70-годишнина отбеляза гимназията по ветеринарна медицина в Стара Загора (СНИМКИ) 

12048
70-годишнина отбеляза гимназията по ветеринарна медицина в Стара Загора (СНИМКИ) 
Снимка: Aктуално

С тържествена церемония в залата на Държавна опера - Стара Загора, снощи преподаватели, служители, учители ветерани и ученици отбелязаха 70-годишнината на Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина (НПГВМ) "Иван Павлов". 

„Бъдеще има това училище, в което колективът се учи от миналото и посреща предизвикателствата на съвремието“, каза в словото си директорът д-р Камен Ябълкаров, който припомни и годините на усилен труд за издигане авторитета на училището. Той пожела ентусиазъм, вдъхновение и много любов и през следващите 70 години.

„Всички ние сме горди с това училище, пожелавам Ви да отстоявате постигнатото във времето напред и последователно. Това е едно от най-хубавите училища, базисно за подготовка на бъдещите ветеринари", се обърна към присъстващите заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова. Тя подчерта важността на взаимодействието на гимназията с Тракийския университет пожела на учениците много емоция, лудории, но и отговорност и увереност и да отстояват името на училището си. 

Поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев прочете заместник-министъра Таня Михайлова и подари на гимназията двутомника „Строителите на съвременна България“ на Симеон Радев. „70 години за едно училище са преди всичко години на упорит труд, години отдадени на знанието, години на съвместна работа между учители, ученици и родители", каза Михайлова и пожела на учители и ученици да продължават да изграждат успешна училищна общност с ясна визия за настоящето и успехи в бъдещето. 

Гости на събитието бяха и заместник-кметът на Стара Загора Красимира Чахова, д-р Дамян Миков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, проф. Наско Василев,  заместник-ректор на Тракийския университет, представители на научни звена от Тракийския университет. 

Държавната мъжка земеделска гимназия "Вилянс" с директор агроном Никола Островски отваря врати на 25 август 1949 г. по искане на обществеността в Стара Загора. На септември се открива първата учебна година с 80 ученици от цялата страна по специалността "Земеустройство" в сградата на основно училище "Кирил Христов".

В годините училището се разраства, построена е сграда на училището, откриват се нови специалности в обучението. Миналата година сградата на Националната гимназия по ветеринарна медицина е изцяло обновена и санирана по проект от Оперативна програма „Региони в растеж“. 

За 70-те години на съществуването на училището в него са обучени 10 264 ученици. В момента се обучават 560 ученици от 21 области и 90 общини, в работят 53-ма педагогически специалисти и 31 служители. Най-голямото училище по ветеринарна медицина в България е носител на орден "Кирил и Методий" І степен, на медал "1300 години България" и на престижната награда за безспорни постижения в областта на образователното дело "Анастасия Тошева".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора