АИКБ даде насока на бизнеса с форум в Стара Загора

2118
АИКБ даде насока на бизнеса с форум в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) проведе среща-дискусия на тема „Проблемите и възможностите, пред които е изправен българския бизнес през 2023 г.“ в зала „П.Р.Славейков“ на Общинска администрация Стара Загора. Във форума участваха Мария Динева, председател на Общинския съвет, Васил Велев, председател на УС на АИКБ, д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ, представители на Министерство на труда и социалната политика, Министерство на иновациите и растежа, Министерство на земеделието, Агенция по заетостта и Изпълнителна агенция „Програма за образование“, Регионална служба по заетостта – Стара Загора, Дирекция Бюро по труда – Стара Загора.

„За мен е удоволствие да ви приветствам в залата на Общинския съвет на Стара Загора. Поздравявам организаторите за фокуса на събитието, а именно малкия и среден бизнес. Те изграждат местната икономика и точно те имат най-голяма нужда от подкрепа. Един от основните проблеми на местния бизнес са не толкова ефективните административни услуги. С радост споделям, че първите крачки за решаване на този проблем са вече предприети. Работим съвместно с кмета Живко Тодоров и администрацията в тази посока и предстои следващата седмица да обявим промените, които ще подкрепят фирмите“, даде началото на форума Мария Динева.

Община Стара Загора обявява конкурс за директор на Художествената галерия

Конкурс за избор на директор на Художествената галерия в Стара Загора бе обявен днес. Кандидатите ще могат да подадат необходимите доку...

По време на събитието бяха обявени целите, задачите и инициативите на АИКБ в полза на българския бизнес, както и Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 и мерките, насочени към бизнеса, в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост, Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027. Представени бяха и първите процедури по Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027. В програмата на дискусията бяха включени и Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. и възможностите за финансиране на бизнеса по Националния план за възстановяване и устойчивост, представяне на Министерство на образованието и науката във връзка с план-приема и операциите, свързани с подобряване на връзката между образованието и бизнеса, центровете за върхови постижения и контактите им с бизнеса. Обсъден бе и Националния план за възстановяване и устойчивост, както и възможности за внос на персонал, активни политики на пазара на труда.

Във форума се включиха и Ташка Габровска, държавен експерт в отдел „Програмиране и договаряне“, ГД „Европейски фондове, международни програми и проекти“, Министерство на труда и социалната политика, Калин Маринов, заместник главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, Министерство на иновациите и растежа, Анна Петрова, главен експерт в дирекция „Развитие на селските райони“, Министерство на земеделието, Петър Михайлов, главен експерт в дирекция „Развитие на селските райони“, Министерство на земеделието, Иван Попов, заместник изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Програма за образование“, Милена Йолдова-Стоянова, началник на РУО – Стара Загора, Иванка Петкова, старши експерт по професионално образование и обучение, РУО – Стара Загора, Любен Георгиев, директор на ДБТ – Стара Загора, както и Даниела Василева, началник-отдел „Активни политики на пазара на труда“, ДБТ – Стара Загора.

В Стара Загора се проведе първото заседание на Националната работна група за младежка работа

На 29 и 30 януари, Международен младежки център Стара Загора бе домакин на Заседание на Националната работна група за младежка работа к...

Росица Райкова, началник на отдел „Инвестиции" на Община Стара Загора, даде актуална информация по отношение на предимствата и икономическото развитие в областта. "Основните фактори, с които Стара Загора се отличава са качеството на живот, достъпност, здравна система, инфраструктура, спортни и развлекателни съоръжения, паркове и градини, както и модерен и екосъобразен транспорт. Не по-малко важна е квалифицираната работна ръка, с която се гордеем, както и образователната ни система, която е на високо ниво. От 12 години данъците и таксите в града не са променяни, което прави града един от най-ефективните по отношение на разходи“, обясни Райкова. Тя представи и данни от Националния статистически институт, които показват, че икономическият растеж в Стара Загора за 2021г. се е повишил значително.

В официална пресконференция за медиите, председателят на УС на АИКБ Васил Велев даде подробности за работата и приоритетите на Асоциацията през 2023г. и подчерта, че в Стара Загора регионалната структура е една от най-добрите, а проектите и предложенията се реализират в национален план.

Форумът на АИКБ, проведен в Стара Загора, е част от ежегодните срещи, които Асоциацията организира с предприятията, членовете си и браншовите организации в страната. Целта им е да дадат възможност за обсъждане на проблемите и възможностите за насърчаване, които стоят пред бизнеса, с акцент върху малките и средните предприятия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора