Ирландия поема председателството на ЕС

9453
Ирландия поема председателството на ЕС

От днес Ирландия поема председателството на ЕС. По този начин тя ще стане първата държава, възползвала се от спасителен план, която ще поеме ротационното председателство на ЕС, обобщава БГНЕС. Страната, която често е наричана "добрия ученик", иска да се възползва от тази възможност, за да стимулира растежа и заетостта.

Ирландия получи през ноември 2010 г. спасителна помощ на стойност 85 милиарда евро от Тройката (МВФ-ЕС-ЕЦБ), когато премина през тежка икономическа криза, породена от банковия сектор. Поздравена за успехите си след това, страната вече има амбицията да стане първата държава от еврозоната, която се отказва от спасителната помощ през 2013 г. преди Гърция и Португалия.

51% от британците искат Великобритания да е извън ЕС

Повече от половината британци вече искат страната им да излезе от Европейския съюз. Това сочи проучване от допитване, извършено от Ай...

По време на своето председателство на ЕС Ирландия си поставя за цел "да предложи мерки, ориентирани към стимулирането на заетостта и растежа", заяви министърът на външните работи и търговията Еамон Гилмор. "Това не са само думи. Има някои ключови законодателни мерки, по които искаме да постигнем напредък", допълни той.

Властите в Дъблин положиха усилия да ограничат разходите, свързани с председателството на ЕС, като сключи договор със седем спонсори, сред които и концерна Ауди, на стойност 1,4 милиона евро. Страната, която в началото на декември представи шестия си пореден бюджет със строги ограничения на разходите, се върна през лятото на финансовите пазари. Ирландия постигна и скромен растеж през второто тримесечие на 2012 г. от 0,4% и от 0,2% през третото тримесечие.

"Преди година и половина мислехме, че има голям риск Ирландия да изпадне в неплатежоспособност. Оттогава напредъкът й беше много впечатляващ", заяви Джон Макхейл, професор по икономика в Националния университет на Ирландия в Галуей. "Но остават значителни рискове. Макар резултатите от третото тримесечие да са доста окуражителни, растежът остава несигурен", допълни той.

Безработицата остава висока - 14,6% през ноември, а населението усеща с пълна сила болезнените мерки за строги ограничения, наложени в замяна на спасителната помощ. Том Максуийни от Сдружението на Сейнт Винсънт дьо Пол, основната ирландска благотворителна организация, констатира, че "бедността обхваща средната класа с опустошителни последици". "Миналата седмица получихме около 6000 обаждания по телефона от хора в нужда. Между 30% и 40% от тези хора никога не се бяха свързвали с нас до този момент", допълни той.

Ирландия получи нова помощ от МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) отпусна нов транш в размер на 1,17 млрд. долара (890 млн. евро) на Ирландия, в рамките на тригодишнат...

Въпреки обявените цели от правителството Тони Фолей, професор по икономика и търговия в Дъблинския градски университет, не смята, че страната му ще се върне към нивата на заетост, достигнати във времената на просперитет на "Келтския тигър" през 90-те години на миналия век. "Смятам, че имаме деформирана визия за Ирландия от времето на Келтския тигър. Исторически нашето представяне не се характеризира с голямата заетост и растящи доходи, а с безработицата и емиграцията", подчерта той.

Ирландците все още са в шок от новия обрат, обявен от правителството през декември, което ще намали бюджета за здравеопазване и социални въпроси и ще въведе нов данък. "Бих искала политиците да живеят моя живот за един ден", казва Ан Хюс от Таламор. Майка на 33-годишна дъщеря с умствена изостаналост, тя получава с 20% по-ниски социални помощи и трудно успява да плати всички разходи, които чакат на кухненската й маса.

Макар за разлика от други европейски страни Ирландия да не беше обхваната от ожесточени протести, населението е уморено от строгите ограничения, казва Тони Фолей. "Хората започват да си казват, че всички тези ограничения и намаления на заплатите ще бъдат за постоянно", допълва той. Дъблин, който наследява Кипър като ротационен председател на ЕС, иска да договори споразумение за банковия си дълг с надеждата да облекчи бремето, което тегне над страната.

На снимката: Ирландският министър-председател Енда Кени (ляво) заедно с британския министър-председател Джеймс Камерън.

Камерън не изключва излизането на Великобритания от ЕС

Въпреки че не е привърженик на излизането на страната от Европейския съюз, британският премиер Дейвид Камерън не изключва тази възможно...

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com