Нова мания - гмуркане сред древни потънали градове

203560
Нова мания - гмуркане сред древни потънали градове

Два изцяло потънали древни града се превърна в най-желаната и красива дестинация за подводно гмуркане в света.

Езерото Куандао (Qiandao) се намира в Zhejiang, на около 150 км от град Хангжи, Китай и представлява изкуствен водоем, формиран след приключването на водноелектрическата централа на река Xin'an. През 1959 г., с цел да се изгради язовир Xin'anjiang, долината била наводнена и така се образувало езерото Куандао с размери 573 кв. км и капацитет за съхранение на 17,8 куб. км вода. Водната площ е осеяна с 1 078 големи острова и няколко хиляди по-малки, чиято обща територия е около 86 кв. км. От тук идва и другото му наименование - езерото на хилядите острова.

Планината на чудесата

Планината на чудесата се намира в средата на увеселителния парк „Страната на чудесата“ в Торонто, Канада. Как се е зародила...

90 % от Куандао е покрита с буйна растителност. Не липсват и екзотични острови, които привличат като магнит туристите. Едни от най-популярните атракции са Острова на птицата, Змийския остров, Маимунския остров, Лок Айлънд, като и много други интересни места за посещение. Но това, което се крие под езерото е може би по-интересно и притегателно дори от самото него.

Преди долината да бъде наводнена, в подножието на планината Wu Shi (Планината на петте лъва) са се намирали два великолепни древни града - Ши Чен и Хе Чен. Ши Ченг е построен в далечната 621 г. по време на династията Тан (618-907 г. след Хр.) и е играел ролята на политически, икономически и културен център. Хе Чен е още по-стар от него - създаден е през 208 г. по време на династията Хан (207 г. пр.н.е. - 220 г.) като търговски център на река Xin'an.


Къде можем да видим снежни маймуни да се топват в горещи извори?

Японският макак или още познат като „снежна маймуна“ се среща на три места в Япония – Хоншу, Шикоку и Кюшу. Тези живо...

Пълната апатия на правителството към опазването на древните паметници е шокираща. Поради нарастващото население в град Хангжу управниците решават, че се нуждаят от нов ВЕЦ и така се стига до удаването на двата антични града през 1959 година, с които под водата попадат още 27 населени места, 1 377 села, 50 000 дка земеделска земя и хиляди жилищни домове. Близо 290 000 души са изселени заради проекта.

В продължение на десетки години градовете Ши Чен и Хе Чен останали забравени за обществеността, но не и за Кю Фън (Qiu Feng), местен служител отговарящ за туризма, който през 2001 година решава да ги използва като начин за развлечение в езерото Куандао. На 18 септември 2011 година водолази се гмуркат във водите на водоема и късмета не им изневерява - те попадат на външната стена на един от градовете, която е останала непокътната във времето. Дори дървените греди и стълби са били запазени.


В селата под Пирин обявили бойкот на купеното, хапват само домашно

В село Сенокос, община Симитли, намиращо се в подножието на връх Пирин, през зимата хапват само суджуци, сланина, картофи, туршия. Купу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия