Захарната афера

16648
Захарната афера
Трима директори на Гриша Ганчев вършели ДДС измамите

Трима от изпълнителните директори на "Литекс комерс" били извършителите на ДДС измамите. Това каза говорителят на специализираната прокуратура Пламен Марко.

Сред извършителите е и синът на Гриша Ганчев - Данаил. Другите двама изпълнителни директори са Милко Димитров и Камелия Мирчева. На този етап разследващите преценили, че събраните данни са за това, че в престъпната група участвали шестимата, които бяха задържани вчера.

Синът на Гриша Ганчев е задържан, обискират офиси

Синът на бизнесмена Гриша Ганчев  - Данаил, е задържан за разпит по акцията на МВР за точене на ДДС при сделки със захар. Това потвър...

Останалите са представени като "помагачи". Това са Милко Талев, Ивайло Талев, който е негов племенник и Тодор Симеонов.

Пламен Марков обясни, че организаторът – човекът, който координирал и до някъде ръководел групата е Милко Талев. Той е човекът, който е бил посредник в търговията със захар. Според прокуратурата той организирал доставката от заводите в Бургас и Девня. Това са два от четирите завода на "Литекс комерс", които са били основно включени в дейността на групата.

Захарта от тези заводи се продавала на реални купувачи, а задачата на Милко Талев била да осигури транспортни фирми, които да превозват захарта без фактури. Той влизал в контакт с купувачите, които превеждали парите по сметка на дружество, контролирано от Милко Талев. Всъщност в схемата са замесени множество търговски дружества, но основно място имат три – и трите контролирани от Талев.

Сметките в банката била контролирани от служител на банката, който бил в топла връзка с Милко Талев и имал за задача непрекъснато да следи движението по сметките. В момента, в който парите постъпели по сметките Талев докладвал на някой от изпълнителните директори на "Литекс", после Талев или неговият племенник теглят парите и ги носят на ръка, за да ги дадат на някой от изпълнителните директори в "Литекс".

Така от 10-12 доставки на месец са фактурирали една-две. За останалите се изготвяли фалшиви фактури на кухи дружества. Така от една страна не се плаща ДДС, а от друга страна сделките не се осчетоводяват и не се отразяват в крайния баланс на дружеството. Досъдебното производство е образувано на 2 май, използвани са СРС-та. Най-вероятно още през февруари е започнало, тъй като обвинението е за продължаваща престъпна дейност през февруари-март и април. Щетата от откриването на данъци от държавния бюджет за по-малко от два месеца е 200 000 лв. Все още се проучва месец април, тъй като за него данъчният период не е приключил.

Заводите на Гриша Ганчев бълват по 162 000 т захар

Заводът в Девня, който е собственост на фирмата на Гриша Ганчев "Литекс комерс", рафинира сурова кафява нерафинирана захар и търгува н...

Не стана много ясно как точно е започнала операцията. Пламен Марков посочи единствено, че тя е в резултат на "оперативна информация от МВР в близко минало време". Той обясни и че, за да започнат работа служителите не е задължително да има подаден сигнал. Пламен Марков потвърди и информациите, че групата е имала намерение да купува и внася у нас захар от страна от ЕС, граничеща с Украйна, близост до Чернобил. Подготовката е била в ход, но захар не е била внасяна и това си е останало само намерение. И на шестимата ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", казаха от прокуратурата.

Гриша Ганчев не е бил разпитван по делото за ДДС измами след вчерашната акция "Захар" на НАП и ГДБОП. Прокурорите обаче не изключват Ганчев да бъде разпитан на по-късен етап от разследването. По-рано днес бизнесменът, чийто син вчера бе задържан след специализираната операция, бе в ГДБОП. Ганчев престоя там не повече от 15 минути, а след това бизнесменът запази мълчание.

Преди това Ганчев заяви, че обвиненията са спекулации и кьорфишеци. Според него е нормално службите да започнат разследването си от "Литекс комерс", тъй като неговият бизнес е най-големият в страната в този сектор. Гриша Ганчев каза още, че се знае кой стои зад данъчните измами в бизнеса със захар. По думите му това са "разни пловдивски, софийски и карнобатски фирми". Ганчев добави, че е предал списъка с фирмите, на когото трябва.

Бизнесменът отговори на информацията, която излезе от МВР, че захар от района на бившата атомна централа в Украйна е трябвало да стигне до българския пазар с неуредени документи и ако не можело да се пласира на пазара, щяла да бъде консуматив за приготвяне на сокове. "В Чернобил знам, че се произвежда ток от атомна електроцентрала, не съм чул там да расте захарна тръстика и да се произвежда захар. Това са свободни съчинения по картинка и не знам кой болен мозък го е измислил", каза по-рано Ганчев.

Редактор: Иво Георгиев

МВР вся смут със захар от Чернобил

След вчерашната мащабна акция срещу фирмите, търгуващи със захар у нас, наяве излезе притеснителната информация, че на пазара ни може д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com