Община Стара Загора започва почистване на незаконните замърсявания

5081
Община Стара Загора започва почистване на незаконните замърсявания
Снимка: Община Стара Загора

От днес стартира извозването на стотици стари мебели, строителни материали и други отпадъци, които са част от незаконни замърсявания на територията на община Стара Загора. Първото пространство, което ще бъде почистено, се намира в близост до село Хрищени. На място повече информация дадоха ресорният зам.-кмет на общината Радостин Танев и началниците на отделите в Общинска администрация – „Опазване на обществения ред и управление при кризи” - Пламен Тодоров и на „Екология” - Пламен Йорданов пред представители на местните медии. В изнесения брифинг се включиха още кметът на село Хрищени Радка Желева и председателят на ПК по териториално и селищно развитие и транспорт на Общинския съвет арх. Мартин Паскалев.

„Само около село Хрищени имаме регистрирани четири места, които са незаконно замърсени. Големият проблем е, че това се е превърнало в практика. Миналата година тези пространства са били почистени, но ето, че отново са се събрали строителни и домакински отпадъци, въпреки че предаването им в Ракитница е безплатно“, каза ресорният зам.-кмет на Стара Загора Радостин Танев. „Всичко това го плащаме ние – жителите на общината, защото почистването тогава на замърсяванията около най-голямото ни село, заради недобросъвестното отношение на някого, е струвало 130 хил. лева. Безкомпромисно занапред ще бъде отношението към всеки един, който си позволява да замърсява околната среда и да харчи от парите на старозагорци по този начин“, коментира още Танев.

Община Стара Загора, в унисон със законовите разпоредби, е уредила немалко възможности за депониране на отпадъци при ремонт, каквито се срещат най-често из околностите на малките населени места. Радостин Танев припомни, че това е безплатна опция за всяко домакинство, както и поръчката на контейнер, тип гондола, при реновиране на жилище. Заплаща се единствено транспортът до село Ракитница, където е позиционирана регионалната система за управление на отпадъците. Ако бъдат използвани услугите на фирми, то тогава те заплащат по определена тарифа. „Те сключват договор с Община Стара Загора, в който се посочва прогнозно количество за годината, което могат да депонират в Регионалното депо за отпадъци, след което им се издава разрешително за всяко извозване. Веднъж годишно заявените количества се уравняват с действителните и ако е предплатено, им се връщат средства. Всички са много добре запознати с този ред“, посочи ресорният зам.-кмет. От думите му стана ясно, че има около сто регистрирани фирми, които се занимават с дейността.

„Имаме съвместна работна карта с Областната дирекция на МВР за превенция на незаконните сметища. На всички фирми, предлагащи услугата „Кърти, чисти, извозва”, ще бъдат връчени протоколи за предупреждение, че трябва, съгласно наредбата, да изхвърлят отпадъци единствено по утвърдения регламент. Ако не го спазват, ще бъдат санкционирани с актове за установяване на административни нарушения. Видеокамери и специализиран софтуер ще следят за нарушение в различни райони, при които е имало установено замърсяване“, посочи Пламен Тодоров. Той допълни, че от миналата година до днес, има санкционирани 40 нарушители. Глобата за физически лица започва от 300 лева. „Призоваваме всички, които станат свидетели на подобни действия да подадат сигнал и да съдействат при установяването на тези лица“, каза още той.

„Нека бъдем отговорни и да се грижим за околната среда. Благодаря на всички, които се включиха в кампанията „Заедно за една по-чиста Стара Загора“ на 25 март. Заедно успяхме да съберем над 15 тона отпадъци. Радостно е, че стотици нови храсти и дървета бяха залесени в различни части на града, както и в голяма част от селата на общината“, подчерта ресорният зам.-кмет Радостин Танев.

Следващото почистване на незаконно замърсяване ще бъде около селата Дълбоки и Оряховица, като паралелно с това ще се следи за чистотата и в Стара Загора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора