Когато използвате вашия Airbnb, направете тези 5 неща за вашата по-голяма безопасност

5302
Когато използвате вашия Airbnb, направете тези 5 неща за вашата по-голяма безопасност
Снимка: Getty Images / Guliver

Експерти споделят своите съвети за минимизиране на рисковете при наемането на ваканционно жилище пред The Huffington Post.

С възхода на платформи като Airbnb и Vrbo, краткосрочните ваканционни наеми се превърнаха във все по-популярна алтернатива на хотелите. В епохата на COVID-19 много туристи предпочитат опцията да избягват личния контакт отсядайки в оживен хотел, като вместо това резервират еднофамилна къща.

Но има опасения за безопасността, които възникват при ваканционното изживяване под наем.

"Докато много хотели имат охрана и някой на рецепцията, който следи имота 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, Airbnb не го правят. Ако имате притеснение относно Airbnb, обикновено няма мениджър или служител на място или друга стая, в която можете да се преместите. Ако пътувате сами и имате нужда от помощ, хотелът обикновено ще има хора от персонала 24/7, които да ви помагат, докато при Airbnb може и да не е така", казва Шерил Нелсън, експерт по подготовка за пътуване и основател на Prepare with Cher.

През годините компании като Airbnb и Vrbo предприеха стъпки за подобряване на безопасността – от забрана на партита до предоставяне на контролни списъци за безопасност и създаване на Коалиция за съвети за доверие и безопасност.

"Да останеш в имот за краткосрочен наем като цяло е безопасно. Както при резервирането на всяко настаняване, пътникът трябва да се увери, че разбира риска от квартала и е хубави да вземе общи предпазни мерки, които би направил, за да може да остане навсякъде. Много от опасенията относно проблемите с безопасността и поверителността се дължат на вирусни видеоклипове или публикации, които не са в съответствие с цялостното преживяване", казва Джеръми Праут, директор решения за сигурност в International SOS.

Рядко или не, опасни неща могат да се случат по време на пътуване, включително при ваканционните жилища под наем. Въпреки това има начини да се намалят рисковете.

По-долу експертите споделят стъпките за безопасност, които пътниците трябва да предприемат, когато пристигнат във ваканционно жилище под наем. Те също така предлагат някои съвети за запазване на безопасността, когато резервирате тези места за настаняване.

1. Проверете за камери.

Airbnb изрично забранява скрити камери или други записващи устройства и изисква домакините да разкриват наличието на всякакви подобни инструменти. Записващите устройства също не са разрешени в частни пространства като спални и бани, въпреки че са разрешени в общите части.

Vrbo не позволява никакви устройства за наблюдение в имотите си, въпреки че домакините имат право да поставят камери извън дома, стига местоположението им да се споделя с гостите. Все пак през годините имаше няколко новинарски истории за пътници, открили скрити камери в своите ваканционни жилища под наем.

"Те обикновено са в райони, където бихте очаквали уединение. Помислете за детектори за дим в спалните, осветителни тела в баните, дори будилници до леглата", казва консултантът по безопасност на пътуването Кевин Кофи.

Той подчертава, че тези случаи на скрити устройства за запис са редки и че много домакини просто инсталират видими камери в разрешените зони поради безбройните инциденти с гости, които разбиват имоти под наем по време на престоя си. Все пак, ако се притеснявате за скрити камери, има начини да проверите, когато пристигнете.

"Можете да използвате програма за проверка на Wi-Fi", казва Кофи, като отбеляза, че приложенията за мрежово сканиране като Fing могат да информират гостите за всички неизвестни устройства, които са свързани към Wi-Fi.

Внимавайте за предмети, които изглеждат променени или не са на мястото си, и ако имате подозрения, помислете за драпиране на дреха върху тях.

"Използвайте фенерче с изключени светлини, за да търсите отражения от лещите на камерата. Погледнете в капаците на вентилационните отвори и други отвори в стената, където може да се скрие малка камера. Развийте винтовете и проверете димните аларми и други уреди, монтирани на стената или тавана", предлага Нелсън.

2. Съхранявайте вашите ценности на безопасно място.

"За сигурността на вашите вещи попитайте дали има сейф", предлага Нелсън.

Предмети като вашия паспорт, електроника, бижута и други ценности трябва да се съхраняват на най-сигурното място, а много от наемите осигуряват безопасно съхранение. Понякога може да се наложи да носите собствен катинар, който осигурява допълнителна сигурност, тъй като само вие ще знаете кода.

„Има и преносими сейфове, с които можете да пътувате“, казва Кофи. „Обикновено са плат с телена мрежа, поставена между два слоя платно, и има плетен стоманен кабел, така че единственият начин крадецът да отвори чантата е да има резачка за болтове.“

Той препоръча марката Pacsafe, която предлага разнообразие от артикули против кражба, включително преносими сейфове.

„Ако нямате сейф, преценете дали трябва да оставите неща, които могат да се видят през прозорците“, съветва Кофи. „Не искате важни елементи да се виждат, нали?“

Ако имате кола, паркирана отвън, не забравяйте да премахнете вещите си от вътре, за да избегнете разбиване на превозните средства.

„Можете също така да носите камера, за да наблюдавате ценностите си, стига да не забравяте да я махнете, когато напуснете“, казва Кати Педрайс, експерт по безопасността и автор на „Ръководството за приятелка на мама за ежедневна безопасност и сигурност“.

3. Потвърдете наличието на детектори за дим и въглероден окис.

Пожарната безопасност винаги е повод за безпокойство, но след като трима американски туристи починаха от отравяне с въглероден окис в курорт на Бахамските острови през май, пътниците са в повишена готовност и за този тих убиец.

5 здравословни трика за ваканцията, които ще ви помогнат да релаксирате качествено

Дългоочакваната лятна ваканция е все по-близо за мнозина, но преди това трябва да се отпуснете разумно. Експертите са събрали пет практ...

„Проверете, за да се уверите, че всеки етаж на жилището под наем има работещи детектори за дим и въглероден окис“, съветва Нелсън.

Платформите за резервация под наем като Airbnb позволяват на домакините да отбележат дали имат детектор за дим или CO в имота, но си струва да проверите дали са включени, когато пристигнете.

„Можете също да закупите преносими детектори за дим и въглероден окис и да ги вземете със себе си, когато пътувате“, добави Кофи.

4. Проверете всичко когато пристигнете.

„След като оставя багажа си в имота, просто се разхождам из пространството и разглеждам навсякъде“, казва Кофи. „Опитайте се да видите къде са всички врати и да ги изпробвате. Толкова много хора виждат вратата, но може да не разберат, че е заключена, така че това не е изход в случай на пожар.

По време на инспекцията си създайте умствен план за бягство при спешни случаи. Потърсете комплекта за първа помощ и пожарогасителя. Кофи казва, че проверява пожарогасителя, за да се увери, че е зареден и функционира.

МОН предлага безплатни развлечения за деца и ученици през лятото

Творчески работилници, музика и танци, маратони, плуване, езда, туризъм, игри сред природата, летни читални, занимания по математика. ...

„Не забравяйте, че когато сте в къща, има много точки за влизане, които могат да се използват за проникване, когато не сте наоколо – докато хотелската стая обикновено има само една врата“, добави той. „Проверете ключалките на вратите и прозорците си, за да видите колко сигурни са нещата от гледна точка на влизане с взлом.“

Имайте предвид нуждите за безопасност на вашите спътници, докато сканирате имота. „Ако пътувате с деца, огледайте района и погледнете за стъкла или остри предмети, уверете се, че телевизорът е защитен, ако е в обсега им“, казва Праут.

Разгледайте и общия район, в който сте отседнали, като се разхождате и разглеждате картата на телефона си.

„Трябва да сте наясно с местните институции за спешни случаи – полицейски участък, пожарна, болници, аптеки – ако има спешен случай по време на престоя ви“, казва Праут.

Кофи предлага дори да отиде още една крачка напред.

„Включете проследяването за вашите близки, за да могат да видят къде точно се намирате и да знаят какво се случва“, казва той, посочвайки приложения като Find My Friends. „Трябва да направите това, особено ако пътувате самостоятелно.“

Най-добрите градове в България за почивка през пролетта

Пропуснахте ли зимата да пътувате и да се отдадете на заслужен релакс? Не обичате студа, не открихте вашето място или просто нямахте въ...

Педрайс препоръча да определите хора, на които можете да се обадите в случай на спешност.

„Преди да пристигнете на дадено място, знайте своите номера за спешни случаи“, казва тя. „Има ли Wi-Fi или клетъчна услуга? На кого можете да се обадите у дома да помогне? Говорите ли езика, ако не, имате ли начин да общувате в случай на спешност?“

5. Имайте предвид сигурността на ваканционните наеми дори преди пътуването си.

„Никога не съм се чувствала несигурна, докато отсядам в Airbnb, но винаги проучвам преди да резервирам“, казва Нелсън, добавяйки, че се опитва да избира имоти от „Супердомакините“ на Airbnb, когато е възможно, поради техния опит и най-високи оценки. „Запознайте се с местния район и винаги четете отзивите на гостите на Airbnb, така че да няма изненади.“

Тя също така препоръча ресурси като CrimeMapping.com за „разбиране на уязвимостите“ на определена област. Google Street View може да ви помогне да видите как изглежда улицата и входа.

„Имот за краткосрочно наемане може да изглежда страхотно на снимки, но не забравяйте да проучите квартала – ще общувате с него, включително идвайки и излизайки с багаж“, отбеляза Праут. „Едно просто търсене може да ви предостави преглед на рисковете. Ако не сте сигурни, попитайте домакина. Ако все още не сте сигурни, намерете друга квартира.

Николай Денков: Промяна на ваканциите за учениците няма да има

Промяна във ваканциите на учениците не се предвижда, посочи министърът на образованието акад. Николай Денков.  „Не предвижд...

В допълнение към опасенията за престъпността, Кофи казва, че някои пътници обичат да обмислят дали даден район е подходящ от културна гледна точка.

„Цветнокож човек, някой, който е LGBTQ, жена пътешественик – те може да искат да се гмурнат по-задълбочено и да разгледат оценките за безопасност от различни приложения и уебсайтове“, обясни той. „GeoSure предлага полезни оценки.“

Той също така предлага на родителите, пътуващи с деца, да проверят регистъра на извършителите на сексуални престъпления в квартала. Междувременно Праут призовава пътуващите да помислят за видовете настаняване, които търсят.

„Що се отнася до безопасността, резервирането на отделни стаи под наем вместо цял имот може да изложи пътника на риск, тъй като гостът може да се окаже, че споделя дом или апартамент с други хора, което може да увеличи вероятността от инцидент със сигурността – нападение, тормоз и т.н.“, казва той.

Все пак, Праут добавя, че няма просто решение за избягване на всички рискове.

„Реалността е такава, че извънредни ситуации могат да се случат навсякъде и по всяко време“, подчертава той. „Следователно няма еднозначен отговор, когато става въпрос за гарантиране на вашата безопасност при резервиране на места за настаняване. Най-доброто нещо, което един пътешественик може да направи, за да се защити, е да направи проучване преди да резервира настаняване, за да определи нивото на риск, свързано с местоположението, и съответно да планира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия