мнозинството анкетирани в Южна и Източна Европа споделят, че са понесели сериозно заболяване, тежки загуби или икономически затруднения. В Западна и Северна Европа повечето анкетирани гледат на COVID-19 по-скоро като наблюдатели, отколкото като жертви. У нас 59% от българите споделят, че вирусът се е отразил негативно върху тяхното здраве или финансовото им състояние.

Проф. Витанов с лоша прогноза: Делта вариантът ще удари всичко наред

Делта вариантът удря всичко наред, даже и бебета. Този щам издържа и на високи температури, защото тръгна от Индия, където е горещо. То...

Иван Кръстев и Марк Ленард твърдят, че разказът за две пандемии е разказ за две Европи. Разликите се коренят в опита на държавите, напомнящ за разединението между кредитори и длъжници, приемащите бежанци държави и отказващите да го направят. "В ранните си фази пандемията обедини европейците. Правителствата закупуваха ваксини колективно и предприеха смелата стъпка за създаване на възстановителен фонд. Все пак Европа вече започва да се справя с дългосрочния ефект от COVID-19 и различията в личните преживявания на хората могат да се окажат опасни разделителни линии", посочват те. И предупреждават, че докато в началото усилията с право са били насочени към спасяване на по-възрастните, сега е време да се обърне внимание на проблемите на младите.

"Пандемията доведе до голяма промяна в политическото говорене за свобода: много партии от статуквото прегърнаха отново идеята за повече правителствени действия, докато много популистки партии ставаха все по-либертариански,“ казва Иван Кръстев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...