Гешев разкри, че е призован по дело за търговия с влияние, заплаши с разкрития

7652
Гешев разкри, че е призован по дело за търговия с влияние, заплаши с разкрития
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет включи като точка номер едно в дневния си ред на 18 май разглеждане на сигнала на зам.-главния прокурор и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев.

Припомняме, че Сарафов сезира Софийска градска прокуратура за три нарушения, които според него е извършил Гешев. В сигнала му от 16 май е посочено, че те са:

- за извършен незаконен запис по телефон с члена на ВСС Йордан Стоев;

- за присвояване и длъжностно престъпление за вилата в Боровец;

- че е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото на „Барселонагейт”.

Борислав Сарафов вече е с охрана, обяви правосъдният министър

Заместник-главния прокурор и ръководител на следствието Борислав Сарафов вече е с назначена охрана. Това стана ясно от думите на минист...

Вчера прокуратурата обяви, че започва проверка по сигнала на Сарафов и че няма да се поддава на никакъв натиск. Сигналът отиде също така в етичната и дисциплинарната комисия към Прокурорската колегия на ВСС.

„За“ включването на точката в дневния ред в крайна сметка гласуваха 12 души – така точката беше приета. Иван Гешев предложи тя да е под №1 за днес. Боян Магдалинчев от ВСС съобщи, че съветът ще качи на сайта си сигнала на Сарафов, тъй като някои от членовете на Пленума се оплакаха, че не са го виждали изобщо и че са разбрали за него от медиите.

Какво каза Гешев?

След представянето на сигнала Гешев заяви, че очаква да бъде призован и да даде определени сведения. „Отделно съм призован за понеделник за снемане на обяснения по друга проверка при същите обстоятелства - заради дело за търговия с влияние. Аз съм готов да обясня абсолютно всичко. Само ще декларирам, че една част от сигнала отговаря на истината, друга част не отговаря на истината. След като дам съответните обяснения и след като ми стане ясно в каква процедура се намираме, същото, което съм заявил по онези процедури по ЗСВ и НПК, същото ще обявя пред ВСС. Като декларирам много ясно – ще има голям срам за една част от членовете на ВСС, който срам няма да е за главния прокурор и прокуратурата. Твърдо решен съм да направя изчистване на политиката от съдебната власт“, каза той, без да уточнява каква точно е проверката в понеделник.

„Историята помни само смелите – дали съм смел, или не, ще се види, но ще бъде интересно. Ще бъде полезно за България, за българските граждани и за колегите от съдебната власт. Защото това ще увеличи независимостта на българските магистрати и най-вероятно ще доведе до оттегляне на политически влияния от съдебната власт, може би и от определени магистрати. Вярвайте ми, че мога да го докажа“, допълни Гешев.

Съдия Вероника Имова направи процедурно предложение – след като се установи, че сигналът съдържа факти и обстоятелства, които биха били предмет на процедура по Закона за съдебната власт, „въпросният дебат е безпредметен“. „Правя предложение да приемем сигнала само за сведение“, допълни тя.

Канибалски пир: Самоизяждането на прокурорите

В последните дни посветихме не един или два, не три или четири, а вече пет и шест коментарни текста, посветени на а...

Съдия Атанаска Дишева – виден критик на Гешев – обясни, че е допустимо дисциплинарно производство срещу главния прокурор и като цяло срещу „тримата големи“, по чл. 175 от Закона за съдебната власт. Дисциплинарните наказания за членове на ВСС са забележка и дисциплинарно освобождаване от заеманата длъжност. Това може да бъде направено от петима членове от Пленума или трима от Прокурорската колегия.

„Не мога да се съглася да приемем само за сведение този сигнал и после да се правим, че нищо не се е случило. Само ние можем да подпишем предложение за образуване на дисциплинарно производство. Това е открито предложение към други четирима членове на Пленума да обсъдят тези обстоятелства и евентуално да направят такова предложение“, заяви Дишева.

„Г-жо Дишева, не го приемайте като ирония, искрен съм – ще останете доволна от нещата, които ще изнеса“, отвърна главният прокурор.

Дишева продължи, че в сигнала на Сарафов пише за „тежко нарушение на служебните задължения и уронване на престижа на съдебната власт“, затова според нея членовете на ВСС не могат да останат безучастни. Тя попита Гешев дали действително е записал 150 разговора с политици, съдии и магистрати без съгласието на посочените лица, както се посочва в сигнала.

„При ясна процедура ще изложа своето мнение. Аз съм главен прокурор и не съм нарушил Конституцията и законите на страната. Мисля, че това е ясно. Мога да го докажа – дали в хода на проверка, дали в хода на досъдебно производство“, отвърна Гешев, без да отговори директно.

Съюзът на съдиите поиска отстраняването на Гешев, Сарафов и Ясен Тодоров

Призоваваме Висшия съдебен съвет незабавно да отстрани от заеманите длъжности Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, за да се оси...

„При липсата на отговор и при твърдението на зам.-главния прокурор за възприемане на конкретен запис, който е пуснат, за съжаление в мен не остава убеждението, че такова нарушение не е допуснато. Така че призивът ми остава в сила. Предлагам също така да насрочим нарочно заседание на Пленума за изслушване на конкретните лица, за да бъде направена преценка сред останалите членове на ВСС дали да бъде започнато дисциплинарно производство. Моля да не се прави опит за ограничаването на говоренето по тези въпроси под прикритието на следствена тайна“, призова съдия Дишева.

Гешев каза, че няма следствена тайна. „Аз не се притеснявам да ви кажа това, което ще кажа на съответните органи, но първо държа да го кажа на тях. Не е коректно да ги обсъждаме днес. Това са твърдения на някакъв човек – зам.-главен прокурор все още. Дайте да спазваме закона“, заяви главният прокурор.

Председателят на ВАС Георги Чолаков каза, че ще гласува „против“ да се прави „предпленум“, на който да се изслушва Гешев и лицата, посочени в сигнала на Сарафов.

Съдия Олга Керелска – също критик на Иван Гешев - смята, че в обществото има очакване ВСС да вземе някакво решение по конкретните въпроси. „Иначе би се създало впечатлението, че премълчаваме нещо, че отлагаме и бягаме от нашата отговорност. Иначе ще създадем впечатление за пристрастие“, каза тя.

Съдия Цветинка Пашкунова предложи сигналът да бъде изпратен до служебния министър на правосъдието Крум Зарков. „Длъжни сме другата седмица да се произнесем за допустимостта на искането на шестима членове на Прокурорската колегия към ВСС за освобождаване на главния прокурор“, посочи Пашкунова. Зарков каза, че сигналът вече е адресиран до него.

Демерджиев пред депутатите: Прокуратурата държи "на трупчета" знакови дела

Прокуратурата държи на трупчета знакови разследвания. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев по време...

Гешев обяви, че ще подкрепи искането на Дишева за отделно заседание на Пленума на ВСС за изслушване на лицата от сигнала на Сарафов. Зарков заяви, че ще се възползва от правото си да насрочи такова заседание. "Никой не може да ме убеди, че няма подходящата процедура, за да се открие какво точно се е случило. А въпросът е вярно ли е това, което е заявено, или не е вярно. Не изключвам и правомощието си да започна други процедури", каза министърът.

Той поиска да не подлага на гласуване предложенията. Вместо това пое ангажимент да се насрочи подходяща дата, на която дебатът да продължи.

ОЩЕ: Politico: Каскета срещу Тиквата - мафиотска България достига точката си на пречупване

ОЩЕ: Иван Гешев излиза в отпуск по "лични причини" след доклада пред ВСС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com