Век и половина от раждането на Пиер дьо Кубертен

18367
Век и половина от раждането на Пиер дьо Кубертен

Днес се навършват 150 години от рождението на френския обществен деятел и организатор на съвременното олимпийско движение, предаде БГНЕС.

Барон дьо Кубертен е роден на 1 януари 1863 г. в семейство на френски аристократи и е прекарал детството си в имението на майка си – старинният замък Мервил, близо до Льо Хавър. На 17 години завършва с отличие колеж и неочаквано за роднините си отказва да започне кариера на военен. Вместо във военна академия той постъпва във Висшия институт за политически науки в Париж. Увличал се преди всичко от история и от педагогика.

Пиер дьо Кубертен придавал голямо значение на физическата култура като задължително условие за формирането на хармонична личност. Занимавал се активно с бокс, фехтовка, гребане и езда. Изучавайки историята на древна Гърция, Кубертен стига до извода, че спортът трябва да бъде върнат в системата за възпитание, тъй като именно той е правил гърците физически съвършени и издръжливи. Французинът е обиколил много държави и е посетил всички възможни спортни забележителности от древността.

Благодарение на организаторския си талант, блестящо познаване на материята и умение да доказва своята правота, Кубертен успява да прокара идеята си за възраждане на Олимпийските игри сред много политици и обществени деятели в различни страни. През юни 1894 г. по негова инициатива се провежда Международен атлетически конгрес, на който се взима историческо решение за възраждането на Игрите и провеждане на първа съвременна Олимпиада в Атина през 1896 г.

Веднага се сформира Международен олимпийски комитет, генерален секретар на който става Кубертен. Впоследствие той става автор на олимпийската емблема и редица олимпийски ритуали, както и на текста на олимпийската клетва. През 1986 г. след оставката на първия президент на МОК Деметриус Викелас, барон Пиер дьо Кубертен бива избран за ръководител на организацията. През 1925 г. той се оттегля от поста, но до края на живота си остава почетен президент на МОК.

Пиер дьо Кубертен умира на на 2 септември 1937 г. и бива погребан в Лозана, почти пред седалището на МОК, а съгласно последната му воля сърцето му е погребано отделно в гробница близо до руините на древна Олимпия.

Пиер дьо Кубертен оставя след себе си не само главното творение на своя живот - съвременният олимпизъм и възраждането на Игрите, но и огромно литературно наследство: 30 книги, 50 брошури и повече от 1200 статии на най-различни теми – спорт, философия, политика, история, археология и др. В днешно време Международният олимпийски комитет връчва медал Пиер дьо Кубертен за проявено благородство и дух на спортсменство на Олимпийски игри. Според много спортисти и специалисти този медал е по-престижен и ценен от златния.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com