Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

2436
Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?
Снимка: iStock

Намирането на правилната позиция за сън е от решаващо значение за поддържане на здравето на гръбначния стълб и цялостното благополучие. Ето разбивка на препоръчителните позиции за сън, които могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта на гръбначния стълб и за насърчаване на по-добро качество на съня.

По гръб

Спането по гръб често се препоръчва от медицинските специалисти, тъй като позволява правилно подравняване на гръбначния стълб. Поставянето на малка възглавница под коленете може да помогне за поддържане на естествената извивка на долната част на гърба, като намали натоварването на лумбалната област. Тя също така предотвратява неестественото усукване на главата и врата, което може да доведе до болки във врата и скованост.

Позиция на плода

Това положение включва свиване настрани с колене, прибрани към гърдите. Въпреки че мнозина намират тази позиция за удобна, тя е от съществено значение, за да се гарантира, че гръбначният стълб остава подравнен. Използвайте твърда възглавница, за да поддържате главата и врата си, и поставете малка възглавница между коленете си, за да предотвратите изтеглянето на горната част на краката от гръбначния стълб.

Най-полезната поза за сън

Настрани

Спането настрани е друга препоръчителна позиция за здравето на гръбначния стълб. Уверете се, че гръбначният Ви стълб остава изправен, като използвате поддържаща възглавница, която държи главата и врата Ви в една линия с гърба. Поставянето на възглавница между коленете също може да помогне за поддържане на правилна позиция и да намали натоварването на бедрата и долната част на гърба.

Спане по корем

Въпреки че спането по корем по принцип не се препоръчва за здравето на гръбначния стълб, ако предпочитате това положение, има начини да намалите въздействието му. Използвайте тънка възглавница или изобщо не използвайте такава за главата си, за да предотвратите прекомерното натоварване на врата. Поставянето на възглавница под таза може да ви помогне да поддържате естествената извивка на гръбначния стълб и да намалите дискомфорта в долната част на гърба.

Коя е най-правилната поза за сън?

Наклонено положение

Някои хора намират облекчение, като спят в леко наклонено положение, използвайки регулируемо легло или като поставят клиновидна възглавница под горната част на тялото си. Това може да бъде от полза за хора с киселинен рефлукс или затруднено дишане. Изключително важно е обаче да се уверите, че наклонът не е прекалено голям, тъй като може да натовари врата и гръбначния стълб.

Спане с опора на гърба

За тези, които трудно поддържат легнало положение, използването на допълнителна опора може да бъде от полза. Спането с навита на руло кърпа или малка възглавница под арката на долната част на гърба може да помогне за поддържане на естествената извивка на гръбначния стълб, докато лежите по гръб.

Избор на възглавница

Независимо от предпочитаната позиция за спане, изборът на подходяща възглавница е от съществено значение. Изберете възглавница, която осигурява подходяща опора за главата, врата и гръбначния стълб. Възглавниците от мемори пяна или контурните възглавници могат да помогнат за поддържане на правилната позиция и да намалят точките на натиск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо трябва да слагате лъжица захар в задния си двор

Винаги ще сте бедни, ако не започнете да прилагате тези 7 правила на богатите

Кога е най-подходящото време за хващане на тен и как да не изгорим?

Свежест по рафтовете: как трябва да се съхраняват храните в хладилника

6 опасни процедури за красота в салона

8 неща в дома ви, които ще ви накарат да остареете преждевременно

Как се пише: улучвам или олучвам

7 енергийно „мръсни“ вещи, които е забранено да се държат на работното място

Фотостареене на кожата: Всичко, което трябва да знаете за него

Тази котка се смята за най-опасната в света – с този звук тя плаши всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Тиквички - как влияят на  холестерола
Тиквички - как влияят на холестерола

Тиквичките предлагат много хранителни ползи за тялото ни. Една порция нарязани тиквички (една чаша) съдържа 21 калории, 1,5 грама протеин, по-малко...