"Дупка в скалата" - уникалната пещерна къща в Моаб (ВИДЕО)

49246
"Дупка в скалата" - уникалната пещерна къща в Моаб (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Едва ли са много хората, които мечтаят да живеят в пещера, но Албърт Кристенсен е бил един от тях. "Дупка в скалата" е уникален негов проект, който осъществява в продължение на години. Крайният резултат е впечатляващ и той го превръща в дом за семейството си.

Домът на Кристенсен е нещо повече от скала, защото е една от най-посещаваните забележителности в Америка. Амбициозният проект на Албърт е осъществен само на 15 мили от градчето Моаб, щата Юта, като той не е по-малко атрактивен от природните творения в района.

Градчето Моаб се намира в Окръг Гранд, източната част на Юта, и с население от малко над 5000 души, то привлича ежегодно хиляди туристи. Мястото е атрактивно с два значими национални парка – Арки и Кениънленд. Тук идват много почитатели на колоезденето по пресечен терен, както и на ежегодното "Джип сафари на Моаб". Климатът се характеризира с горещи лета и хладни зими.

Районът около "Дупка в скалата" години наред бил дом на странстващи семейства на миньори. Те много често нощували в палатки под открито небе. Един от тези миньори решил да направи малко по-уютен подслон за семейството си, като прокопае ограничено пространство в червените пясъчни скали, за да бъде по-стабилен. През 1945 г. Алърт стартира проекта си чрез взривяване, за да изкопае пещерата в малката планина. След приключването на този процес били изнесени над 50 000 кубика скала, а пещерата разполагала с 14 помещения. Окончателното завършване на пещерния дом отнело повече от 20 г. През 1952 г. Албърт и жена му, Гладис, се "нанесли" вътре, където все още било доста тъмно и по-скоро било перфектното убежище при ядрена атака, отколкото дом.

Крайният резултат от този проект е много интересен за посетителите, а и трябва да се отбележи, че сам човек е хвърлил толкова много усилия за прокопаването на всички помещения, което му е отнело повече от десет години. Той е взривил и почистил помещенията за баня, спалня, луксозна дневна и дори огромна камина, изкопана директно в скалата. Няколко години по-късно, Албърт и семейството му открили малка закусвалня в пещерата и посрещали посетителите с кетъринг. С годините се добавяли все повече нововъведения и постепенно от спирка за отмора на туристите, това място става главната атракция. Трябва да се отбележи, че и температурите тук са много високи през лятото.

Днес човек може да се наслади не само на интериора и съкровищата в пещерния дом, но и да посети местните грънчарница и бижутерия, впечатляващата градина със скулптури, както и изложба на необичайни антични предмети, и миньорско оборудване. За децата и родителите им има изградена зоологическа градина с много екзотични животни като камила, дребно кенгуру, ему, дребна коза и дори зебра. На посетителите е разрешено да хранят животните, а за тези, на които им е доста топло е на разположение магазин със сладолед и напитки.

Abby getting up close and personal with a camel! #moabholeintherock

A post shared by Meredith Minner Donaldson (@donaldsonmer) on

През 1957 г. Албърт Кристенсен умира и не успява да види своя проект в завършен вид. Жена му, Гладис, продължава да разнообразява и завършва мечтания им пещерен дом в продължение на още осем години. Тя набляга много и на закусвалнята, която управлява в продължение на 17 години, след което и тя е починала. Днес те са погребани заедно, а ежегодно хиляди техни почитатели посещават пещерния дом. Те предприемат цялостна обиколка или просто се размотават из кактусовата градина отпред. Много от тях се наслаждават на обяд тип пикник, докато се чудят защо му е на човек да хвърли толкова усилия, че да живее в солиден каменен дом. "Дупка в скалата" в момента се управлява от доведения син на Албърт – Хъб Дейвис. Според него баща му просто е притежавал качествата и идеята, за да осъществи такъв проект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия