Второ заседание на Обществения съвет към МИЕТ, първи голям скандал

10106
Второ заседание на Обществения съвет към МИЕТ, първи голям скандал

Гражданската квота към Обществения съвет за енергетика заплашище напусне днешното заседание, ако от Съвета не бъде изключен зам.-министър Божан Стоянов заради разкритията, че е бил сътрудник на Държавна сигурност, предаде БГНЕС.

От името на гражданите беше внесена декларация, в която е записано: "Отказваме да участваме в Обществения съвет, ако в него от страна на МИЕТ присъства г-н Божан Стоянов, зам.-министър."

Оставка на зам.-енергийния министър Божан Стоянов поискаха от Демократична гражданска инициатива (ДГИ) – Движение за граждански контрол. Те връчиха официална Декларация с исканията си на министър Асен Василев преди началото на второто заседание на Обществения съвет по енергетика към МИЕТ, като подчертаха, че отказват да участват в заседанията, ако на тях представител на МИЕТ ще бъде бившият агент на ДС.

"Ние считаме, че лица, обвързани със структурите на бившата ДС, не само нямат място в Обществения съвет, а и в изпълнителната власт на република България", обясни пред медиите Йоанна Иванова от Демократична гражданска инициатива (ДГИ) – Движение за граждански контрол.

Миналата седмица представителите на Движението поставиха редица въпроси пред министър Василев, на които все още не са получили отговор. Според тях МИЕТ използва Обществения съвет като фасаден орган само за повишаване на доверието към институцията и с цел подмяна на гражданските искания.

Те настояват Министерството да работи целенасочено и отговорно за изнасяне на всички факти, свързани със състоянието на енергетиката в България, както и за всички възможни и изпълними мерки в рамките на мандата на това правителство за повишаване на контрола, подобряване на цените и условията в сектора.

Част от въпросите, които повторно поставиха гражданите, са свързани с продадения дял на държавата в ЧЕЗ Разпределение АД, заради който е ощетена с почти 100 милиона лв. Те настояват да бъде разкрита информацията кои са новите собственици и дали групата ТИМ е сред тях.

Демократична гражданска инициатива (ДГИ) – Движение за граждански контрол пита и защо е била променена процедурата за приватизация и активите на ЕРП-ата и други дялове на държавата са били прехвърлени в предприятия към активите на Държавната консолидационна компания (ДКК) вместо в Сребърния фонд. Те настояват да се проверят отчетите на ДКК и да се разбере за къде са отишли средствата от приватизацията на ЕРП-ата и за какво са били похарчени, тъй като тази промяна има дългосрочно негативно влияние върху държавата.

През тази седмицаКомисията по досиетата оповести резултатите от проверката за принадлежност към ДС на членовете на служебния кабинет, като освен премиера и вицепремиерите, бяха проверени и всички министри и заместник-министри. Оказа се, че единственият с досие от служебното правителство е именно зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов. Псевдонимът на Стоянов бил "Младенов". Той е вербуван през 1988 г., когато е 25 – годишен. Божан Стоянов е сътрудничил на СГУ на МВР-V РУ- ДС. Документи, въз основа на които е установена принадлежността са от ръководил го щатен служител, рег. бланка, съдържащи се в лично дело IА-37117; рег. дневник; картон обр. 4. Графата за това кога е бил снет от отчет е празна. Комисията обаче разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Божан Стефанов Стоянов към органите по чл. 1 след 10.11.1989 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...