US Open – битката за номер едно при мъжете

25645
US Open – битката за номер едно при мъжете

Последният турнир от Големия шлем – Откритото първенство на САЩ (US Open), вече чука на вратата. Жребият за дамската и мъжката схема е ясен, а в понеделник (26 август) най-добрите тенисисти в света ще излязат на кортовете на „Флашинг Медоус”, за да покажат още веднъж своето майсторство. Кой ще триумфира, кой ще трябва да преглътне горчив хап, кой ще блесне в светлините на прожекторите – нека видим какво ни предлага схемата при мъжете.

Българското участие


За пореден път Григор Димитров с право може да се оплаче от жребия си – немилостивата Фортуна го прати при Новак Джокович, като двамата 99% ще играят в третия кръг. Точно както на „Ролан Гарос”, както и в Мадрид, както и в Индиън Уелс. Григор започва турнира с португалеца Жоао Соуса, а при победа във втори кръг Димитров ще играе с един измежду коварния ветеран Ярко Ниеминен или солидния Лукаш Кубот.

Преди Откритото първенство на САЩ Григор показа нелоши резултати – игра четвъртфинал във Вашингтон, където загуби в два тайбрек сета от правещия чудесен сезон ветеран Томи Хаас, при това без да бъде пробит за цял мач, после отпадна рано-рано в Монреал – в първи кръг от Марсел Гранойерс, като откровено изпусна испанеца заради слабо представяне на сервис и във важните точки (два пъти не проби от 0:40), а в Синсинати стигна до осминафинал, където взе сет на Рафаел Надал.

Проблемите на Григор са ясни – все още не е толкова напред във физическо отношение, колкото са най-добрите в света, отделно заради изпълнението на бекхенд с една ръка има доста мачове, в които страда сериозно на ретур. Силните страни също са ясни – много добър начален удар, поразяващ форхенд, а от бекхенд е способен да прави изящно красиви изпълнения, но в съвременния брутален мъжки тенис по-важна е стабилността.

Прогноза: Трети кръг

Фаворитите

Рафаел Надал


Испанецът, който влиза в турнира под номер 2 в света и схемата, е горещият фаворит в Ню Йорк. Надал няма загубен мач през тази година на твърда настилка – 15 победи в 15 мача, титли от три Мастърс турнира на хард корт – Индиън Уелс, Монреал и Синсинати. Надал буквално беше неотразим в т.нар. US Open серии – турнирите преди Откритото първенство на САЩ, като в тях записа победи над двамата си исторически най-големи съперници – с по 2:1 сета срещу световния номер едно Новак Джокович в Монреал на полуфинал и срещу Роджър Федерер на четвъртфинал в Синсинати в може би най-качествения мач във формат 2 от 3 сета през тази година при мъжете.

Впечатляващото в представянето на Надал на хард се крие в два компонента – сервис и форхенд. Испанецът буквално не може да сбърка при форхенда си по правата, а на сервис се представя много, много стабилно и си помага страшно много с началния удар, за да прави бързи комбинации за светкавичен завършек на точката.

Всичко пред Надал изглежда страхотно и точно затова поговорката „много хубаво не е на хубаво” трябва да му бъде припомнена. Ако спечели и US Open, испанецът ще направи нещо рядко виждано – победи и на трите най-големи турнира на хард в САЩ през лятото. Този подвиг може да бъде открит в автобиографиите на майстори като Патрик Рафтър и последния номер 1 в света от САЩ - Анди Родик. Жребият на испанеца не беше твърде благосклонен, но реално за неговия стил може да се окаже много хубав, ако не допусне спад във формата. На осминафинал Надал 99% играе с Джон Иснър, с когото едвам се пребори за титлата в Синсинати, а след това почти сигурно следва вечната класика с Роджър Федерер. Това би бил и първи мач в Ню Йорк между двамата. На полуфинал Рафа вече ще има по-лек съперник, като кандидатите са много, но мачове с Иснър и Федерер биха „вработили” максимално Рафа и на финал, най-вероятно с Джокович, шансът да се стигне до нов епичен мач между двамата е огромен. А при титла на Надал е много възможно Джокович да бъде изместен от върха на ранглистата - ако Ноле не достигне до финала, за да защити точките си от миналата година.

Прогноза: Финал/Шампион

Новак Джокович


Световният номер едно ще трябва да се доказва за пореден път, защото неговото място на върха на ранглистата е сериозно застрашено от мачкащия всичко живо напоследък Рафаел Надал. Изглежда само въпрос на време испанецът да се върне на върха, тъй като няма никакви точки за защитаване чак до след Australian Open догодина, докато Ноле има да брани както финал в Ню Йорк от миналата година сега, така и трофеи в заключителната част на сезона, най-вече титлата на Финалния Мастърс на осемте най-добри в Лондон.

В момента разликата между двамата в полза на Надал е 2240 точки в ранглистата за тази година, което изглежда непреодолима разлика поради една причина – Рафа само ще трупа точки в актива си заради пропуснатите месеци след контузия от миналата година, докато Ноле може да губи.

Освен раглистата обаче, US Open се явява генерален тест за Джокович и в друга посока – да покаже, че все още е пръв сред равни. Защото в последно време това изглежда вече не е така – Ноле има само една победа от последните шест мача с Надал, а през тази година загуби два много знакови двубоя – петсетовата драма с Надал на полуфинала на „Ролан Гарос”, където водеше с пробив в петия сет, както и загубата в три сета на финала на „Уимбълдън” от Анди Мъри. А Мъри, който е действащ шампион на US Open точно след петсетова победа над Джокович от миналата година, сега е в половината на Ноле и може да се стигне до полуфинал между двамата.

Напоследък Джокович не е в оптималната си форма, като тревога буди непостоянният му сервис. Най-важното обаче е, че сякаш сърбинът не е толкова гладен за успехи, както беше през последните две години. Няма го това специфично надъхване, този магарешки инат в най-важните точки на най-важните мачове, с които Ноле правеше спиращи дъха точки срещу най-големите си съперници в периода 2011-2012 година.

Преди US Open Ноле записа две представяния в Монреал и Синсинати, които едва ли го удовлетворяват – загуба от Надал на полуфинал в Канада с 1:2 сета и загуба от Джон Иснър на четвъртфинал в Синсинати с 1:2 сета. В Ню Йорк жребият на Ноле не е от най-леките – евентуален мач с Григор Димитров в трети кръг, възможен четвъртфинал с Хуан-Мартин Дел Потро, класически полуфинал с Анди Мъри. Дали на US Open обаче сърбинът ще се събуди – феновете му със сигурност го очакват.

Прогноза: Финал/Шампион

Неизвестните величини

Анди Мъри


Действащият шампион на US Open и на „Уимбълдън” влиза в Ню Йорк с доста въпросителни. След триумфа на свещената трева в Лондон Мъри изкара доста слаб хард сезон в САЩ – загуба от Ернест Гулбис в Монреал още на осминафинал и загуба от Томаш Бердих на четвъртфинал в Синсинати. Тревожното е, че и двете загуби дойдоха с по 0:2 сета, като Мъри играеше така, както преди да вдигне първата си титла от Шлема – много пасивно зад основна линия, основно чакайки грешка от противника и с някои крайно необмислени екстравагантни изпълнения на ретур. А когато съперникът е агресивен, със силен сервис и си вярва, обикновено се стига до краен резултат, който далеч не се харесва на шотландеца.

Според последна информация Анди страда от болки в гърба и това му пречи при изпълнение на сервис – а всички знаят, че Мъри изостава от Джокович, Надал и Федерер в компонента втори сервис, който е изключително важен за най-големите успехи. Ако здравословният проблем остане факт и в Ню Йорк, то Мъри ще е узязвим за тежко удрящи тенис чудовища като Томаш Бердих например – чехът е в четвъртината на шотландеца и двамата могат да играят на четвъртфинал.

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Роджър Федерер


Швейцарецът залязва – това е факт. Федерер прави най-лошия си сезон от 2002 година насам и това е повече от нормално – никой не е спечелил надпреварата с времето. Освен всичко друго, швейцарецът има все повече проблеми с гърба – единственото по-слабо място в здравословен аспект за феноменалния тенисист. Затова и преди US Open той игра само в Синсинати, където обаче показа добра форма в епичния четвъртфинал с Рафаел Надал, в който една-две грешки дадоха победата на испанеца.

Именно заради факта, че Федерер е вече на 32 години, играта му почва да регресира. Неговият агресивен стил изисква много добро движение с краката, а в последно време този компонент куца осезаемо – Роджър все по-често се протяга за някой удар, вместо да се нагласи навреме към топката с типичните за пика на играта му ситни и бързи крачки, а това води до повече грешки. Показателно е, че Федерер влиза на Откритото първенство на САЩ като номер 7 в света – позиция, на която не е бил от 11 години. Швейцарецът дори смени ракетата в два турнира след „Уимбълдън” – в Хамбург и Гщаад, залагайки на такава с по-голяма глава, за да има повече стабилност в ударите, но бързо се върна на стария модел.

Като жребий Федерер не може да се оплаче до ... четвърфинал. Там 99% той ще трябва да излезе срещу вечния съперник Рафаел Надал. И това ще е битката, която ще покаже може ли Федерер все още да се бори за големите трофеи или вече се плъзнал необратимо по наклонената плоскост. В три от пет сета срещу тенисиста в най-добра форма в света и срещу играча, който е създал най-много проблеми на Федерер в кариерата му – нещата не изглеждат оптимистично. Но преди последната топка, преди последния удар, Маестрото не може да бъде отписван – в нощна сесия, пред публика, която ще го подкрепя докрай и при оптимално проведена подготовка кой знае дали най-после на Надал няма да му натежат многото мачове, особено предвид голямата вероятност на осминафинал да трябва да мине през поне два тайбрек сета, а може би дори три, срещу американската надежда Джон Иснър.

Ню Йорк, Ню Йорк – градът, който не спи, търси своята тенис кралица

Последният турнир от Големия шлем – Откритото първенство на САЩ (US Open), вече чука на вратата. Жребият за дамската и мъжката сх...

Прогноза: Четвъртфинал/Финал

Приятните изненади

Йержи Янович


Полякът впечатлява все повече и една от младите надежди в тениса, за които може да се очаква, че в бъдеще ще стигнат до най-високите места в ранглистата. Янович игра на полуфинал на „Уимбълдън” тази година, където загуби от Анди Мъри. През лятото той не показа върхова форма, но и не игра толкова лошо – загуби на осминафинал от Надал в Монреал в два сета, но и в двата изтърва пробив преднина, а в Синсинати падна от ветерана Джеймс Блейк още в първи кръг.

Мощната игра на Янович и способността му да прави добри къси топки го правят много атрактивен, но е факт, че той още не е узрял за най-високото ниво – номер 15 в света често прибързва в най-важните моменти и то от сервис – едно от основните му оръжия, правейки скъпо струващи двойни грешки.

US Open: Григор пак e при Джокович, Квитова е най-близо до Пиронкова

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров ще започне участието си на US Open срещу португалеца Жоао Соуса, отреди тегленият днес жре...

Жребият за поляка обаче е отличен – той е в третата четвъртина на схемата, където няма изявен фаворит и всички в нея таят надежди за полуфинал – Янович, Ришар Гаске, Милош Раонич, Янко Типсаревич, Ернест Гулбис, Давид Ферер.

Прогноза: Полуфинал/Осминафинал

Милош Раонич


Младият канадец успя да играе финал на домашна територия в Монреал срещу Рафаел Надал и влиза на US Open в повишено настроение. Жребият му отреди място в удобната трета четвъртина на схемата, като за него най-опасен противник ще е Ришар Гаске евентуално на осминафинал.

Мощният сервис на Раонич е най-силното му оръжие и е много вероятно с негова помощ той да стигне напред. При него няма играчи с отличаващ се ретур, които да го тормозят в сервис геймовете му, а и самият той има подобрение в ретура – компонент, който досега беше на доста ниско ниво при него. Все пак Раонич, най-вече заради ръста си, едва ли ще стане пъргав като котка на ретур и особено в три от пет сета няма аргументи срещу най-силните в света – но сега жребият ги прати далеч от него. Ако обаче се стигне до четвъртфинал с Йержи Янович, то за феновете на агресивния мъжки тенис с висок процент вкаран първи сервис и много асове ще има зрелище.

Рафаел Надал спечели пета Мастърс титла за сезона

Каквото и да се каже за днешния успех на Рафаел Надал на финала в Синсинати, ще бъде малко – Надал изравни рекорда на Новак Джоко...

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Потенциалните разочарования

Давид Ферер


Номер 4 в света и схемата е мъчен от контузия в петата на левия крак още от „Уимбълдън” насам. Това определено се отрази на дребничкия испанец – той падна още във втори кръг в Монреал от Алекс Богомолов-младши и в трети в Синсинати от Дмитрий Турсунов.

За добрата форма на Ферер най-важно е физическото му състояние – той е известен като булдог, гонещ всяка топка и ако не се чувства в оптимално състояние, няма какво да противопостави на високите и снажни съперници в тура – а повечето младежи вече са такива. И сега на Ферер ще му се налага да се справя точно с такива съперници – евентуално Ернест Гулбис в трети кръг, Йержи Янович на осминафинал, Милош Раонич на четвъртфинал – много трудна задача, ако испанецът не е достатъчно подготвен.

Цели пет мачбола трябваха на Надал, за да победи Федерер

Световният номер три Рафаел Надал направи огромна крачка към завършване под номер едно в света в края на годината, след като победи в и...

Прогноза: Осминафинал/Трети кръг

Хуан-Мартин Дел Потро


Шампионът от 2009 година влиза в турнира с болки в гърба и с неотшумели проблеми в коляното. Още от „Уимбълдън” насам аржентинецът не е в оптимално физическо състояние, но въпреки това не може да се оплаче от американското си лято дотук – титла във Вашингтон след победа над Джон Иснър, но загуби на осминафинал в Монреал от Милош Раонич след скандален момент – канадецът докосна мрежата при едно воле и не си призна, а така стана ситуация за пробив и нервите на Дел Потро не издържаха, а в Синсинати падна на полуфинал срещу Иснър след изпуснат мачбол.

За съжаление болките в гърба пречат на аржентинеца на сервис, а ако той не вкарва висок процент начален удар, срещу съперник като Джокович, при когото Дел Потро попадна, трудно ще има успех. А по пътя към четвърфинал с Ноле аржентинецът ще срещне много опасни съперници – Лейтън Хюит или Браян Бейкър още във втори кръг, евентуално неортодоксалния Александър Долгополов или правещия отличен сезон Томи Хаас на осминафинал. Особено Хаас със сигурност би се възползвал при физически проблеми на Дел Потро – предстои да видим дали аржентинецът ги е преодолял.

Прогноза: Осминафинал/ Четвъртфинал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com