До Лондон и назад: Шест красиви места в огромния метрополис

5926
До Лондон и назад: Шест красиви места в огромния метрополис
Снимка: Pixabay

Казват, че когато човек се умори от Лондон, значи вече е изживял всичко най-важно и може спокойно да си почива. Но до този момент има много време, дълги разходки, чудесни гледки и спомени, които трябва да се натрупат. И ако на всеки е ясно, че Биг Бен и Британския музей са задължителни и няма как да ги изпуснеш, то тук ще разкажем за други дестинации в метрополиса и близо до него. Те не са свръхпопулярни, но крайно апетитни за всеки, жадуващ пътешествия. Ето кои са те:

Ричмънд парк и сърните наоколо

Парк, разположен на 2500 акра земя? Да, има такъв. Това е Ричмънд парк, най-големият кралски парк в Лондон. Той съществува от повече от 400 години и е промянал лика си на няколко пъти. Първоначално е служел за кралски ловен резерват - и в момента може да видите могилата, по която е минавал крал Хенри, докато през това време се радвате на панорамните гледки към долината на Темза, които спират дъха. В парка са разпръснати и близо 30 езера. Но най-големият магнит за туристите е това, че наоколо спокойно се разхождат сърни и елени буквално на няколко метра от минаващите, привикнали на човешко присъствие и на свободата, която имат. 

От Ричмънд парк се вижда в далечината дори катедралата Сейнт Пол - градинарите от десетилетия се грижат да подрязват внимателно растения и дървета, за да запазят взора към нея невъзпрепятстван. Районът около парка пък е едно от най-аристократичните места наоколо, изпълнено със спокойствие, великолепна архитектура и неминуемото впечатление за живеещ с поколения наоколо отбран елит.

Фото: iStock/Guliver

 

Камдън - музикалният арт квартал  

Пазарът на Камдън се посещава близо от 30 милиона туристи годишно и е едно от най-вълнуващите места в Лондон. Там може да вкусите храна от цял свят, да натъпчете джобовете със сувенири и онези безброй неща, за които никога не си давате сметка, че съществуват, но веднага щом ги видите бързо се озовават в джобовете. В Камдън всъщност има пет различни пазара, някои от които съществуват още от 19-ти век. Питате какво продават там? Няма по-точен отговор от: всичко. 

Но ако храна и сувенири има навсякъде, музикалната история, която притежава Камдън, е строго лична. Най-магическото десетилетие в музиката - 60-те, в Лондон минава под знака на камдънските клубове и малките локални революции, които по-късно ще възплемят музикалните вкусове на целия свят. В прочутата зала Roundhouse са свирили "Лед Зепелин", "Пинк Флойд", "Ролинг Стоунс", "U2", Джими Хендрикс , Принс...въобще всички онези мега таланти, които все още никой не може да измести от музикалните тронове. Камдън беше и кварталът, където живееше Ейми Уайнхаус и ловко обикаляше от клуб на клуб, за да осъществи една от най-красивите и най-трагичните музикални кариери, на които Лондон, а и целият свят, е бил свидетел.

И нещата не свършват дотук, особено за любителите на четенето - в Камдън може да видите домовете на редица гиганти в литературата - Джордж Оруел, Дикенс, Мери Шели и много други.

 

Фото: iStock/Guliver

 

Музеят на Хари Потър в Уотфорд

Ако си пораснал с Хари Потър, вече знаеш - тази любов ще е до живот. Но също - леката тъга, че онези 52 пъти, в които си изгледал филмите (да живеят зимните дни, когато сивото небе навън те кара да живееш в кино спомени, сгушен на дивана с горещ шоколад и одеало) все още не ти стигат и искаш още и още. Е, тъкмо за ненаситните носталгици предлагаме да отскочат до Уотфорд и студиото на Уорнър Брадърс. Намира се на 30 км от Лондон, а почти всички декори, използвани за заснемането на филма, са си още там и запазени за най-запалените фенове. Заради огромното стълпотворение от Потър-туристи, това е на практика е един от най-популярните музеи в Англия. Затова - резервирайте билети предварително, че влизането вътре е не по-малко трудно от магическия портал на гарата към Хогуъртс. В музея може да видите офиса на Дъмбълдор, хола на Грифиндор, колибата на Хагрид. Впрочем - и самият Хагрид. Там ще може да се снимате с колата на семейство Уизли, която виси от тавана, защото това е най-подходящото магьосническо място, а гаражите са за мъгъли. Не пропускайте и да надникнете в онзи килер под стълбището - да, същото малко пространство, от което започна цялата история.

Гринуич и Кралската обсерватория

Годината е 1675, владетелят - английският крал Чарлз II, а амбицията - да се построи астрономическа обсерватория. За място избира източните покрайнини на Лондон и прословутия днес хълм Гринуич, който привлича стотици хиляди туристи всяка година. Ще трябва да минат повече от 200 години обаче, за да може това място да се нарече така, както и днес - т.нар. "нулев меридиан", който е основен за отчитането на географската дължина. На това място може да минете по линията на самия нулев меридиан и да направите най-готината снимка: с единия крак да стъпите в източното полукълбо, с другия в западното. Общо взет най-безспорния начин най-сетне да почувствате, че светът е в краката ви.

Гринуичката обсерватория пък вече е превърната в музей, където може да видите страхотни и неподозирани предмети от инвентара на астрономията и навигацията. Със сигурност ще се впечатлите от 28 инчовия телескоп - подобни телескопи впрочем се ползват и до днес за гледане на небето през нощта, а този е направен още през 1893 година.

Фото: iStock/Guliver

 

Спитълфийлдс и модата

За Спитълфийлдс се знае, че е квартала, в който се е подвизавал зловещият образ на Джак Изкормвача. Но няма страшно - отдавна няма нищо общо с бедното гето, което е представлявал през 19-ти век и високата престъпност, която се е ширила тогава. Напротив, мястото е едно от най-красивите в Източен Лондон, а от много време насам се слави с дизайнерските си пробиви, които правят най-креативните хора в модата. Кварталът е свързан с хугенотите - френските протестанти, които са били подложени на гонения. Заселилите се в Спитълфийлдс са оставили и до ден днешен френски облик на улиците и къщите. Пазарите там са конкуретно способни на тези на Камдън и ще прекарате часове, след които да отвлечете за радост и спомен вкъщи сувенири и спомени. Любопитното е, че тъкмо в Спитълфийлдс е купена една от първите бели сватбени рокли - през 1840 г. кралица Виктория избира такава за сватбата си. Дотогава това е било нестандартен избор - на сватби са се носели цветни. 

Фото: iStock/Guliver

 

За едно хубаво пътешествие до Лондон могат да се отделят със сигурност 1000 лева. По въпроса откъде да се вземат, имаме и конкретен отговор: До 1 април всяко пазаруване в Lidl на стойност не по-малко от 20 лв. ви дава шанс да спечелите един от 100 ваучера по 1000 лева или един от 100 ваучера по 250 лева за пътуване. Ваучерите могат да се ползват в рамките на 1 година. Повече вижте на: www.lidl.bg/pochivka.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com