Седмица на българското кино започва в старозагорската библиотека

3708
Седмица на българското кино започва в старозагорската библиотека
Снимка: личен архив

Под знака на българското кино ще премине следващата седмица в Стара Загора. Прожектирани ще бъдат няколко филма в откритата в края на януари "тийн" зона на Регионална библиотека (РБ) “Захарий Княжески”. Четирите ленти, които ще бъдат показани, са заглавия от българската кинокласика.

В понеделник, 25 февруари, младежите ще гледат филма "Опасен чар", чиято премиера е била през далечната 1984 г. Комедията на режисьора Иван Андонов разказва за измамник, който в изобретателността си се обявява за умрял, когато милицията започва да го търси. Сценарист на лентата е Свобода Бъчварова, а оператор - Пламен Вагенщайн. В главната роля е незабравимият Тодор Колев.

Банско става център на екстремното ски и сноуборд кино

Банско става център на екстремното ски и сноуборд кино! Очаквайте традиционната Кинопанорама „SNOW CINEMA – филми за ски и ...

На 26 февруари ще бъде прожекцията на „Крадецът на праскови“, от 1964 г. Сценарият и режисурата са на Въло Радев, а оператор е Тодор Стоянов. В основата на филма е едноименната повест на Емилиян Станев, която разказва за любовта на сръбски военнопленник и жената на коменданта на лагера за пленници във Велико Търново по време на Първата световна война. Главните роли се изпълняват от Невена Коканова и югославския актьор Раде Маркович. Филмът участва в конкурсната програма на фестивала във Венеция, където не печели награда, но отзивите за него са отлични. На кинофестивала във Варна през същата година Раде Маркович получава наградата за мъжка роля, Невена Коканова - за женска, а лентата е отличена със специалната награда на журито и наградата на публиката.

Филмът „Вчера“ от 1987-а, който ще бъде показан на 27 февруари, е на режисьора Иван Андонов, по сценарий на Владо Даверов. В него се разказва за ученици в езикова гимназия от края на 60-те години на миналия век. Операторската работа е на Красимир Костов, а музиката е на Кирил Маричков. В ролите тийнейджърите ще видят Христо Шопов, Георги Стайков, София Кузева, Светла Тодорова (актриса в Драматичен театър “Гео Милев” - Стара Загора) и Георги Русев.

Последният филм е "Бариерата" и той ще бъде прожектиран на 1 март. Премиерата му е била през 1979 г. Режисьор е Христо Христов, а автор на сценария - Павел Вежинов, по неговата едноименна повест. Това е разказ за различността. Оператор на лентата е Атанас Тасев. В главните роли - Ваня Цветкова и руският актьор Инокентий Смоктуновски.

Прожекциите са от 17 часа.

Кинофестивал търси отговор на въпроса - възможно ли е демократично образование

Бургас ще бъде домакин на фестивал за документални филми "(не)Възможното образование". Организатор на проявата е общността за демократ...

“Тийн” зоната в РБ “Захарий Княжески” в Стара Загора е създадена и оборудвана по социалния проект „Енергия за библиотеката“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора