Пътувай с малък бюджет: Дряново, подцененото балканско бижу

6793
Пътувай с малък бюджет: Дряново, подцененото балканско бижу
Снимка: Дестинация Дряново

Може би няма друг район на България, който да концентрира в толкова тясно пространство, толкова много история, култура, традиции и забележителности, колкото четириъгълникът Велико Търново - Трявна - Габрово - Севлиево.

Любопитното е, че в средата на тази фигура е позициониран един китен предбалкански град, който често е подценяван от туристите, но той не само има какво да предложи като забележителности, но и е идеална отправна точка към всички изброени градове, тъй като е на приблизително равно разстояние от тях…

Добре дошли в… Дряновския кРай!

С тази игра на думи местните в Дряново ни посрещат и ни разхождат из любимите си места и забележителностите, с които най-много се гордеят. Първото, с което ще ви срещнат е наследството на майстор Колю Фичето. За това има две причини - от българските майстори през Възраждането той безспорно е оставил най-дълбока следа в архитектурата, но заедно с това идва и неговия завет - да градим повече неща, които ни свързват.

Четири са местата, които обезателно трябва да посетите по време на Фичевата си обиколка в Дряново...

Първата ни спирка е храмът “Св. Никола” - сложността на конструкцията тук си личи с просто око. Това не е просто църква, а шедьовър със световно значение, произлязал от ръцете на български майстор във времена, в които народът ни е започвал борбата за своето просвещение, църковна независимост и суверенитет.

Фото: Дестинация Дряново

 

Ако снимките не са достатъчни, за да обрисуват сложността и новаторството в конструкцията на този храм, прилагаме ви относително точно описание на архитектурата му:

“Църквата представлява трикорабна псевдобазилика с камбанария и купол от дървен материал. Сред първите образци с камбанария, която е вписана в тялото на сградата, а не е обособена като отделна пристройка. Осмостенна, с големи овални, засводени отвори в стените и шатровиден покрив. Пластична украса с характерните фичеви елементи краси фасадите - вълнообразен кобиличен фронтон, сложно профилиран корниз, тристепенна аркада с вградени полуколони над главния западен вход и малка сляпа аркада по дължината на стените.”

И това е само отвън, а вътре няма как да не бъдете впечатлени от великолепните извивки на балконите на емпорията или детайлните релефи от капителите на колоните. Храмът е изписан богато и красиво, а три от иконите в иконостаса са дело на Станислав Доспевски, племенник на легендарния Захари Зограф и сред най-изтъкнатите български възрожденски художници.

Отиваме и към моста на Колю Фичето над река Дряновска. Това далеч е не най-големия или най-интересния мост, строен от майстора. Но той е единственият, останал до днешни дни, във вида, в който е построен. Любопитно е, че по време на Руско-турската освободителна война, по този мост минават войските на ген. Гурко - зданието без проблем издържа тежестта на военната техника.

Фото: Дестинация Дряново

 

Третото архитектурно съкровище, наследство от Колю Фичето, е Икономовата къща. Две са оцелелите къщи в страната, дело на дряновския майстор - тази и Къщата с маймунката във Велико Търново. Ако застанете откъм улицата, много вероятно е да не обърнете внимание на тази забележителност. Това е така, защото нейното архитектурно богатство е скрито от южната страна, където се намира вътрешния двор. Колко често сте виждали тройно извит еркер?

Финалът на Фичевата ни обиколка завършва в Музей “Колю Фичето”, посветен на живота на строителния гений. Там може да видите 3D модели на най-впечатляващите му строежи, архивни и съвременни фотографии, инструменти, с които той е работил. Но знаете ли кое е най-хубавото в изживяването? Срещата с музейните работници - тези хора са не просто сърдечни и любезни, но и изключително отдадени на работата си и могат увлекателно да ви разкажат всичко, което ви интересува за Колю Фичето. Затова ние спираме с разказа си тук и оставяме за тях най-интересните неща, които може да научите за майстора. 

Освен с легендарния майстор, Дряново е известно и с Дряновския манастир. Само за него е нужно да си отделите поне един ден. Самият манастир е на над 800 години! Построен е по време на царуването на цар Калоян. Историята му помни четири опустошавания, последното от които особено кърваво - девет дни четата на Бачо Киро и поп Харитон води битка с Османската войска по време на Априлското въстание. Дупките от гюлета в стените на църквата в манастира още пазят спомена. Затова и днес манастирът е един от символите на готовността на българския народ да се бори за независимостта си.

 

Фото: Дестинация Дряново

 

Тук обаче има не само история. Струва си да посетите и първата устроена за туристи пещера в страната - Бачо Киро. А след хладната обиколка вътре поемете по екопътеката, която ще ви отведе до една от перлите на региона - Пейката на любовта!

Фото: Дестинация Дряново

 

Предупреждаваме, че от създаването си преди няколко години, тази пейка вече е свидетел на няколко успешни предложения за брак… Не можем да кажем обаче, дали внушителната гледка, която се разкрива от ръба скалата кара женските колена да омекват или просто кавалерите са били много убедителни.

 

Фото: Фейсбук страница на Пейката на любовта

В края на този пътепис ще се върнем там, откъдето започнахме - Дряново е в средата на района с може би най-голяма концентрация на забележителности и истории. Всички забележителности във Велико Търново, Трявна, Габрово и Севлиево са ви на една ръка разстояние, така че ако сте с кола - няма по-добър избор за нощувка.

И ако всички тези красоти, за които ви разказахме не са достатъчни, то дряновци са ви подготвили и три сериозни повода, които през тази година ще съберат отново стотоции хора от цялата страна:

16 май - Дряновската епопея - честванията на битката при Дряновския манастир

5-25 август - Summer Powwow - за любителите на живота сред природата и хубавата музика

3-5 септември - Ракия-магия фест - името му казва достатъчно

 

И ако си мислите, че подобна богата обиколка би ви струвала много, дълбоко се лъжете. Възможностите за нощувки в региона са много и на разумни цени, разстоянията къси и лесни за пътуване с кола.

А още по-хубавото е, че дори не е и нужно да спестявате, защото може да се възползвате от кампанията на Lidl, осигуряваща 100 ваучера по 1000 лева и 100 ваучера по 250 лева за пътуване. Ваучерите могат да се ползват в рамките на 1 година. Повече вижте на www.lidl.bg/pochivka.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com