Откриха галеон със злато край Колумбия

20627
Откриха галеон със злато край Колумбия

Отломки от галеона "Сан Хосе", потънал преди 300 години и вероятно пълен със съкровища, е открит край Колумбия, съобщил президентът Хуан Мануел Сантос в своя Twitter.

Както съобщава Reuters, галеонът "Сан Хосе" потънал в Карибско море недалеч от пристанището на Картахена през 1708 г. Корабът бил част от флота на крал Филип V, воюващ с англичаните през прочутата война за испанското наследство.

Откриха събирано 100 години монетно съкровище под столичния площад "Света Неделя"

2976 сребърни монети от I - II век, укрити в гърне с капак, намериха археолозите под столичния площад "Света Неделя". Това е най-голяма...

Историците смятат, че на борда на галеона има съкровища – златни изделия и скъпоценни камъни. Според колумбийския президент Хуан Мануел Сантос подробностите за находката ще бъдат изнесени в близко време на специална пресконференция.

Според историците "Сан Хосе" е бил флагман на испанската армада. Водоизместимостта му е била около 700 тона, на борда е имало 64 оръдия. Смята се, че превозващият съкровищата галеон е бил най-значимият за цялата история на испанския флот.

Приблизителната стойност на товара се оценява на 6 млрд. долара. Търсенето на галеона се провежда от 80-те години. През 1982 г. американската фирма Sea Search заяви, че е открила мястото на потъването му, но поради липса на сигурна техника по издигането му от дъното тази информация не се потвърдила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия