X
 
 

Европейска нощ на прилепите в Стара Загора (СНИМКИ) 

1342 0
photo of Европейска нощ на прилепите в Стара Загора (СНИМКИ) 
Снимка: Aктуално
Днес в Стара Загора се отбелязва Европейската нощ на прилепите. В парк "Пети октомври" са подредени банери с любопитна информация, фотографска изложба, научно-популярна презентация. Децата могат да се включат в кръжока по връзване на пещерни възли, да се забавляват в арт ателиетата, да чуят звуците, които издават прилепите и да гледат филмчета за тях. Организаторите - "Зелени Балкани", Българска Фондация „Биоразнообразие“, Фондация ЕкоОбщност и организации, институции и граждански групи, в различни български градове ще се опитат да покажат на хората, че прилепите не са страшни, а симпатични животинки. 

Целта на кампанията "Нощ на прилепите", която започва от Стара Загора и ще премине през Враца, Благоевград, Плевен, Ловеч, Пловдив, Бургас, Поморие и Русе, е да се съхранят колониите на прилепи в повече от 6 хиляди български пещери. С опазването на колониите се опазват и пещерите.

В нашата страна се срещат 33 от 35-те вида прилепи в Европа и всички са насекомоядни. Те са полезни, защото се хранят с насекоми вредители в селското стопанство, в градовете подпомагат  борбата с комарите. Малко кафяво прилепче хапва до хиляда комара на вечер. 

Нощта на прилепите е инициатива на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. За първи път е отбелязана през 1990 г. във Франция и Полша, а днес в нея се включват повече от 30 държави. От 2012 г. събитието се организира и в САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан, с което се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на Стария континент. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално