Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

5304
Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място
Снимка: iStock/Guliver

Гергьовден 2024 година съвпада с втория ден на Великден, което прави празника, посветен на Свети Георги Победоносец, Българската армия, овчарите, пастирите и всички, носещи имената Георги, Гергана, Ганка, Гинка, Гунчо и прочие, още по-специален. Това съвпадение на 6 май с втория ден от Възкресение Христово по никакъв начин не променя нито традициите, част от корените ни, наследени от дедите ни, които се спазват на празника, нито обредната трапеза.

Като един от най-пъстрите, шарени и почитани пролетни празници, Гергьовден се чества дори от тези, които нямат именик в дома си и не са от общността, възприела деня за свой професионален празник, защото Гергьовден е и официален, и народен празник, ден за всенародно веселие, агнешко, приготвено на шиш и обредни хлябове с кръстове, слънца и кошари върху им.

Ако се колебаете кои традиции да спазите на Гергьовден 2024, ще ви припомним най-любопитните от тях, историята на празника, както и характерните обредни ястия, които да поднесете на близки и приятели, събрали се около масата.

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Историята на Гергьовден като празник

Гергьовден е посветен според църквата на Свети Георги Победоносец – пазител на вярата, храбър, жертвоготовен и защитаващ слабите и онеправданите, единствен светия, наричан Победоносец, еднакво почитан и в страни на Балканите, и от такива в далечна Америка. Свети Георги е светецът войн, чиито образ днес свързваме с храбър мъж на бял кон с копие в ръка, пронизало дракон.

Много са легендите за подвизите и делата му и приживе, и след смъртта му, къде свършват те и започва историческата истина не е много ясно, но Свети Георги наистина е бил храбър войн, уважаван и издигнал се в римската армия, любимец на император Диоклетиан, и макар роден в Мала Азия, става небесен предводител на християните срещу исляма.

Гергьовден е известен и като Ден на храбростта. У нас празникът е професионален за военнослужещите, Ден на Българската армия от самото ѝ създаване. Гергьовден е и празникът на военния орден „За храброст“, учреден с указ № 1 от 1 януари 1880 г. от княз Александър Батенберг за удостояване на извършилите подвизи на бойното поле.

Вероятно още по-рано денят е празник на пастирите, овчарите, изкарващите селските стада на паша и всенароден празник, на който се организира общоселска веселба, изпълняват се различни обичаи и се приготвя специална обредна трапеза, посветена на светеца.

На кои държави е покровител Свети Георги?

Гергьовден 2024 – традиции и обичаи за празника

-          Един от символите на Гергьовден е жертвеното агне – бяло, мъжко, най-често първородното за годината, което дедите ни украсявали със свещи, цветя, венци, четели му молитви и изпълнявали множество ритуали, преди да го пренесат в жертва за здраве и благополучие до семейното огнище в дома, под плодови дръвчета или близо до реката, за да потече кръвта на агнето в нея и тъй да тече щедро и млякото на добитъка през годината.

В едни не особено далечни години стадата хранели голяма част от населението, осигурявали поминъка на хората и ролята на овчаря, пастира, свинаря в живота на селяните била повече от значима. На техния празник – Гергьовден – те получавали от съселяните си питка с изобразена кошара или стадо, наричана Овчарка или Свинарка, според това дали се приготвяла за поднасяне на овчаря, пасящ стадата, или на селския свинар.

-          Другите обредни ястия, характерни за Гергьовден, освен питките също са свързани пряко с овцете и стадата. По стара традиция първото издояване на млякото и първото вкусване на млечни продукти се извършвали именно на Гергьовден, поради което на трапезата изобилствали млечни храни и ястия със сирене и мляко. Традиционно се поднася и зелена салата.

-          Гергьовден прилича на Еньовден по вярата на хората в магическата и лековита сила на билките, набрани имено на този ден. За лековита се считала и водата, извършвало се ритуално къпане в река или в росата рано сутрин. Жените, които не можели да заченат, се къпели голи, за да ги зарадва съдбата с първа рожба, а невестите приготвяли мълчана вода за обредните си хлябове, които се давали дори на добитъка за здраве.

-          В онези години първото червено яйце, боядисано за Великден за годината, което днес държим на иконата, се заравяло на Гергьовден на нивата, за да е плодородна, богата годината, благосклонна към трудещите се – без градушки и болести, които да унищожат културите.

-          На Гергьовден се организирали селски празненства с гергьовденски хора, всенародно веселие и любовни закачки – ергените кичели с китка портите на избраницата си.

Честит професионален празник, честит празник на всички именици, на всички, заети със скотовъдство и на всички, тачещи паметта на Свети Георги! И не забравяйте, че най-важното на празника е не трапезата и обичаите, а това да бъдем заедно с хората, важни за нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 женски черти, които са неустоими за мъжете

Изобретения от жени, без които не можем да живеем днес (СНИМКИ)

Мощен ритуал за сбъдване на желания преди заспиване

8 най-лоши момента за проверка на теглото

Защо магнитните бури са опасни за здравето?

Самочувствието е нормално: 6 цвята дрехи, които избират само уверени жени

Здравословен чай от дръжките на различни плодове

Психолози: Фигурата на бащата в детството формира два типа жени в зряла възраст

Високо напрежение: Критични дати през ЮНИ за всяка зодия

Венера и Юпитер влизат в любовен танц: Зодиите, които ЮНИ орисва с любов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com