САЩ със специален списък кои държави са опасни туристически дестинации

5321
САЩ със специален списък кои държави са опасни туристически дестинации
Снимка: Pixabay

САЩ изготвиха специална класификация, с която да информират гражданите си за рисковете при пътуванията им в чужбина. Скалата е четиристепенна и е придружена от интерактивна карта на страните по света, информира БГНЕС.

Десетина страни са оценени с най-високата, четвърта степен, за риск, което означава "да не се пътува в тези държави". Сред тях са Иран, Ирак, Либия, Судан, Сирия и Йемен. Включена е и Северна Корея, но американското законодателство вече е забранило на гражданите на САЩ да я посещават.

Направете тези 40 неща, преди да навършите 40 години

Много хора приемат навършването на 40 години като крайъгълен камък в живота си. Човек вече е натрупал опит, но и все още е достатъчно ...

Това не са политически документи. Тази скала просто оценява нашата преценка за сигурността в тези страни, обясни американски консулски служител.

Според американската държава тази предупредителна мярка не включва нови моменти. В нея просто по-ясно са изложени и преди действащи съвети за пътуващите. Големи съюзници на САЩ като Великобритания, Франция и Германия са включени в категория 2, което означава да се проявява "засилена бдителност". В най-сигурната първа категория фигурира Узбекистан – страна, ръководена с желязна ръка от Ислам Каримов от 1989 година до смъртта му през септември 2016 година. Тази категория означава, че трябва да се проявява "обичайна предпазливост". Куба е в категория 3, което се превежда като съвет "да се преосмислят плановете за пътуване" там.

Всяка държава е описана на сайта travel.state.gov, като се посочват причините за предупреждението - например престъпност, тероризъм, здравеопазване, природни катастрофи и др.

Европейските страни са проспериращи и политически стабилни, но туристическите зони през последните години са ставали обект на атентати от джихадистки групировки, пише в справочника за сигурността. Мексико е включена в сравнително спокойната втора категория, но сайтът публикува места, които трябва да се избягват от туристите заради насилие, свързано с наркокартелите.

САЩ разшири списъка със забраната за пътуване

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп актуализира забраната за пътуване в страната, пише вестник The Atlantic. Пет от...

САЩ не са включени в новия наръчник за туристите, но като се има предвид броят на убийствата на глава от населението в страната – 4.88 на 100 000 души, те би трябвало да бъдат класирани между категория 3 за Куба /4.72/, която препоръчва "да се преосмислят плановете за пътуване/ и 5.56 за Сомалия – категория 5 "да не се пътува в тази страна", коментира АФП.

Специално внимание към Иран

Междувременно Белият дом поиска незабавно освобождаване на иранските протестиращи, които бяха задържани по време на демонстрациите през последните дни. Вашингтон поиска и освобождаване на всички политически затворници в Иран.

"Няма да останем мълчаливи, докато иранската диктатура потъпква правата на своите граждани", се казва в комюнике на американското президентство. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп трябва да реши до петък, 12 януари, дали да разшири или не премахването на някои от санкциите срещу Иран в рамките на споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г.

Какви трябва да са дрехите ни за планина?

Дрехите в планината трябва да ни бъдат удобни, да не се придържаме върху това как ни стоят. Водещото при избора на размера на дрехите е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Ето как инфлуенсъри опитват да привлекат млади туристи в Маракеш (ВИДЕО)

Това е най-големият пясъчен остров в света, ето къде се намира

Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Топ 10 на най-посещаваните места в България от чуждите туристи (СНИМКИ)

Кои са 30-те най-атрактивни улици в света за 2024 година?

Защо Киото затвори за туристите улици в квартала на гейшите?

Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?

Петте държави с най-добър баланс между работа и личен живот

Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com