От началото на годината ало измамници са прибрали над 130 000 лв от жители на Стара Загора и Казанлък

974
От началото на годината ало измамници са прибрали над 130 000 лв от жители на Стара Загора и Казанлък
Снимка: Община Стара Загора

От началото на 2019 година в Стара Загора и Казанлък са станали 15 телефонни измами, а ало престъпниците са измъкнали от жители на областта над 130 хиляди лева, златни и сребърни накити. С развитието на  схемите за телефонни измами вчера на събралите се на обучителен семинар възпитатели, учители, психолози разказва старши инспектор Ивелин Иванов от отдел „Криминална полиция“ на Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Според него в момента действа само схемата за съдействие на полицията при залавяне на телефонни измамници.

Престъпниците се представят за служители на полицията и заблуждават жертвите, че търсят помощ за залавяне на телефонни измамници, които работят в района. Предупреждават хората при такива случаи веднага да се свържат с тях. Следва друго обаждане, в което по телефона се “плаче” за помощ, жертвата звъни на мнимия полицай, който обяснява как трябва да се предадат пари, които след това ще бъдат върнати. Най-фрапиращият случай с така прилаганата схема е, когато 11-годишно момиче остави раница с 53 400 лева и 12 грама златни накити. В Старозагорска област вече са установени 6-има куриери в телефонни измами.

Възрастно семейство скрои капан на „ало“ измамник и го вкара в затвора

Една година ефективна присъда при първоначален строг режим е присъдата за 28-годишен телефонен измамник от Добрич след споразумение с п...

С различните видове дрога - марихуана, която има над 1630 сортове, синтетичен канабиноид, „русата трева“ участниците бяха запознати от инспектор Петьо Петков от сектор “Наркотици“ към Столичната дирекция на вътрешните работи. Той обясни, че наркотиците се надграждат и само миналата година в Европа са се появили 300 вида нови наркотици. Инспекторът разказа за наргилетата в заведенията и за еднократна употреба, за пазара с лекарства на вече починали болни. За влиянието на дизайнерската дрога върху поведението на хората на участниците в семинара беше показана презентация. Те се запознаха с начините на употреба на наркотици, както и как може да разберат дали ученикът се дрогира. Занижената лична хигиена, силната чувствителност към докосване, ниският праг на болка са сигнали, че е възможно младежът да употребява наркотици. Днес инспектор Петьо Петков ще беседва с ученици от две старозагорски училища.

Вчерашният семинар беше организиран от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни на община Стара Загора, Второ управление „Полиция“ и Местната комисия в Чирпан за обществени възпитатели, членове на местните комисии, инспектори от Детска педагогическа стая, директори на училища, педагогически съветници, училищни психолози, учители и други, които работят с малолетни и непълнолетни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора