Най-големите ски курорти в България

28688
Най-големите ски курорти в България
Снимка: Pamporovo.me

В България има 3 големи зимни курорта и няколко по-малки. Общата дължина на ски пистите е над 200 км. Най-високите писти започват от 2600 м надморска височина, като максималната денивелация достига 1630 м. Зимни спортове в България могат да се практикуват от началото на декември до април.

Ето най-големите ски курорти в България:

Боровец

Най-старият планински курорт на Балканския полуостров е Боровец, където през 1896 г. ген. Тантилов построява първата вила за отдих. Примерът му следват много други предприемачи, офицери, банкери. Постепенно районът се оформя като летовище, което официално е вписано като курорт през 1899 г като “летен курорт”, тъй като по това време било модерно лятото да се ходи на планина, а не на море. Много бързо броят на вилите нараства. До 1928 г. те са вече 74. Курортът става известен с името Чамкория или преведено от турски “борова гора”. През 1903 г. е пусната и първата автобусна линия София-Самоков-Чамкория заради големия интерес към планинския отдих. През 1942 г. курортът сменя името си на Боровец, което е буквалният превод на думата “Чамкория”. През 60-те и 70-те години на 20-ти век курортът се разраства като най-големия център за зимни спортове на Балканския полуостров. Тук се строят ски влекове и лифтови съоръжения, оформят се широки писти, изграждат се модерни хотели в алпийски стил.

Днес Боровец е модерен планински курорт със съвременни хотели и ски съоръжения. Разположен е на 1350 м надморска височина на северните склонове на Рила, на 73 км от София. Най-високата точка е на 2560 м. В курорта има маркирани ски писти с обща дължина от 58 км. Най-дългата писта е 12 км за ски бягане. Най-близкият град е Самоков, на 10 км. Климатът е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Ски сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.
Курортът предлага великолепни условия за зимни спортове - алпийски ски, ски бягане, сонуборд. По високите части на планината при ски център “Маркуджик” снежната покривка достига 2 м в разгара на сезона, което е предпоставка за изключителни възможности за екстремно каране.

Още: Класация: Българските ски курорти са от най-евтините в Европа

Пампорово

Пампорово е един от водещите планински курорти в България. Разположен е в Родопите, в подножието на връх Снежанка, на 1650 м надморска височина. Почти всички писти започват от връх Снежанка, а надморската им височина варира от 1400 до 1926 м. Курортът разполага с 37 км писти.

Началото на съвременния курорт се поставя през 1933 г., когато тук се построява първият пансион. Историята на Пампорово неизменно е свързана с името на предприемчивия родопчанин от Чепеларе Никола Чичовски. Още през 1925 г. банкерът Никола Чичовски е председател на управителния съвет на горовладелска кооперация “Пампорово”. На едно от събранията споделя, че хората могат да печелят не само от дървен материал, но и от чистия въздух и красивата природа на района. Предлага да се построят сгради, които да привличат хора от различни градове за почивка. Никой не приема думите му сериозно.

На 19 юни 1933 г. е направен водосвет и курбан, с което се поставя началото на изграждането на първата вила-пансион. Вилата е готова само за 50 дни и още на 9 август същата година посреща първите гости. 

Още: Сурови правила за ски-почивките в Австрия

Банско

В последните години най-популярен и посещаван зимен курорт е Банско.

Курортът предлага над 70 км маркирани ски писти с различна степен на трудност. На разположение на скиорите са 1 кабинков лифт, 7 седалкови лифта, 6 влека и 10 детски влека. Маркирани са 18 ски писти и 1 трасе за ски бягане и биатлон.

Пистите са със северно изложение, разположени на надморска височина между 990 до 2560 м. Сезонът продължава от декември до април. Ски курорт Банско е снабден с оръдия за изкуствен сняг, което гарантира снежна покривка до края на ски сезона.
Банско е домакин на редица европейски и световни състезания в различни ски дисциплини. Освен с отлични условия за зимни спортове, Банско привлича многобройни посетители със своята история, вековна култура, традиционни къщи, съхранени традиции.

Не по-малък е интересът и към традиционните ястия от района, сред които чомлек, бански суджук, бански старец, капама.

Все по-голяма популярност през последните години придобиват курортите Беклемето, Витоша, Вълчи дол, Добринище, Картала, Мальовица, Паничище, Семково, Узана, Цигов чарк, Осогово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия