Задължават общини да застраховат срещу земетресения

3443
Задължават общини да застраховат срещу земетресения

На редовното си заседание днес правителството предлага промени в Закона за общинската собственост, които въвеждат като задължение на общините да застраховат всички застроени имоти – публична общинска собственост, срещу природни бедствия и земетресение.

Решение за това кои имоти – частна общинска собственост, ще бъдат задължително застраховани, ще взема общинският съвет. Предложената от кабинета мярка за ограничаване на последствията и за по-безболезнено преодоляване на щетите, предизвикани от природни бедствия, е разработена съвместно с Националното сдружение на общините в Република България.

Съществуващото в момента в закона задължение на общините да застраховат имотите си не определя обхвата на рисковете. Приемането на новите текстове ще позволи компенсиране на общинските разходи при ремонтно-възстановителни работи на засегнати имоти – общинска собственост, и възобновяване на предоставяните на населението публични услуги.

Министерският съвет ще приеме годишния доклад за изпълнението на концесионните договори за морски плажове. Приходите за 2011 г. от предоставените 60 концесии на морски плажове възлизат на 11 715 830 лв., в т. ч. лихви и неустойки за забавени плащания, както и за неизпълнение на непарични задължения по концесионните договори. Това е с над 2 млн. лв. повече от 2010 г. (9 566 325 лв. приходи), когато са били в сила 67 концесионни договора. Средствата от концесионна дейност са най-високи в община Варна - 1 664 219,86 лв., и община Несебър - 1 273 169,67 лв., а най-ниски са в община Бяла – 3647,73 лв., и община Аксаково – 4800,60 лв.

В много добро състояние са следните морски плажове, предоставени на концесия: "Албена", "Кранево-юг", "Златни пясъци", "Кабакум-юг", "Св. Св. Константин и Елена – север", "Св. Св. Константин и Елена - голям плаж", "Св. Св. Константин и Елена - малък плаж", "Св. Св. Константин и Елена – юг", "Аспарухово", "Слънчев бряг-централен", "Слънчев бряг-юг", "Равда-Олимпийски надежди", "Сарафово", "Дюни", "Аркутино", "Приморско-север" и "Силистар".

Правителството ще приеме постановление за предоставяне на допълнителни средства по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2012 г. в размер на 3 394 005 лв. Средствата се осигуряват за сметка на намаляване на трансфера от републиканския бюджет за ДФ "Земеделие" (вж решението по т. 54 от ЗМС на 22.08.2012 г.) и са за разплащане на дейности на областните дирекции "Земеделие" по провеждането на Кампания 2012 г. за подаване на заявления за подпомагане и извършени теренни проверки на заявени площи – 773 105 лв.; за подготовка и провеждане на последващи теренни проверки върху ¾ от територията на страната на площи, изцяло или частично извън слоя "Площи подходящи за подпомагане по СЕПП" и други на областните дирекции "Земеделие" – 193 700 лв.; за осигуряване на противоградови ракети на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" – 1 200 000 лв.; за частта за 2012 г. по проекта за актуализация на цветна цифрова ортофотокарта на страната 2012-2015 чрез ново самолетно заснемане – 1 227 200 лв.

Правителството ще приеме допълнение към поисканата от България дерогация относно общата система на данък върху добавената стойност за прилагане на механизъм за обратно начисляване при доставки на зърнени и технически култури. С допълнението срокът й се определя на две години и се поема ангажимент да не се отправя искане за продължаването му. Първоначално исканата от България дерогация беше за четиригодишен срок. Промяната е свързана с условия от страна на Европейската комисия, която вече е издала подобни дерогации на Румъния и Полша. При тях срокът също е две години и е поет ангажимент да не се иска подновяване. Механизмът на обратно начисляване на ДДС предвижда мярката да се прилага за доставки с място на изпълнение на територията на страната, по които получателят е регистрирано за целите на Закона за ДДС лице в България, а доставчикът е данъчно задължено или данъчно незадължено лице.

Получателят по доставката ще има право на приспадане на данъка върху добавената стойност за стоките при наличие на законовите условия за това. Мярката няма да засяга икономическите субекти на други държави-членки, ще се прилага само за доставките, извършвани на територията на България към регистрирани по ЗДДС лица, и няма да засяга лицата, които прилагат специалния режим за малките предприятия в България.

Редактор: Петър Проданов

1 088 013 лв. са отпуснати за щетите от земетресението в Перник

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане разпредели 1 088 013 лева за преодоляване на последиците от земетресениет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com