ВСС ще изслуша лицата от сигнала на Сарафов, за да разбере записвал ли е Гешев политици и магистрати

1392
ВСС ще изслуша лицата от сигнала на Сарафов, за да разбере записвал ли е Гешев политици и магистрати
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обяви, че ще насрочи нов дебат по сигнала на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев.

Това се случи на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което Гешев бе изслушан. Съдия Атанаска Дишева, която е виден критик на обвинител номер едно, инициира следващо заседание по темата, на която да се изслушат лицата от сигнала на Сарафов.

ОЩЕ: Гешев разкри, че е призован по дело за търговия с влияние, заплаши с разкрития

Шефът на ВКС призна: Законът казва доста лаконично как се отстранява главен прокурор

"Въпросът трябва да се разреши законно - това е единствената гаранция, че може да има някаква промяна и единственият начин, с който съд...

Припомняме, че зам.-главният прокурор и шеф на националното следствие даде Гешев на прокуратурата заради негови три нарушения: за извършен незаконен запис по телефон с члена на ВСС Йордан Стоев; за присвояване и длъжностно престъпление за вилата в Боровец; за оказване на влияние на наблюдаващия прокурор по делото на „Барселонагейт”.

Гешев днес обяви, че ще подкрепи искането на Дишева за отделно заседание на Пленума на ВСС за изслушване на лицата от сигнала на Сарафов. Зарков каза, че ще се възползва от правото си да насрочи такова заседание.

"Никой не може да ме убеди, че няма подходящата процедура, за да се открие какво точно се е случило. А въпросът е вярно ли е това, което е заявено, или не е вярно. Не изключвам и правомощието си да започна други процедури", каза министърът.

Той пое ангажимент да се насрочи подходяща дата, на която дебатът да продължи. Тя все още не е установена.

България като Коза ностра: клановете се хващат за гушите

Главният прокурор си организира (май сам) пиратка, за да предотврати коалиция, която рискува да го реформира. Заместникът му си иска ох...

Дишева каза, че в сигнала на Сарафов пише за „тежко нарушение на служебните задължения и уронване на престижа на съдебната власт“, затова според нея членовете на ВСС не могат да останат безучастни. Тя попита Гешев дали действително е записал 150 разговора с политици, съдии и магистрати без съгласието на посочените лица, както се посочва в сигнала.

„При ясна процедура ще изложа своето мнение. Аз съм главен прокурор и не съм нарушил Конституцията и законите на страната. Мисля, че това е ясно. Мога да го докажа – дали в хода на проверка, дали в хода на досъдебно производство“, отвърна Гешев, без да отговори директно.

„При липсата на отговор и при твърдението на зам.-главния прокурор за възприемане на конкретен запис, който е пуснат, за съжаление в мен не остава убеждението, че такова нарушение не е допуснато. Така че призивът ми остава в сила. Предлагам също така да насрочим нарочно заседание на Пленума за изслушване на конкретните лица, за да бъде направена преценка сред останалите членове на ВСС дали да бъде започнато дисциплинарно производство. Моля да не се прави опит за ограничаването на говоренето по тези въпроси под прикритието на следствена тайна“, призова съдия Дишева.

Гешев каза, че няма следствена тайна. „Аз не се притеснявам да ви кажа това, което ще кажа на съответните органи, но първо държа да го кажа на тях. Не е коректно да ги обсъждаме днес. Това са твърдения на някакъв човек – зам.-главен прокурор все още. Дайте да спазваме закона“, заяви главният прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com