Започна проверка по скандалния случай с парк "Бедечка"

1614
Започна проверка по скандалния случай с парк "Бедечка"

„Комисията на установяване и предотвратяване на конфликт на интереси“ към Община Стара Загора започна проверки по скандалния случай „Бедечка“.

Парк „Бедечка“ се простира на над 1000 декара зелена площ и през него минава единствената река в града. Природният парк е дом на над 150 вида животни, някои от които застрашени от изчезване, а над 1500 са само едрите паспортизирани дървета. След серия скандални промени през последните 13 години голяма част от него е отредена за застрояване.

И от "Грийнпийс" поискаха запазване на парк "Бедечка"

"Грийнпийс" подкрепи борбата на старозагорци за запазване на отредения за застрояване парк "Бедечка" в града.В отворено писмо до местни...

Група граждани внесоха сигнал до комисията за най-малко три възможни конфликта на интереси. Сигналът е придружен с нужната документация. След като заседава над час комисията поиска да чуе мнението и на част от представителната група внесла сигнала.

При запознаването със случая, общинските представители помолиха да получат и допълнителни документи, които според гражданите засягат множество възможни правни нередности и са директни законови нарушения. Вносителите на сигнала имат готовност в рамките на няколко дни да отговорят на молбата на общинската комисия и да внесат необходимата придружаваща документация по целия случай.

От неформалната група, която се бори за спасението на парк „Бедечка“ внесоха сигнали и до националната Комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, както и до областната Комисия по превенция и противодействие на корупцията. Съществува вероятност европейските институции също да се намесят в разследването.

Вносителите заявиха, че „се надяват комисията да разгледа сигнала в духа на прозрачността и най-добрите европейски практики и да проведе независимо разследване“.

Старозагорци излизат на шествие за запазване на парк "Бедечка"

Жителите на Стара Загора ще излязат на протестно шествие в подкрепа на парк "Бедечка" и срещу опитите за застрояването му.Гражданското ...

Поради големия обществен интерес и наложителната спешност на решението гражданите очакват от комисията да внесе на следващия общински съвет предложение за временен мораториум върху строителството докато текат разследванията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора